• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

heljda

Objavljeno: 30.04.2020. Autor: Martina Lovaković

Mlijeko od heljde

  • Što je heljda
  • Nutritivna vrijednost heljdinog mlijeka
  • Kako napraviti mlijeko od heljde
    • Recept za mlijeko od heljde
  • Kako čuvati heljdino mlijeko
  • Kako koristiti heljdino mlijeko

Ako ste intolerantni na laktozu i gluten i ne želite koristiti proizvode životinjskog podrijetla, heljdino mlijeko pripremljeno kod kuće bit će - pun pogodak. Osvježit će vas uz veliku količinu minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina. Mlijeko od heljde ima nježan i poseban, pomalo travnat okus, dok kuhana heljda, odnosno kaša od heljde ima orašast okus.

Suprotno onome što mnogi misle, heljda nije zrno žitarice, a nije povezana ni sa pšenicom. Heljda je sjemenka bez glutena, koja poput kvinoje sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina što je čini potpunim biljnim proteinom idealnim za vegansku prehranu. Heljda je dobar izvor magnezija, željeza, mangana, fosfora i bakra te sadrži važne antioksidanse.

Što je heljda

Glavna i osnovna namirnica za pripremu heljdinog mlijeka je pseudo-žitarica heljda. Riječ je o zrncima biljke Fagopyrum esculentum koji imaju oblik trokuta i pripadaju porodici Polygonaceae. Iako je mnogi smatraju žitaricom, riječ je o zeljastom povrću koja se ponekad ubraja i u voćke.

Izvorno potječe iz Azije, a u razdoblju od 10. do 13. stoljeća proširila se u Kinu, Europu i na kraju u Ameriku. Danas se tradicionalno koristi u poljskoj i ruskoj kuhinji. U Francuskoj, SAD-u i Kanadi poznate su palačinke koje se pripremaju od heljdinog brašna, a zovu se krepe.

Od heljde se može pripremiti kaša koja se koristi kao zamjena za rižu. Poznato je i brašno od heljde od kojeg se sve češće i u našoj kuhinji pripremaju zdrave palačinke.

Nutritivna vrijednost heljdinog mlijeka

Bogatstvo hranjivih sastojaka, vitamina i minerala jedan je od glavnih razloga zašto biste često trebali uživati u ovom biljnom mlijeku. U 100 ml mlijeka od heljda nalazi se čak 9,8 mg biljnih i potpunih proteina što znači da će vas obrok pripremljen ovim mlijekom zasititi i biti odlična hrana za izgradnju mišića.

U mlijeku od heljde nalazi se svih devet potrebnih aminokiselina koje naše tijelo ne može proizvesti samo, a riječ je o lako probavljivim proteinima. Sadržaj zdravih masti u mlijeku od heljde je 1,8 g na 100 ml mlijeka, što znači znatno manje nego u kravljem mlijeku.

Kad su u pitanju vitamini i minerali, heljdino mlijeko obiluje vitamina A, B i E kao i folnom kiselinom i manganom. U heljdi se nalazi i rutin (rutozid), važan bioflavonoid koji se obično nalazi u biljkama poput heljde, a koji jača žile, smanjuje pojavu proširenih vena i LDL kolesterola te ujedno smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Također, ne treba zanemariti niti lecitin koji omogućuje bolje postizanje sportskih rezultata, smanjuje razinu štetnog kolesterola i pospješuje bolji rad jetre.

Redovito ispijanje mlijeka od heljde ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje. S jedne strane možete uživati u biljnom mlijeku orašastog okusa ako ste alergični na orašide, imate celijakiju, intolerantni ste na gluten i ono glavno - budući da je riječ o biljnom mlijeku, podržava ga veganska prehrana. S druge strane opskrbit ćete tijelo dragocjenim vitaminima i mineralima te važnim hranjivim tvarima. Čašom heljdinog mlijeka možete zadovoljiti potrebe za biljnim proteinima, vitaminima i mineralima.

Kako napraviti mlijeko od heljde

Iako je mlijeko od heljde dostupno u trgovinama gdje možete odabrati razne vrste, od nezaslađenih, zaslađenih te onih obogaćenim vitaminima i mineralima, zašto ga ne biste pokušali pripremiti kod kuće i prilagodili vašim željama i potrebama?

Da biste pripremili mlijeko od heljde prethodno namočena zrnca heljde pomiješajte s vodom i izblendajte. U kratkom roku dobit ćete ukusan biljni napitak orašastog okusa kojeg je prije konzumacije potrebno samo procijediti.

Recept za mlijeko od heljde

Sastojci:

  • 1/2 šalice sirove heljdine kaše
  • 2 šalice vode
  • prstohvat himalajske soli
  • 1/4 žličica praha ekstrakta vanilije
  • 1 datulja

Priprema

Sirova zrna heljde namočite u vodi šest do osam sati. Isperite i bacite vodu u kojoj se heljda namakala. Ostavite da odstoji 12 sati prije pripreme napitka.

Izblendajte sirovu heljdu s dvije čaše vode na najjačoj brzini jednu do dvije minute. Procijedite kroz vrećicu za cijeđenje biljnih napitaka ili kroz gazu. Pokušajte procijediti što više možete.

Za pripremu heljdinog mlijeka možete koristiti:

  • sirova zrna heljde
  • tostiranu (prženu) heljdu

Ako želite koristiti prženu heljdu za pripremu mlijeka, pržite je 8 do 10 minuta u pećnici na 175 Celzijevih stupnjeva. Možete je pržiti i na tavi u trajanju od 5 minute, a nakon toga je pomiješajte s vodom i izblendajte.

Mlijeko od heljde može se pripremiti i s prethodno kuhanom heljdom, ali mlijeko će biti drukčije teksture od mlijeka pripremljena s dvije prethodno spomenute opcije. Ovakvo mlijeko može izgledati poput hladetine i biti više kompaktno.

Osim datuljama, mlijeko od heljde možete zasladiti šećerom kokosovog cvijeta, stevijom ili javorovim sirupom ili bilo kojim drugim zaslađivačem. Od ostalih začina dodajte vaniliju kao u receptu, cimet ili kardamom.

Kako čuvati heljdino mlijeko

Čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj boci u hladnjaku i potrošite za dva do tri dana. Prije upotrebe, bocu dobro protresite.

Heljdino mlijeko uvijek pijte svježe i nikada ga nemojte zagrijavati jer bi u tom slučaju moglo poprimiti želatinast izgled sličan pudingu ili kaši. Možete ga kratko ugrijati na laganoj vatri, ali pazite da ne dođe do vrenja.

Kako koristiti heljdino mlijeko

Heljdino mlijeko možete koristiti u raznim jelima, od slanih do slatkih, toplih ili hladnih, u bilo koje doba dana, a sve ovisi o vašim željama.

Heljdino mlijeko bit će odlično za chia puding, dodajte ga u žitne pahuljice za doručak, u smoothie ili u shake. Uživajte u njegovom ukusnu i ispijajući ga samo iz čaše.

Možete ga koristiti u svim sirovim varijantama jela, ali s druge strane, nije prikladno za jela koja se termički obrađuju, kuhaju ili peku, jer mu nedostaju gluten koji povezuje sastojke.

Foto: iira116 / Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka