• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

industrijska-konoplja

Objavljeno: 03.09.2019. Autor: Martina Lovaković

Konoplja

Ako si pokušavate odgovoriti na pitanje koja bi biljka bila u stanju zadovoljiti sve ljudske potrebe za hranjivim tvarima, to je u prvom redu - konoplja ili latinski Cannabis sativa L. Riječ je o superhrani koja se koristi kao lijek, hrana, odjeća, materijal u gradnji pa čak i u prehrani stoke. Može se uzgajati bilo gdje, od hladnih područja do izrazito sušnih i pustinjskih.

Konoplja je još znana i kao marihuana, kanabis ili trava, a često se o njoj priča zbog njezinog omamljujućeg djelovanja. No, industrijska konoplja ima jako nizak udio THC-a, odnosno aktivne tvari koja omamljuje, pa se često koristi u ljekovite svrhe.

Smatra se da je prva biljka koju je čovjek posadio bila baš konoplja, a koristila se u Kini još prije 10.000 godina. Njezino ljekovito djelovanje poznato je tisućama godina. Naime, Plinije Stariji je spominjao konoplju kao prirodno sredstvo za ublažavanje bolova, a grčki liječnik ju je 200. godine opisao kao biljku koja izaziva veselje i opuštenost.

Zbog konoplje se čak i ratovalo. Kartaga i Rim su vodili borbe oko prevlasti nad njezinim tržištem.

Poznato je kroz povijest da se od nje izrađivala posteljina, odjeća, papir i oružje.

1930-ih posredstvom Amerike indijska ili hašišna konoplja je zabranjena, a danas se na tržištu može pronaći samo industrijska konoplja koja ima malu dozu THC-a te se kao takva ne može koristiti za proizvodnju droge.

Iako se smatra da indijska konoplja ubija stanice raka, ona je u nekim zemljama zabranjena. Dozvoljena je isključivo u medicinske svrhe u Poljskoj, Austriji, Češkoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, a njezinu ljekovitost potvrdio je i Američki Nacionalni Institut kada je na svojim službenim stranicama objavio da kanabis ili marihuana ubija stanice raka.

Upotreba konoplje

U industrijskoj konoplji nalazi se jako mala koncentracija THC-a (manje od 0,3 posto) te se takva konoplja može legalno koristiti u obliku ulja ili zrna.

Konoplja se najčešće upotrebljava kao ulje, sjeme ili vlakno. Ulje konoplje je svjetlo zelene boje koje nakon prerade postaje bezbojno i blago orašastog okusa. Ne preporučuje ga se pržiti niti njime kuhati jer tako gubi svoja ljekovita svojstva.

Ulje koristite kao začin u salatama, umacima, juhama, a možete ga dodati i u razne namaze, kruh i peciva, kolače i smoothieje. Koristite ga kao zamjenu za maslinovo ulje i birajte uvijek hladno prešano i nerafinirano ulje.

Preporučena doza je jedan do dvije žlice ulja konoplje na dan.

Ulje konoplje čuvajte na temperaturi do 20 stupnjeva i na suhom i tamnom mjestu, a potrošite ga u roku od 12 mjeseci. Važno je naglasiti da se brzo kvari pa ga obvezno držite u hladnjaku u tamnoj boci.

Konoplja je lako probavljiva i ne uzrokuje probavne tegobe kao što su nadutost i plinovi.

Hladno prešano ulje možete kupiti u svim prodavaonicama zdrave hrane, a važno je naglasiti da takvo ulje nema THC supstance.

Ljekovita svojstva konoplje

Konoplja sadrži više od 20 aminokiselina, a uključuje i onih 9 koje tijelo samo ne proizvodi, a sadrži čak i 25 posto proteina. Budući da sadrži sve esencijalne aminokiseline preporučuje se u prehrani vegetarijanaca i vegana. Sadrži velike količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina, vitamine A, B, D, C i E te minerale cink, željezo, magnezij, kalij, sumpor i fosfor. Osim toga sadrži i oleinsku, GLA i stearidonsku kiselinu, a riječ je visoko vrijednim nezasićenim masnim kiselinama.

Redovitom konzumacijom konoplje osigurava se zdravlje srca i krvnih žila, jača imunitet, smanjuje kolesterol te povoljno djeluje na kožu i gotovo sve organe u tijelu.

Ako imate visoki krvni tlak, artritis i bolove, te simptome PMS-a i razne upale i bakterijske infekcije, preporučuje se korištenje konoplje.

Odlično je za poboljšanje izgleda i zdravlja kože i kose. Poboljšava cirkulaciju te tako jača kožu i kosu, sprječava perut i hidratizira kožu i smanjuje bore.

Autor: M.L., Foto: GAD-BM/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka