Ako si pokušavate odgovoriti na pitanje koja bi biljka bila u stanju zadovoljiti sve ljudske potrebe za hranjivim tvarima, to je u prvom redu - konoplja ili latinski Cannabis sativa L. Riječ je o superhrani koja se koristi kao lijek, hrana, odjeća, materijal u gradnji pa čak i u prehrani stoke. Može se uzgajati bilo gdje, od hladnih područja do izrazito sušnih i pustinjskih.
Konoplja je još znana i kao marihuana, kanabis ili trava, a često se o njoj priča zbog njezinog omamljujućeg djelovanja. No, industrijska konoplja ima jako nizak udio THC-a, odnosno aktivne tvari koja omamljuje, pa se često koristi u ljekovite svrhe.
Smatra se da je prva biljka koju je čovjek posadio bila baš konoplja, a koristila se u Kini još prije 10.000 godina. Njezino ljekovito djelovanje poznato je tisućama godina. Naime, Plinije Stariji je spominjao konoplju kao prirodno sredstvo za ublažavanje bolova, a grčki liječnik ju je 200. godine opisao kao biljku koja izaziva veselje i opuštenost.
Zbog konoplje se čak i ratovalo. Kartaga i Rim su vodili borbe oko prevlasti nad njezinim tržištem.
Poznato je kroz povijest da se od nje izrađivala posteljina, odjeća, papir i oružje.
1930-ih posredstvom Amerike indijska ili hašišna konoplja je zabranjena, a danas se na tržištu može pronaći samo industrijska konoplja koja ima malu dozu THC-a te se kao takva ne može koristiti za proizvodnju droge.
Iako se smatra da indijska konoplja ubija stanice raka, ona je u nekim zemljama zabranjena. Dozvoljena je isključivo u medicinske svrhe u Poljskoj, Austriji, Češkoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, a njezinu ljekovitost potvrdio je i Američki Nacionalni Institut kada je na svojim službenim stranicama objavio da kanabis ili marihuana ubija stanice raka.
Upotreba konoplje
U industrijskoj konoplji nalazi se jako mala koncentracija THC-a (manje od 0,3 posto) te se takva konoplja može legalno koristiti u obliku ulja ili zrna.
Konoplja se najčešće upotrebljava kao ulje, sjeme ili vlakno. Ulje konoplje je svjetlo zelene boje koje nakon prerade postaje bezbojno i blago orašastog okusa. Ne preporučuje ga se pržiti niti njime kuhati jer tako gubi svoja ljekovita svojstva.
Ulje koristite kao začin u salatama, umacima, juhama, a možete ga dodati i u razne namaze, kruh i peciva, kolače i smoothieje. Koristite ga kao zamjenu za maslinovo ulje i birajte uvijek hladno prešano i nerafinirano ulje.
Preporučena doza je jedan do dvije žlice ulja konoplje na dan.
Ulje konoplje čuvajte na temperaturi do 20 stupnjeva i na suhom i tamnom mjestu, a potrošite ga u roku od 12 mjeseci. Važno je naglasiti da se brzo kvari pa ga obvezno držite u hladnjaku u tamnoj boci.
Konoplja je lako probavljiva i ne uzrokuje probavne tegobe kao što su nadutost i plinovi.
Hladno prešano ulje možete kupiti u svim prodavaonicama zdrave hrane, a važno je naglasiti da takvo ulje nema THC supstance.
Ljekovita svojstva konoplje
Konoplja sadrži više od 20 aminokiselina, a uključuje i onih 9 koje tijelo samo ne proizvodi, a sadrži čak i 25 posto proteina. Budući da sadrži sve esencijalne aminokiseline preporučuje se u prehrani vegetarijanaca i vegana. Sadrži velike količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina, vitamine A, B, D, C i E te minerale cink, željezo, magnezij, kalij, sumpor i fosfor. Osim toga sadrži i oleinsku, GLA i stearidonsku kiselinu, a riječ je visoko vrijednim nezasićenim masnim kiselinama.
Redovitom konzumacijom konoplje osigurava se zdravlje srca i krvnih žila, jača imunitet, smanjuje kolesterol te povoljno djeluje na kožu i gotovo sve organe u tijelu.
Ako imate visoki krvni tlak, artritis i bolove, te simptome PMS-a i razne upale i bakterijske infekcije, preporučuje se korištenje konoplje.
Odlično je za poboljšanje izgleda i zdravlja kože i kose. Poboljšava cirkulaciju te tako jača kožu i kosu, sprječava perut i hidratizira kožu i smanjuje bore.
Autor: M.L., Foto: GAD-BM/Pixabay
Odgovori