• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

tortilje od leće i gljiva

Objavljeno: 11.03.2019. Autor: Nikša Gunjević

Tortilje s lećom i gljivama s namazom od graha i sezama

Svaki put kad napravim ovo jelo,u sebi, a i na glas, ponavljam: "Ovo su najbolje tortilje na svijetu!". Još prije sam na Internetu našao recept za "pulled pork" sendvič od gljiva, što mi se činilo kao super ideja, samo sam još u njega dodao ribanu mrkvu i dimljeni tofu. A potom još i leću jer mi je definitivno jedna od dražih namirnica.

Za pripremu je potrebno nešto više od pola sata, čak i manje ako leću skuhate ranije, što ovo jelo čini savršenim nama koji smo stalno u nekoj žurbi.

Namaz od graha odličan je kao podloga na preprženoj tortilji, a možete ga mazati i na tost ili neko drugo pecivo.

priprema tortilje

Recept za tortilje s lećom i gljivama

Sastojci (za 3 osobe):

  • 150 g leće
  • 1 luk
  • 1 veća mrkva
  • 6,7 većih šampinjona
  • 50 g dimljenog tofua
  • pola konzerve kukuruza
  • 5 žlica sojinog umaka i pasirane rajčice
  • žličica kumina, ljute mljevene paprike i đumbira
  • sol, papar, Vegeta
  • ulje

Recept za namaz od graha

  • 200 g skuhanog bijelog graha
  • 2 žlice sezama
  • sok jednog limuna
  • malo vode
  • dvije žličice soli
  • žličica slatke mljevene paprike
  • papar po izboru

Priprema

Leću skuhajte. Stapku gljive natrgajte na komadiće, a klobuk narežite na duguljaste komade. Mrkvu i tofu naribajte. Gljive, mrkvu i tofu začinite sojinim umakom i pasiranom rajčicom. Narežite luk i popržite ga sa začinima na ulju, dodajte mješavinu gljiva, mrkve i tofua te kratko pržite prije nego što dodate leću. Dodajte kukuruz i ostale začine, smanjite vatru i kuhajte dok ne ispari sva voda.

umak od leće i gljiva

Za namaz, izblendajte sve sastojke. Tortilju prepržite na tavi, namažite je namazom od graha, dodajte salatu i sirovo povrće po želji te umak od leće. Uživajte!

Autor Nikša Gunjević

Moje ime je Nikša, rođen sam 23.3.2000. godine i živim u Osijeku. Želja mi je upisati Veterinarski fakultet u Zagrebu, ali da budem iskren, ne znam hoće li me život odvesti na znanstvenu ili umjetničku stranu. Osim kuhanja, bavim se pisanjem i fotografijom. Vegan sam iz etičkih i ekoloških razloga, a glavni mi je cilj pokazati ljudima da mogu uživati u hrani i starim okusima bez životinjskih proizvoda, tako da se ne fokusiram samo na zdravu prehranu, već i na rekreiranje neveganskih jela u veganskom izdanju. Najviše volim kuhati azijsku hranu, a najmanje peći kolače (jer zaprljam i sebe i pola kuhinje). U slobodno vrijeme uglavnom nešto čitam, šetam pse u azilu ili smišljam kako ljude "navući" na veganstvo.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka