• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

čokoladna krostata s avokadom i lješnjacima

Objavljeno: 12.06.2019. Autor: Ivana Zajačko

Čokoladna krostata s avokadom bez glutena

  • Recept za čokoladnu krostatu s avokadom
    • Sastojci za prhko tijesto
    • Priprema tijesta
    • Sastojci za kremu
    • Priprema kreme

Neću duljiti s uvodom i pisati koliko je ovo zdrava i savršena pita, krostata, torta ili što li je već. Pustit ću vas da ju sami napravite i probate, a meni obavezno javite dojmove. Nakon ovog recepta avokado je dobio novi smisao jer je oduševio i najveće ljubitelje čokolade!

Recept za čokoladnu krostatu s avokadom

čokoladna krostata s avokadom

Sastojci za prhko tijesto

  • 100 gr brašna od slanutka
  • 100 gr kokosovog brašna
  • korica jednog limuna i jedne naranče
  • 1/2 naribane tonke (ako imate)
  • 50 gr blanširanih listića badema
  • 1 praška za pecivo bez glutena
  • 75 gr mljevenog ksilitola
  • 150 gr kokosovog ulja
  • 1 jaje + 1 žumanjak
  • 1 žličica tekuće vanilije

Priprema tijesta

  1. Pomješajte sve suhe sastojke, dodajte vaniliju i kokosovo ulje sobne temperature.
  2. Sve zajedno, rukama, izmješajte u mrvičastu smjesu. Zatim izradite jaje i žumanjak vilicom i umješajte u smjesu. Rukama mijesite dok se svi sastojci ne sjedine i dok ne dobijete kompaktno tijesto koje se ne lijepi za ruke i posudu.
  3. Tijesto oblikujte u plosnatu kuglu, umotajte u foliju i stavite na 20-ak minuta u hladnjak.
  4. Između 2 papira za pečenje razvaljajte tijesto na otprilike1  centimetar debljine i oprezno ga prebacite u nauljen (kokosovim uljem) silikonski kalup. Ja sam, u ovom slučaju, koristila kalup za toru promjera 26 cm. Na dno sam stavila papir za pečenje, a rub namazala kokosovim uljem. Stavila tijesto i poravnala sve rukama da izgleda kao velika krostata jer sam imala puno kreme. U tom slučaju imajte na umu da vam tijesto ne bude pretanko jer bi vam moglo pucati.
  5. Izbodite tijesto vilicom, u sredinu stavite komad papira za pečenje i preko njega grah (to je način da vam sredina ostane ravna).
  6. Pecite tako nekih 10-ak minuta na 150°c (ventilirajuća pećnica) ili 170°c (obična pećnica). Zatim maknite papir sa grahom i pecite još otprilike 7-8 minuta.
  7. Pustite da se tijesto ohladi na sobnoj temperaturi dok pripremate kremu.

Sastojci za kremu

  • 4 zrela avokada
  • 1 banana
  • 2-3 žlice sirovog kaka-a (po želji i više ako želite baš jak čokoladni okus)
  • 1 žličica limunovog soka
  • 3-4 žlice ksilitola ili nekog drugog zaslađivača po želji.
  • 2 vrhom pune žlice otopljenog ekstra djevipčanskog kokosovog ulja
  • 100 gr otopljenog kakao maslaca
  • Sjeckani prženi lješnjaci za dekoraciju

Priprema kreme

  1. Prvo otopite kakao maslac i kokosovo ulje ,a zatim sve sastojke smiksajte, u blenderu, u glatku kremu.
  2. Prvo počnite sa avokadom, bananom, limunovim sokom, uljem i maslacem, a zatim dodajte kakao i šećer po želji. Slobodno probajte kremu i dodajte još ako vam moji omjeri nisu po guštu.
  3. Kremu izlijte na ohlađenu koru, pospite sjeckanim lješnjacima i ostavite to avokadno savršenstvo u hladnjaku najmanje 4 sata (najbolje preko noći) da se stisne.

Ova preukusna slastica prepuna je čarobnog okusa koji će probuditi vaša nepca, a kada budete znali da je još i zdrava moći ćete u njoj uživati bez grižnje savjesti. Krostata je bogata potrebnim mastima, vegetarijanska je (ne veganska jer sadrži jaja!), bez glutena, ne sadrži rafinirani šećer, margarin niti pojačivače okusa. Ako nemate avokado svakako preporučujem da probate i moju vegetarijansku krostatu od čokolade i kikirikija. Uživajte u zdravoj slastici! U slast!

Autor Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Posvetila sam se proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica, a inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka