Neću duljiti s uvodom i pisati koliko je ovo zdrava i savršena pita, krostata, torta ili što li je već. Pustit ću vas da ju sami napravite i probate, a meni obavezno javite dojmove. Nakon ovog recepta avokado je dobio novi smisao jer je oduševio i najveće ljubitelje čokolade!
Recept za čokoladnu krostatu s avokadom
Sastojci za prhko tijesto
- 100 gr brašna od slanutka
- 100 gr kokosovog brašna
- korica jednog limuna i jedne naranče
- 1/2 naribane tonke (ako imate)
- 50 gr blanširanih listića badema
- 1 praška za pecivo bez glutena
- 75 gr mljevenog ksilitola
- 150 gr kokosovog ulja
- 1 jaje + 1 žumanjak
- 1 žličica tekuće vanilije
Priprema tijesta
- Pomješajte sve suhe sastojke, dodajte vaniliju i kokosovo ulje sobne temperature.
- Sve zajedno, rukama, izmješajte u mrvičastu smjesu. Zatim izradite jaje i žumanjak vilicom i umješajte u smjesu. Rukama mijesite dok se svi sastojci ne sjedine i dok ne dobijete kompaktno tijesto koje se ne lijepi za ruke i posudu.
- Tijesto oblikujte u plosnatu kuglu, umotajte u foliju i stavite na 20-ak minuta u hladnjak.
- Između 2 papira za pečenje razvaljajte tijesto na otprilike1 centimetar debljine i oprezno ga prebacite u nauljen (kokosovim uljem) silikonski kalup. Ja sam, u ovom slučaju, koristila kalup za toru promjera 26 cm. Na dno sam stavila papir za pečenje, a rub namazala kokosovim uljem. Stavila tijesto i poravnala sve rukama da izgleda kao velika krostata jer sam imala puno kreme. U tom slučaju imajte na umu da vam tijesto ne bude pretanko jer bi vam moglo pucati.
- Izbodite tijesto vilicom, u sredinu stavite komad papira za pečenje i preko njega grah (to je način da vam sredina ostane ravna).
- Pecite tako nekih 10-ak minuta na 150°c (ventilirajuća pećnica) ili 170°c (obična pećnica). Zatim maknite papir sa grahom i pecite još otprilike 7-8 minuta.
- Pustite da se tijesto ohladi na sobnoj temperaturi dok pripremate kremu.
Sastojci za kremu
- 4 zrela avokada
- 1 banana
- 2-3 žlice sirovog kaka-a (po želji i više ako želite baš jak čokoladni okus)
- 1 žličica limunovog soka
- 3-4 žlice ksilitola ili nekog drugog zaslađivača po želji.
- 2 vrhom pune žlice otopljenog ekstra djevipčanskog kokosovog ulja
- 100 gr otopljenog kakao maslaca
- Sjeckani prženi lješnjaci za dekoraciju
Priprema kreme
- Prvo otopite kakao maslac i kokosovo ulje ,a zatim sve sastojke smiksajte, u blenderu, u glatku kremu.
- Prvo počnite sa avokadom, bananom, limunovim sokom, uljem i maslacem, a zatim dodajte kakao i šećer po želji. Slobodno probajte kremu i dodajte još ako vam moji omjeri nisu po guštu.
- Kremu izlijte na ohlađenu koru, pospite sjeckanim lješnjacima i ostavite to avokadno savršenstvo u hladnjaku najmanje 4 sata (najbolje preko noći) da se stisne.
Ova preukusna slastica prepuna je čarobnog okusa koji će probuditi vaša nepca, a kada budete znali da je još i zdrava moći ćete u njoj uživati bez grižnje savjesti. Krostata je bogata potrebnim mastima, vegetarijanska je (ne veganska jer sadrži jaja!), bez glutena, ne sadrži rafinirani šećer, margarin niti pojačivače okusa. Ako nemate avokado svakako preporučujem da probate i moju vegetarijansku krostatu od čokolade i kikirikija. Uživajte u zdravoj slastici! U slast!
Odgovori