• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

čokoladna krostata s avokadom i lješnjacima

Objavljeno: 12.06.2019. Autor: Ivana Zajačko

Čokoladna krostata s avokadom bez glutena

SADRŽAJ

  • Recept za čokoladnu krostatu s avokadom
    • Sastojci za prhko tijesto
    • Priprema tijesta
    • Sastojci za kremu
    • Priprema kreme

Neću duljiti s uvodom i pisati koliko je ovo zdrava i savršena pita, krostata, torta ili što li je već. Pustit ću vas da ju sami napravite i probate, a meni obavezno javite dojmove. Nakon ovog recepta avokado je dobio novi smisao jer je oduševio i najveće ljubitelje čokolade!

Recept za čokoladnu krostatu s avokadom

čokoladna krostata s avokadom

Sastojci za prhko tijesto

  • 100 gr brašna od slanutka
  • 100 gr kokosovog brašna
  • korica jednog limuna i jedne naranče
  • 1/2 naribane tonke (ako imate)
  • 50 gr blanširanih listića badema
  • 1 praška za pecivo bez glutena
  • 75 gr mljevenog ksilitola
  • 150 gr kokosovog ulja
  • 1 jaje + 1 žumanjak
  • 1 žličica tekuće vanilije

Priprema tijesta

  1. Pomješajte sve suhe sastojke, dodajte vaniliju i kokosovo ulje sobne temperature.
  2. Sve zajedno, rukama, izmješajte u mrvičastu smjesu. Zatim izradite jaje i žumanjak vilicom i umješajte u smjesu. Rukama mijesite dok se svi sastojci ne sjedine i dok ne dobijete kompaktno tijesto koje se ne lijepi za ruke i posudu.
  3. Tijesto oblikujte u plosnatu kuglu, umotajte u foliju i stavite na 20-ak minuta u hladnjak.
  4. Između 2 papira za pečenje razvaljajte tijesto na otprilike1  centimetar debljine i oprezno ga prebacite u nauljen (kokosovim uljem) silikonski kalup. Ja sam, u ovom slučaju, koristila kalup za toru promjera 26 cm. Na dno sam stavila papir za pečenje, a rub namazala kokosovim uljem. Stavila tijesto i poravnala sve rukama da izgleda kao velika krostata jer sam imala puno kreme. U tom slučaju imajte na umu da vam tijesto ne bude pretanko jer bi vam moglo pucati.
  5. Izbodite tijesto vilicom, u sredinu stavite komad papira za pečenje i preko njega grah (to je način da vam sredina ostane ravna).
  6. Pecite tako nekih 10-ak minuta na 150°c (ventilirajuća pećnica) ili 170°c (obična pećnica). Zatim maknite papir sa grahom i pecite još otprilike 7-8 minuta.
  7. Pustite da se tijesto ohladi na sobnoj temperaturi dok pripremate kremu.

Sastojci za kremu

  • 4 zrela avokada
  • 1 banana
  • 2-3 žlice sirovog kaka-a (po želji i više ako želite baš jak čokoladni okus)
  • 1 žličica limunovog soka
  • 3-4 žlice ksilitola ili nekog drugog zaslađivača po želji.
  • 2 vrhom pune žlice otopljenog ekstra djevipčanskog kokosovog ulja
  • 100 gr otopljenog kakao maslaca
  • Sjeckani prženi lješnjaci za dekoraciju

Priprema kreme

  1. Prvo otopite kakao maslac i kokosovo ulje ,a zatim sve sastojke smiksajte, u blenderu, u glatku kremu.
  2. Prvo počnite sa avokadom, bananom, limunovim sokom, uljem i maslacem, a zatim dodajte kakao i šećer po želji. Slobodno probajte kremu i dodajte još ako vam moji omjeri nisu po guštu.
  3. Kremu izlijte na ohlađenu koru, pospite sjeckanim lješnjacima i ostavite to avokadno savršenstvo u hladnjaku najmanje 4 sata (najbolje preko noći) da se stisne.

Ova preukusna slastica prepuna je čarobnog okusa koji će probuditi vaša nepca, a kada budete znali da je još i zdrava moći ćete u njoj uživati bez grižnje savjesti. Krostata je bogata potrebnim mastima, vegetarijanska je (ne veganska jer sadrži jaja!), bez glutena, ne sadrži rafinirani šećer, margarin niti pojačivače okusa. Ako nemate avokado svakako preporučujem da probate i moju vegetarijansku krostatu od čokolade i kikirikija. Uživajte u zdravoj slastici! U slast!

Ivana Zajačko

Autor Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Posvetila sam se proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica, a inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Vodiči za početnike

zeleni smoothie

Sirova hrana – vodič za početnike

Sirova prehrana, sirovojedstvo ili raw food uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, samoniklo ...

Više

punjene gljive

Veganstvo – vodič za početnike

Veganstvo se temelji se isključivo na biljnoj prehrani. Radi se o prehrani iz koje su strogo isključene ...

Više

salata-od-matovilca

Vegetarijanstvo – vodič za početnike

Ako razmišljate o prelasku na vegetarijansku prehranu, ali ne znate otkuda krenuti i kako započeti s ...

Više

Baza znanja

sjemenke bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? ...

Više

zeleni smoothie

Najbolji veganski proteinski dodaci

Izbjegavanjem proizvoda životinjskog podrijetla i prakticiranjem veganstva, ne mora odmah za sobom ...

Više

lješnjaci

Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka bogate je i kremaste teksture, idealno je za vegane, a dodatan plus mu je što nema ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Impressum
  • Uvjeti korištenja

Vezano

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.