• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

caga-gljiva

Objavljeno: 30.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Čaga

Chaga gljiva, čaga ili latinski Inonotus obliquus je gljiva koja kao parazit živi na stablu breze, a nalikuje izbrazdanoj i izgorjeloj kori drveta. Iako se naziva gljivom, ne izgleda kao gljiva. Njezina unutrašnjost je boje hrđe dok izvana izgleda kao spaljeni ugljen.

Može je se naći u šumama istočne i sjeverne Europe te na području Koreje, Kanade i Rusije. Obično živi u hladnim područjima. Najčešće se koristi u tradicionalnoj medicini Rusije i ostatka istočne Europe, a sve češće i na našim područjima gdje je prepoznata kao superhrana.

Koristila se tisućama godina unazad diljem Europe i Azije gdje je dobila naziv "kraljica bilja" i "dar od Boga" zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Narodi stare Azije su je koristili za održavanje ravnoteže u tijelu, jači imunitet i općenito poboljšanje stanja organizma.

Njezina ljekovitost spominje se u kineskoj knjizi Shennong Ben Cao Jing, najstarijem popisu ljekovitih tvari koja je stara više od 2400 godina. U spomenutoj knjizi nazvana je "nadmoćnom biljkom".

Nobelovac Aleksandar Solženjicin u svojoj knjizi "Odjel za rak" spominje sibirsku čagu uz pomoć koje se izliječio od raka kada je liječenje u klinikama postalo neuspješno. Općenito je popularna u Sibiru zbog čega se i spomenutim narodima pripisuje dugovječnost.

Upotreba čage

Čaga gljiva se s debla drveća bere u jesenskim mjesecima, kada temperature zraka padnu ispod 5 stupnjeva. Može se brati i tijekom zime, a upravo je tada prepuna ljekovitih svojstava jer se stablo nalazi u zimskom mirovanju.

Nakon berbe, gljiva se suši te se nakon toga melje u prah. Nakon toga, prah je potrebno ostaviti dva do tri dana kako bi se potpuno osušio, a tada se može slobodno primjenjivati.

Čaga gljiva se obično priprema u obliku napitka koji je sličan čaju, a može se upotrebljavati i kao tinktura ili u obliku kapsula. U Sibiru se od davnina koristi i kod pripreme jela, a najčešće se stavlja kao dodatak u juhe.

Čaga prah ili čaga čaj možete nabaviti u svim boljim prodavaonicama zdrave hrane ili preko Interneta, no važno je da birate onu divlju i organsku, prirodno uzgojenu, bez pesticida.

Od čaga praha se obično kuha čaga čaj, a doziranje je naznačeno na ambalaži. Preporučuje se u vrijeme kada se pije čaga čaj ne konzumirati alkohol i začinjenu i tešku hranu. Čaga čaj ima pomalo gorkast okus, a sličan je okusu malo jačeg crnog čaja ili čak i kave.

Ljekovita svojstva čage

Čaga gljiva ima antivirusno, antioksidativno, analgetsko, imunostimulativno, antikancerogeno, antitumorsko i antiupalno djelovanje.

Dosadašnja istraživanja ukazuju na to da čaga ima brojna ljekovita svojstva, a neka od njih se ne mogu naći u niti jednim drugim biljkama. Sadrži melanine, fenole, betulinsku kiselinu, triterpenoide i druga ljekovita svojstva. No, njezino najmoćnije sredstvo je čagina kiselina koja prema istraživanju ruskih znanstvenika djeluje ljekovito na sve organe u ljudskom tijelu.

Osim toga sadrži velike količine vitamina skupine B - B1, B2, B3, zatim vitamin D, a od minerala: željezo, cink, bakar, selen, kalcij, kalij, magnezij, fosfor i natrij.

Najpoznatiji prirodni antioksidans je upravo ova čaga gljiva kojoj goji bobice i aronija po broju antioksidansa nisu niti blizu.

Zbog betulinske kiseline koju sadrži, uništava rak i sprječava rast tumorskih stanica. Pritom ne dira zdrave stanice. Tako se može koristiti gotovo kod svih oblika raka. Njezino protuupalno djelovanje uništava loše stanice i jača imunitet.

Budući da je odličan adaptogen, djeluje protiv stresa koji može uzrokovati nekoliko desetaka bolesti.

Pomaže za održavanje zdravlja srca i krvnih žila, smanjuje loš kolesterol te pospješuje čišćenje jetre.

U Rusiji se čaga koristi i u obliku krema za vene i zglobove. Prodire kroz kožu do oboljenja i djeluje u samom žarištu. Zaustavlja bol, grčenje mišića te razaranje hrskavice. Također, učinkovita je u liječenju psorijaze kao niti jedno drugo sredstvo.

Foto: Tad Montgomery/Wikimedia

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka