• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

caga-gljiva

Objavljeno: 30.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Čaga

Chaga gljiva, čaga ili latinski Inonotus obliquus je gljiva koja kao parazit živi na stablu breze, a nalikuje izbrazdanoj i izgorjeloj kori drveta. Iako se naziva gljivom, ne izgleda kao gljiva. Njezina unutrašnjost je boje hrđe dok izvana izgleda kao spaljeni ugljen.

Može je se naći u šumama istočne i sjeverne Europe te na području Koreje, Kanade i Rusije. Obično živi u hladnim područjima. Najčešće se koristi u tradicionalnoj medicini Rusije i ostatka istočne Europe, a sve češće i na našim područjima gdje je prepoznata kao superhrana.

Koristila se tisućama godina unazad diljem Europe i Azije gdje je dobila naziv “kraljica bilja” i “dar od Boga” zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Narodi stare Azije su je koristili za održavanje ravnoteže u tijelu, jači imunitet i općenito poboljšanje stanja organizma.

Njezina ljekovitost spominje se u kineskoj knjizi Shennong Ben Cao Jing, najstarijem popisu ljekovitih tvari koja je stara više od 2400 godina. U spomenutoj knjizi nazvana je “nadmoćnom biljkom”.

Nobelovac Aleksandar Solženjicin u svojoj knjizi “Odjel za rak” spominje sibirsku čagu uz pomoć koje se izliječio od raka kada je liječenje u klinikama postalo neuspješno. Općenito je popularna u Sibiru zbog čega se i spomenutim narodima pripisuje dugovječnost.

Upotreba čage

Čaga gljiva se s debla drveća bere u jesenskim mjesecima, kada temperature zraka padnu ispod 5 stupnjeva. Može se brati i tijekom zime, a upravo je tada prepuna ljekovitih svojstava jer se stablo nalazi u zimskom mirovanju.

Nakon berbe, gljiva se suši te se nakon toga melje u prah. Nakon toga, prah je potrebno ostaviti dva do tri dana kako bi se potpuno osušio, a tada se može slobodno primjenjivati.

Čaga gljiva se obično priprema u obliku napitka koji je sličan čaju, a može se upotrebljavati i kao tinktura ili u obliku kapsula. U Sibiru se od davnina koristi i kod pripreme jela, a najčešće se stavlja kao dodatak u juhe.

Čaga prah ili čaga čaj možete nabaviti u svim boljim prodavaonicama zdrave hrane ili preko Interneta, no važno je da birate onu divlju i organsku, prirodno uzgojenu, bez pesticida.

Od čaga praha se obično kuha čaga čaj, a doziranje je naznačeno na ambalaži. Preporučuje se u vrijeme kada se pije čaga čaj ne konzumirati alkohol i začinjenu i tešku hranu. Čaga čaj ima pomalo gorkast okus, a sličan je okusu malo jačeg crnog čaja ili čak i kave.

Ljekovita svojstva čage

Čaga gljiva ima antivirusno, antioksidativno, analgetsko, imunostimulativno, antikancerogeno, antitumorsko i antiupalno djelovanje.

Dosadašnja istraživanja ukazuju na to da čaga ima brojna ljekovita svojstva, a neka od njih se ne mogu naći u niti jednim drugim biljkama. Sadrži melanine, fenole, betulinsku kiselinu, triterpenoide i druga ljekovita svojstva. No, njezino najmoćnije sredstvo je čagina kiselina koja prema istraživanju ruskih znanstvenika djeluje ljekovito na sve organe u ljudskom tijelu.

Osim toga sadrži velike količine vitamina skupine B – B1, B2, B3, zatim vitamin D, a od minerala: željezo, cink, bakar, selen, kalcij, kalij, magnezij, fosfor i natrij.

Najpoznatiji prirodni antioksidans je upravo ova čaga gljiva kojoj goji bobice i aronija po broju antioksidansa nisu niti blizu.

Zbog betulinske kiseline koju sadrži, uništava rak i sprječava rast tumorskih stanica. Pritom ne dira zdrave stanice. Tako se može koristiti gotovo kod svih oblika raka. Njezino protuupalno djelovanje uništava loše stanice i jača imunitet.

Budući da je odličan adaptogen, djeluje protiv stresa koji može uzrokovati nekoliko desetaka bolesti.

Pomaže za održavanje zdravlja srca i krvnih žila, smanjuje loš kolesterol te pospješuje čišćenje jetre.

U Rusiji se čaga koristi i u obliku krema za vene i zglobove. Prodire kroz kožu do oboljenja i djeluje u samom žarištu. Zaustavlja bol, grčenje mišića te razaranje hrskavice. Također, učinkovita je u liječenju psorijaze kao niti jedno drugo sredstvo.

Foto: Tad Montgomery/Wikimedia

Martina Lovaković

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Vodiči za početnike

sirova hrana

Sirova hrana – vodič za početnike

Sirova prehrana, sirovojedstvo ili raw food uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, samoniklo ...

Više

punjene gljive

Veganstvo – vodič za početnike

Veganstvo se temelji se isključivo na biljnoj prehrani. Radi se o prehrani iz koje su strogo isključene ...

Više

salata od matovilca

Vegetarijanstvo – vodič za početnike

Ako razmišljate o prelasku na vegetarijansku prehranu, ali ne znate otkuda krenuti i kako započeti s ...

Više

Baza znanja

sjemenke bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? ...

Više

zeleni smoothie

Najbolji veganski proteinski dodaci

Izbjegavanjem proizvoda životinjskog podrijetla i prakticiranjem veganstva, ne mora odmah za sobom ...

Više

lješnjaci

Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka bogate je i kremaste teksture, idealno je za vegane, a dodatan plus mu je što nema ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Vezano

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Copyright © 2019–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.