• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Zobene pahuljice

Objavljeno: 07.04.2020. Autor: Martina Lovaković

Zob

Iako se koristi od davnina, zob ili ovas je svoju popularnost stekla tek u novije vrijeme. Danas je ova supermoćna namirnica jedna od najpopularnijih i najomiljenijih namirnica na svijetu. Pripada u skupinu superhrane zbog svojih ljekovitih svojstava koje mogu pomoći u rješavanju brojnih zdravstvenih tegoba.

U prošlosti je bila zanemarena, a popularnost su joj ukrali pšenica i ječam. S vremenom se upotreba zobi popularizirala, a danas je njezin uzgoj najzastupljeniji u Kanadi i Rusiji, u području umjerene klime. Zanimljivo je spomenuti da se nikada nije otkrilo njezino pravo podrijetlo.

Najčešće se koristi u obliku zobenih pahuljica za doručak iako je neprerađena zob u zrnu nutritivno bogatija i ljekovitija.

Nutritivna vrijednost zobi

Zob sadrži obilje vitamina i minerala od kojih se ističu vitamini skupine B (filma kiselina, niacin, tiamin, pantotenska kiselina, riboflavin), vitamin E te minerali željeza, kalcija, kalija, fosfora, cinka, magnezija, mangana i bakra.

U 100 grama zobi nalazi se čak 16,9 grama proteina, 66 grama ugljikohidrata i 7 grama masti.

Najčešće se konzumira za doručak, a zbog bogatstva vlakana idealna je namirnica za zdravu probavu. Zbog brojnih vlakana poznata je i kao pomoć za mršavljenje jer zadržava dugi osjećaj sitosti. Kada zob stigne u želudac, njezin se volumen povećava 25 puta zbog čega nastupa i brži osjećaj sitosti. Tako zob smanjuje rizik od prejedanja i nagomilavanja viška kilograma.

Ako želite zadržati šećer u krvi pod kontrolom i spriječiti njegove oscilacije, preporučuje se redovito konzumiranje cjelovitih namirnica pa tako i zobi. Zbog bogatstva vlakana, zob se sporije razgrađuje što pridonosi i tome da ugljikohidrati ulaze sporije u krvotok. Vlakna se u probavi razgrađuju na glukozu, aminokiseline i masne kiseline što doprinosi bržem sagorijevanju kalorija i sporijem stvaranju šećera. U isto vrijeme smanjuje se apsorpcija masti, a razina šećera u krvi ostaje stabilna.

Znanstvena istraživanja dokazala su da zob sadrži korisna vlakna (od kojih je najpopularniji beta glukan) koja pomažu u snižavanju lošeg kolesterola i srčanog udara. Beta glukan pomaže i održavanju zdrave crijevne mikroflore i pomaže kod zatvora.

Preporučuje se u sportskoj prehrani jer pruža više energije, doprinosi boljoj izdržljivosti tijekom treninga i pomaže tijelu da se brže i bolje oporavi nakon fizičke aktivnosti.

Zob za ljepotu

Sitno samljevena zob koristi se u kozmetici već više stotina godina. Takva zob koristi se za pripremu maski od zobi, kupki i za izradu kozmetike za osjetljivu kožu.

Nakon tretmana maskama od sitno samljevene zobi, koža je hidratizirana, meka i glatka te zadržava vlagu. Ima jako antiupalno djelovanja pa sprječava upalne procese kože, pomaže kod preosjetljive kože, kod upalnih akni, dermatoza te raznih drugih iritacija.

Zob u kuhinji

Iako se često koristi kao stočna hrana, zob je u novije vrijeme pronašao put do našeg stola gdje se popularizirao kroz mnoga jela. U prehrani se koristi zob u obliku zrna (sjemenki), zobeno brašno, zobena kaša i zobene pahuljice. Najprirodnija i najljekovitija je u svom prirodnom obliku, u obliku zrna nalik zrnima riže.

Integralna zob u obliku zrna može se koristiti kao i riža, a odlična je izbor za variva i juhe.

Zobena kaša je prešana zob u kojoj se nalazi očuvani svi nutrijenti iz zrna zobi, a prednost joj je brza priprema. Dovoljno ju je pomiješati s malo vode ili biljnog napitka i obrok je gotov. Dodajte joj svježe ili suho voće, cimet, kakao zrna, chia sjemenke, lanene sjemenke ili bilo koji drugi dodatak po vašoj želji. Kao takva najčešće se koristi za doručak ili međuobrok, a može se dodati i u variva i juhe.

Zobene pahuljice najčešće se koriste za doručak, a dostupne su krupne i sitne. Mogu se nabaviti i u obliku različitih mješavina žitarica, ali prije nego što kupite gotovu mješavinu pahuljica, pročitajte sastav. Takve pahuljice su često nepotrebno zaslađena. Kupite pojedinačne žitarice, dodajte im grožđice, datulje, kokosov čips, kakao zrna i dobili ste svoju zdravu mješavinu za energičan početak dana bez nepotrebnih dodataka bijelog šećera.

Zobene pahuljice mogu vam biti i baza za pripremu domaće granole, energetskih pločica ili raznih sirovih kuglica (deserata). Zobene pahuljice mogu se dodati i u smoothieje, a one sitno samljevene idealan su zgušnjivač jela kada ne želite koristiti klasičnu zaprška s brašnom.

Od zobi je poznati i zobeno brašno koje se koristi za izradu domaćeg kruha, keksi, kolača, krekera i raznih biskvita i muffina. Kod pripreme kruha imajte na umu da zbog male količine glutena kruh pripremljen sa zobenim brašnom neće postići takav volumen kao onaj pripremljen s običnim pšeničnim brašnom. Ako želite kruh malo većeg volumena, pomiješajte zobeno i pšenično brašno.

U veganskoj prehrani popularno je zobeno mlijeko, odnosno napitak od zobi koji se smatra nutritivno najboljom zamjenom za kravlje mlijeko. Napitak je odličan za doručak u smoothieju, žitaricama ili u kavi. Može se koristiti i u pripremi pire krumpira, umaka i raznih slastica u istom omjeru kao i kravlje mlijeko. Kod kupovine zobenog mlijeka, birajte ono manje slatkoće, budući da je samo po sebi dosta slatko. Upravo zbog toga, izbjegavajte zobeno mlijeko s dodanim šećerima.

Foto: cgdsro/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka