Iako postoje mnogi ljekoviti čajevi, zeleni čaj se već duži niz godina ističe kao jedan od najljekovitijih, a bez obzira na to što je ustvari napitak, zbog svojih nevjerojatnih ljekovitih svojstava, pripada skupini superhrane.
Zeleni čaj potječe iz Japana i Kine, a postoji legenda da ga je 2750-e godine prije Krista otkrio Shen Nung, kineski car. Otada, tradicija ispijanja zelenog čaja širila se svijetom, a danas je popularan i u našim područjima.
Zeleni čaj nastao je od biljke pod imenom Camellie sinensis, a od iste biljke nastali su i crni i bijeli čaj. Sve tri vrste čaja razlikuje obrada listova nakon branja i način pripreme. Naime, postoje dva načina pripreme zelenog čaja. Prema kineskoj tradiciji on se prži prije nešto što se prelije vodom, jer se tako mogu spriječiti sve moguće oksidativne promjene listova. S druge strane, prema japanskoj tradiciji, on se odmah nakon branja obradi vodenom parom.
O načinu obrade čaja ovisi njegov okus, vrsta i ljekovita svojstva. Kada je termička obrada čaja gotova, listovi se prešaju i pakiraju u vrećice.
Zeleni čaj sastoji se od velike količine polifenola, fitokemikalija koje su zadužene za njegov prepoznatljiv gorkast okus. U zelenom čaju ih je šest, a poznati su još i kao katehini. Zanimljivo je spomenuti da ih zeleni čaj sadrži više nego crni čaj. Od svih katehina najviše se ističe katehin ECGG. Između ostalog sadrži i kofein koji mu daje stimulirajuća svojstva.
Upotreba zelenog čaja
Zeleni čaj je u prodaji dostupan u obliku sušenih listića i filter vrećica, dok se koncentrat može kupiti u obliku tableta. Postoji i zeleni čaj bez kofeina za one koji su osjetljivi na njega, a preporučuje im se konzumirati veće količine.
Zeleni čaj će imati najbolji učinak ako se priprema tako da se jedna čajna žličica čaja prelije s dva do tri decilitra vode te ohladi na 70 stupnjeva. Tako pripremljen čaj ostavite da odstoji pet minuta te mu dodajte svježe iscijeđen limunov sok. Zeleni čaj je ljekovitiji ako se pije nezaslađen.
Istraživanja pokazuju da je zeleni čaj najbolje piti u količinama od tri do deset šalica dnevno.
Želite li smanjiti učinak tanina iz zelenog čaja, razrijediti ga mlijekom. Budite oprezni u slučaju da uzimati koagulate, imate visoki krvni tlak, srčane probleme, astmu i patite od nesanice. Također, zeleni čaj može izvući željezo iz tijela, što je posebno važno za one koji boluju od nedostatka željeza i anemije. U svim tim slučajevima, prije upotrebe konzultirajte liječnika.
Ljekovita svojstva zelenog čaja
Zeleni čaj pomaže kod brojnih zdravstvenih stanja i tegoba. Redovitim konzumiranjem zelenog čaja možete spriječiti bolesti srca i krvnih žila i smanjiti kolesterol. Smatra se da i ekstrakt katehina ima antikancerogena svojstva i pomaže u prevenciji i liječenju kancerogenih oboljenja, posebice karcinoma pluća, dojke i gastrointestinalnog trakta.
Želite li zdravo smršavjeti i ubrzati metabolizam, ubacite zeleni čaj u svoju dnevnu rutinu. Ubrzat će metabolizam i brže sagorjeti masnoće.
Uz navedeno, zeleni čaj smanjuje infekcije, pomaže umanjiti stres, sniziti šećer u krvi te zaštititi tijelo od UV zračenja. Olakšava simptome ateroskleroze i Chronove bolesti te jača imunitet i smanjuje neugodne simptome PMS-a.
Čestim konzumiranjem zelenog čaja smanjuju se naslage kamenca te broj bakterija koje utječu na pojavu karijesa. Preporučuje se kod detoksikacije tijela te kod jake glavobolje.
Želite li odmoriti oči i smanjiti njihovu otečenost i umor, posegnite za oblozima od zelenog čaja.
Stručnjaci navode da mu je jedina mana velika doza kofeina koji negativno djeluje na živčani sustav te može uzrokovati nesanicu i anksioznost. S većim dozama čaja, povećava se i njegovo ljekovito djelovanje, ali i negativno djelovanje zbog većih doza kofeina.
Foto: highnesser/Pixabay
Odgovori