• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

zeleni-caj

Objavljeno: 12.09.2019. Autor: Martina Lovaković

Zeleni čaj

Iako postoje mnogi ljekoviti čajevi, zeleni čaj se već duži niz godina ističe kao jedan od najljekovitijih, a bez obzira na to što je ustvari napitak, zbog svojih nevjerojatnih ljekovitih svojstava, pripada skupini superhrane.

Zeleni čaj potječe iz Japana i Kine, a postoji legenda da ga je 2750-e godine prije Krista otkrio Shen Nung, kineski car. Otada, tradicija ispijanja zelenog čaja širila se svijetom, a danas je popularan i u našim područjima.

Zeleni čaj nastao je od biljke pod imenom Camellie sinensis, a od iste biljke nastali su i crni i bijeli čaj. Sve tri vrste čaja razlikuje obrada listova nakon branja i način pripreme. Naime, postoje dva načina pripreme zelenog čaja. Prema kineskoj tradiciji on se prži prije nešto što se prelije vodom, jer se tako mogu spriječiti sve moguće oksidativne promjene listova. S druge strane, prema japanskoj tradiciji, on se odmah nakon branja obradi vodenom parom.

O načinu obrade čaja ovisi njegov okus, vrsta i ljekovita svojstva. Kada je termička obrada čaja gotova, listovi se prešaju i pakiraju u vrećice.

Zeleni čaj sastoji se od velike količine polifenola, fitokemikalija koje su zadužene za njegov prepoznatljiv gorkast okus. U zelenom čaju ih je šest, a poznati su još i kao katehini. Zanimljivo je spomenuti da ih zeleni čaj sadrži više nego crni čaj. Od svih katehina najviše se ističe katehin ECGG. Između ostalog sadrži i kofein koji mu daje stimulirajuća svojstva.

Upotreba zelenog čaja

Zeleni čaj je u prodaji dostupan u obliku sušenih listića i filter vrećica, dok se koncentrat može kupiti u obliku tableta. Postoji i zeleni čaj bez kofeina za one koji su osjetljivi na njega, a preporučuje im se konzumirati veće količine.

Zeleni čaj će imati najbolji učinak ako se priprema tako da se jedna čajna žličica čaja prelije s dva do tri decilitra vode te ohladi na 70 stupnjeva. Tako pripremljen čaj ostavite da odstoji pet minuta te mu dodajte svježe iscijeđen limunov sok. Zeleni čaj je ljekovitiji ako se pije nezaslađen.

Istraživanja pokazuju da je zeleni čaj najbolje piti u količinama od tri do deset šalica dnevno.

Želite li smanjiti učinak tanina iz zelenog čaja, razrijediti ga mlijekom. Budite oprezni u slučaju da uzimati koagulate, imate visoki krvni tlak, srčane probleme, astmu i patite od nesanice. Također, zeleni čaj može izvući željezo iz tijela, što je posebno važno za one koji boluju od nedostatka željeza i anemije. U svim tim slučajevima, prije upotrebe konzultirajte liječnika.

Ljekovita svojstva zelenog čaja

Zeleni čaj pomaže kod brojnih zdravstvenih stanja i tegoba. Redovitim konzumiranjem zelenog čaja možete spriječiti bolesti srca i krvnih žila i smanjiti kolesterol. Smatra se da i ekstrakt katehina ima antikancerogena svojstva i pomaže u prevenciji i liječenju kancerogenih oboljenja, posebice karcinoma pluća, dojke i gastrointestinalnog trakta.

Želite li zdravo smršavjeti i ubrzati metabolizam, ubacite zeleni čaj u svoju dnevnu rutinu. Ubrzat će metabolizam i brže sagorjeti masnoće.

Uz navedeno, zeleni čaj smanjuje infekcije, pomaže umanjiti stres, sniziti šećer u krvi te zaštititi tijelo od UV zračenja. Olakšava simptome ateroskleroze i Chronove bolesti te jača imunitet i smanjuje neugodne simptome PMS-a.

Čestim konzumiranjem zelenog čaja smanjuju se naslage kamenca te broj bakterija koje utječu na pojavu karijesa. Preporučuje se kod detoksikacije tijela te kod jake glavobolje.

Želite li odmoriti oči i smanjiti njihovu otečenost i umor, posegnite za oblozima od zelenog čaja.

Stručnjaci navode da mu je jedina mana velika doza kofeina koji negativno djeluje na živčani sustav te može uzrokovati nesanicu i anksioznost. S većim dozama čaja, povećava se i njegovo ljekovito djelovanje, ali i negativno djelovanje zbog većih doza kofeina.

Foto: highnesser/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka