Zelena magma ili mladi listovi ječma, jedan su od najkorištenijih dodataka prehrani. Budući da sadrži velike količine vitamina, minerala, proteina, klorofila i enzima pripada skupini superhrane.
Ječam koji se koristi u svrhu proizvodnje njegovih mladih listova, uzgaja se bez upotrebe bilo kakvih pesticida. Njegova proizvodnja isključivo je organska. Obično se uzgaja u Kaliforniji i u Japanu.
Brojne blagodati zelene magme otkrio je japanski liječnik i izumitelj Yoshihide Hagiwara nakon dugogodišnjih istraživanja. Spomenuti liječnik posvetio je život prirodnom liječenju i održavanju zdravlja. Danas je zelena magma poznata diljem svijeta, a najčešće se koristi u obliku praha te nešto rjeđe u obliku tableta.
Upotreba zelene magme
Zelena magma može se konzumirati u obliku praha ili tableta, a nešto češća je upotreba u prahu. Zbog brojnih ljekovitih sastojaka preporučuju se svima, bez obzira na dob. Primjerena su i za djecu.
Prah zelene magme najčešće se konzumira u vodi, limunadi ili u soku. Da biste poboljšali zdravlje, preporučuje se redovito uzimati jednu žličicu praha dva puta na dan, pola sata prije obroka. Dnevne doze zelene magme kreću se od 3 do 5 miligrama.
Želite li radije uzimati tablete, možete ih nabaviti na istim mjestima gdje i prah, u trgovinama zdrave hrane. Prije nego što ih počnete konzumirati, pročitajte upute i držite se doziranja.
Nikada ne miješajte prah i ne pijte tablete s vrućim napitcima jer toplina može neutralizirati enzime.
Pomiješajte prah zelene magme i bilo koje biljno mlijeko i dobili ste ukusan zeleni kapučino u kojem mogu uživati i vaši najmlađi. A ako ćete prah pomiješati s hladnim čajem od mente, dobit ćete osvježavajući ljetni napitak koji odlično može zamijeniti kupljene sokove prepune šećera i štetnih tvari.
Dodajte jednu malu žličicu magme u voćni frape pripremljen s biljnim mlijekom po želji te ga zasladite agavinim ili javorovim sirupom. Dobili ste odličan desert ili međuobrok koji će vaše tijelo nahraniti svojim ljekovitim sastojcima.
Preporučuje se konzumiranje zelene magme tijekom cijele godine, posebice tijekom zimskih mjeseci kada nam je potrebna dodatna pomoć u borbi s prehladama i gripom. Sigurna je za dugo uzimanje te nisu zabilježene nuspojave.
Ljekovita svojstva zelene magme
Zelena magma sadrži više od 70 ljekovitih sastojaka od kojih se ističu vitamini A, B, C, E, K, minerale kalij i selen te klorofil i devetnaest aminokiselina.
Smatra se da je klorofil najdragocjeniji sastav zelene magme jer održava zdravlje organizma, čisti ga od teških metala te ima antibakterijski i protuupalni učinak. Prema provedenim istraživanjima zelena magma sadrži čak 65 posto više klorofila od špinata.
Prah zelene magme najčešće se koristi kod nedostatka energije i povećanja imuniteta. Svojim djelovanjem može zamijeniti tein i kofein, a budući da poboljšava koncentraciju, razbuđuje te otklanja umor, preporučuje se piti umjesto kave.
U lišću mladog ječma nalaze se živi enzimi koji su zapostavljeni u svakodnevnoj prehrani, a toliko važni za održavanje zdravlja.
Zelena magma pomaže i kod poboljšavanje krvne slike, kod borbe s alergijama i upalama te kod reume. Regulira kiselost u tijelu jer ima lužnato djelovanje. Budući da ima detoksikacijski učinak, preporučuje se za one koji puše ili često borave u zagađenoj okolini.
Konzumiranje zelene magme dovodi i do ljepše kože, kose i noktiju. Često je koriste i sportaši jer pomaže u oporavku nakon napornih treninga te za ostvarivanje još boljih sportskih rezultata.
Želite li smršavjeti na zdrav i prirodan način, konzumirajte redovito zelenu magmu jer ubrzava metabolizam i obogaćuje tijelo energijom.
Prah zelene magme pomaže još kod očuvanja zdravlja srca i krvnih žila, kod dijabetesa i povišenog kolesterola, možete ga koristiti kod probavnih i želučanih tegoba te kod tegoba s gušteračom i jetrom. Pomaže kod kožnih oboljenja te kod reume i artritisa. Ako imate problema s povećanom kiselinom u želucu i gastritisom, neutralizirajte je zelenom magmom.
Zelena magma preporučuje se ženama koje imaju bolne mjesečnice ili neugodne simptome PMS-a i menopauze.
Foto: SilviaStoedter/Pixabay
Odgovori