• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

prah-zelene-magme

Objavljeno: 15.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Zelena magma

Zelena magma ili mladi listovi ječma, jedan su od najkorištenijih dodataka prehrani. Budući da sadrži velike količine vitamina, minerala, proteina, klorofila i enzima pripada skupini superhrane.

Ječam koji se koristi u svrhu proizvodnje njegovih mladih listova, uzgaja se bez upotrebe bilo kakvih pesticida. Njegova proizvodnja isključivo je organska. Obično se uzgaja u Kaliforniji i u Japanu.

Brojne blagodati zelene magme otkrio je japanski liječnik i izumitelj Yoshihide Hagiwara nakon dugogodišnjih istraživanja. Spomenuti liječnik posvetio je život prirodnom liječenju i održavanju zdravlja. Danas je zelena magma poznata diljem svijeta, a najčešće se koristi u obliku praha te nešto rjeđe u obliku tableta.

Upotreba zelene magme

Zelena magma može se konzumirati u obliku praha ili tableta, a nešto češća je upotreba u prahu. Zbog brojnih ljekovitih sastojaka preporučuju se svima, bez obzira na dob. Primjerena su i za djecu.

Prah zelene magme najčešće se konzumira u vodi, limunadi ili u soku. Da biste poboljšali zdravlje, preporučuje se redovito uzimati jednu žličicu praha dva puta na dan, pola sata prije obroka. Dnevne doze zelene magme kreću se od 3 do 5 miligrama.

Želite li radije uzimati tablete, možete ih nabaviti na istim mjestima gdje i prah, u trgovinama zdrave hrane. Prije nego što ih počnete konzumirati, pročitajte upute i držite se doziranja.

Nikada ne miješajte prah i ne pijte tablete s vrućim napitcima jer toplina može neutralizirati enzime.

Pomiješajte prah zelene magme i bilo koje biljno mlijeko i dobili ste ukusan zeleni kapučino u kojem mogu uživati i vaši najmlađi. A ako ćete prah pomiješati s hladnim čajem od mente, dobit ćete osvježavajući ljetni napitak koji odlično može zamijeniti kupljene sokove prepune šećera i štetnih tvari.

Dodajte jednu malu žličicu magme u voćni frape pripremljen s biljnim mlijekom po želji te ga zasladite agavinim ili javorovim sirupom. Dobili ste odličan desert ili međuobrok koji će vaše tijelo nahraniti svojim ljekovitim sastojcima.

Preporučuje se konzumiranje zelene magme tijekom cijele godine, posebice tijekom zimskih mjeseci kada nam je potrebna dodatna pomoć u borbi s prehladama i gripom. Sigurna je za dugo uzimanje te nisu zabilježene nuspojave.

Ljekovita svojstva zelene magme

Zelena magma sadrži više od 70 ljekovitih sastojaka od kojih se ističu vitamini A, B, C, E, K, minerale kalij i selen te klorofil i devetnaest aminokiselina.

Smatra se da je klorofil najdragocjeniji sastav zelene magme jer održava zdravlje organizma, čisti ga od teških metala te ima antibakterijski i protuupalni učinak. Prema provedenim istraživanjima zelena magma sadrži čak 65 posto više klorofila od špinata.

Prah zelene magme najčešće se koristi kod nedostatka energije i povećanja imuniteta. Svojim djelovanjem može zamijeniti tein i kofein, a budući da poboljšava koncentraciju, razbuđuje te otklanja umor, preporučuje se piti umjesto kave.

U lišću mladog ječma nalaze se živi enzimi koji su zapostavljeni u svakodnevnoj prehrani, a toliko važni za održavanje zdravlja.

Zelena magma pomaže i kod poboljšavanje krvne slike, kod borbe s alergijama i upalama te kod reume. Regulira kiselost u tijelu jer ima lužnato djelovanje. Budući da ima detoksikacijski učinak, preporučuje se za one koji puše ili često borave u zagađenoj okolini.

Konzumiranje zelene magme dovodi i do ljepše kože, kose i noktiju. Često je koriste i sportaši jer pomaže u oporavku nakon napornih treninga te za ostvarivanje još boljih sportskih rezultata.

Želite li smršavjeti na zdrav i prirodan način, konzumirajte redovito zelenu magmu jer ubrzava metabolizam i obogaćuje tijelo energijom.

Prah zelene magme pomaže još kod očuvanja zdravlja srca i krvnih žila, kod dijabetesa i povišenog kolesterola, možete ga koristiti kod probavnih i želučanih tegoba te kod tegoba s gušteračom i jetrom. Pomaže kod kožnih oboljenja te kod reume i artritisa. Ako imate problema s povećanom kiselinom u želucu i gastritisom, neutralizirajte je zelenom magmom.

Zelena magma preporučuje se ženama koje imaju bolne mjesečnice ili neugodne simptome PMS-a i menopauze.

Foto: SilviaStoedter/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka