• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

veganski keksi od kikirikija

Objavljeno: 14.02.2019. Autor: Ivana Zajačko

Vege keksi od kikirikija

Danas vam donosim recept za vege verziju keksića koje sam pravila za Valentinovo i pravila za humanitarnu akciju Pomozimo Leoni hodati, a koji su nestali dok si rekao "keks"! 🙂

Od samo 7 sastojaka možete napraviti slatki grijeh u kojem će uživati i oni koji nisu poklonici vegetarijanskih slastica.

Recept za veganske kekse od kikirikija

Sastojci

  • 50 gr livadskog meda (sobne temperature)
  • 1 žl. kokosovog ulja
  • 230 gr očišćenog kikirikija (neslanog)
  • 50 gr tapioka škroba
  • 170 gr brašna od prosa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 (50ml) soka od cikle

Priprema

Kikiriki očistite i stavite u blender i blendajte dok god se ne napravi maslac. Ako vam je blender slabiji, slobodno možete dodati mrvicu kokosovog ulja kako biste mu "pomogli" da počne puštati svoje ulje i da se lakše pretvori u maslac.

Med i kokosovo ulje otopite na laganoj vatri (ili u mikrovalnoj) i dodajte u blender maslacu od kikirikija.

U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke - tapioku, brašno i prašak za pecivo, a zatim im dodajte mokre sastojke iz blendera. Trebali biste dobiti smjesu nalik mrvičastoj (klasičnu smjesu za keksiće) koja će vam se raspadati i mrviti pod prstima. Mijesite prstima koliko god dugo možete, a zatim dodajte sok od cikle i nastavite mijesiti rukama.

Preporučujem da uzmete jednokratne rukavice jer cikla ostavlja boju, pa će vam ruke biti crvene. Ako se želite poigrati bojama keksića slobodno ostavite dio tijesta bez cikle (svijetli dio) pa s kombinirajte u bojama, radite šare, pustite mašti na volju.

Od tijesta vam, na kraju, treba biti kompaktna i glatka kugla koju ne morate hladiti u hladnjaku, nego ju odmah možete razvaljati između dva papira za pečenje.

Kada ste izrezali na debljinu koju želite, izrezujte željene oblike.

Pecite na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C (ako imate običnu pećnicu) ili 130°C (ako imate ventilirajuću pećnicu) otprilike 10-ak minuta. (Kada ih lagano pritisnete prstom ne smiju vam biti mekani)

To je to! Slobodno ih ukrašavajte po želji ili ih ostavite takve kakvi jesu, prelijepi i jednostavni. Nadam se da će vam biti ukusni koliko su i meni. U slast!

Autor Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Posvetila sam se proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica, a inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka