Danas vam donosim recept za vege verziju keksića koje sam pravila za Valentinovo i pravila za humanitarnu akciju Pomozimo Leoni hodati, a koji su nestali dok si rekao "keks"! 🙂
Od samo 7 sastojaka možete napraviti slatki grijeh u kojem će uživati i oni koji nisu poklonici vegetarijanskih slastica.
Recept za veganske kekse od kikirikija
Sastojci
- 50 gr livadskog meda (sobne temperature)
- 1 žl. kokosovog ulja
- 230 gr očišćenog kikirikija (neslanog)
- 50 gr tapioka škroba
- 170 gr brašna od prosa
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 (50ml) soka od cikle
Priprema
Kikiriki očistite i stavite u blender i blendajte dok god se ne napravi maslac. Ako vam je blender slabiji, slobodno možete dodati mrvicu kokosovog ulja kako biste mu "pomogli" da počne puštati svoje ulje i da se lakše pretvori u maslac.
Med i kokosovo ulje otopite na laganoj vatri (ili u mikrovalnoj) i dodajte u blender maslacu od kikirikija.
U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke - tapioku, brašno i prašak za pecivo, a zatim im dodajte mokre sastojke iz blendera. Trebali biste dobiti smjesu nalik mrvičastoj (klasičnu smjesu za keksiće) koja će vam se raspadati i mrviti pod prstima. Mijesite prstima koliko god dugo možete, a zatim dodajte sok od cikle i nastavite mijesiti rukama.
Preporučujem da uzmete jednokratne rukavice jer cikla ostavlja boju, pa će vam ruke biti crvene. Ako se želite poigrati bojama keksića slobodno ostavite dio tijesta bez cikle (svijetli dio) pa s kombinirajte u bojama, radite šare, pustite mašti na volju.
Od tijesta vam, na kraju, treba biti kompaktna i glatka kugla koju ne morate hladiti u hladnjaku, nego ju odmah možete razvaljati između dva papira za pečenje.
Kada ste izrezali na debljinu koju želite, izrezujte željene oblike.
Pecite na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C (ako imate običnu pećnicu) ili 130°C (ako imate ventilirajuću pećnicu) otprilike 10-ak minuta. (Kada ih lagano pritisnete prstom ne smiju vam biti mekani)
To je to! Slobodno ih ukrašavajte po želji ili ih ostavite takve kakvi jesu, prelijepi i jednostavni. Nadam se da će vam biti ukusni koliko su i meni. U slast!
Odgovori