Ratatouille je poznato francusko jelo iz regije Provanse. Zahvaljujući svojim sastojcima (tikvica, patliđan, rajčice, paprika) možemo ga nazvati pravim ljetnim jelom. Iako smo još nekoliko mjeseci od ljeta, ja sam se na jedan prohladni kišni proljetni dan odlučila prebaciti u topli kolovoz pripremajući upravo ovo jelo.
Nekoliko puta sam ga već radila i iskreno, nisam bila veliki fan. To pusto pirjanje i kuhanje tikvica i patliđana mi nikada baš nije bilo jasno. ALI ako sve to stavimo u pećnicu i fino zapečemo s mirisnim začinima dobijemo potpuno drugu priču.
Ratatouille slobodno pripremite nekoliko sati, ili čak dan ranije. Kad odstoji postaje još ukusniji. Možete ga podgrijati a izvrstan je i hladan. Poslužite ga kao prilog uz bruskete, falafele, pita kruh i hummus… ili kao ja danas- uz tjesteninu. Kad sam u nedoumici, uvijek biram tjesteninu. Danas sam odabrala malo zdraviju i ukusniju verziju špageta- pirove špagete.
Što se tiče povrća - naravno, bilo bi idealno da je domaće i u sezoni. Rajčice su mi još uvijek poprilično bezukusne, zbog toga sam koristila male daterino rajčice. One su jako ukusne u svako doba godine.
Maslinovo ulje je ovdje jako važno, i što je ulje kvalitetnije i samo jelo će biti bolje.
Od začina sam koristila suhi timijan i bosiljak i svježi peršin i svježi bosiljak. To su začini koji se tradicionalno koriste u pripremi ovog jela a nećemo proturječiti Francuzima…
Priprema je jako jednostavna i samo vas nekoliko koraka dijeli od eksplozije okusa i mirisa. Pa krenimo…
Recept za veganski ratatouille
Sastojci
- 2 tikvice
- 2 patliđana
- 1 luk
- 500 grama daterino ( ili nekih drugih) rajčica
- 4 naribana režnja češnjaka
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- Nekoliko sušenih rajčica
- Maslinovo ulje
- Timijan
- Bosiljak
- Sol
- 1 žlica koncentrata rajčice
- Svježi bosiljak
- Svježi peršin
- Tjestenina od pira
Priprema
Povrće operite, osušite i narežite na relativno jednake kockice. Ja daterino rajčice ostavim cijele i veličinu ostalog povrća mjerim po njima.
U manjoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, naribani češnjak, koncentrat rajčice, sol, suhi timijan i bosiljak.
S tom smjesom prelijte povrće i sve dobro rukama promiješajte kako bi se sve jednako začinilo.
Prebacite začinjeno povrće u posudu za pečenje koju ste obložili s masnim papirom. Uzmite što veću posudu kako bi povrće bilo u jednom sloju.
Prekrijte s aluminijskom folijom i pecite 45 minuta na 180 stupnjeva.
Maknite foliju i pecite još 15,20 minuta.
Povrće mora biti mekano i smežurano ali se ne smije potpuno raspadati, svaki komad mora ostati u svom obliku.
Svježi bosiljak i peršin narežite na sitno a tjesteninu skuhajte po uputama na pakiranju ( uvijek al dente)
Tjestenini dodajte pečeno povrće, bosiljak i peršin
To je to! Uživajte i dobar tek.
Odgovori