• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

veganski ratatouille

Objavljeno: 12.04.2019. Autor: Nataša Rajčević

Veganski ratatouille iz pećnice s pirovim špagetima

Ratatouille je poznato francusko jelo iz regije Provanse. Zahvaljujući svojim sastojcima (tikvica, patliđan, rajčice, paprika) možemo ga nazvati pravim ljetnim jelom. Iako smo još nekoliko mjeseci od ljeta, ja sam se na jedan prohladni kišni proljetni dan odlučila prebaciti u topli kolovoz pripremajući upravo ovo jelo.

Nekoliko puta sam ga već radila i iskreno, nisam bila veliki fan. To pusto pirjanje i kuhanje tikvica i patliđana mi nikada baš nije bilo jasno. ALI ako sve to stavimo u pećnicu i fino zapečemo s mirisnim začinima dobijemo potpuno drugu priču.

Ratatouille slobodno pripremite nekoliko sati, ili čak dan ranije. Kad odstoji postaje još ukusniji. Možete ga podgrijati a izvrstan je i hladan. Poslužite ga kao prilog uz bruskete, falafele, pita kruh i hummus… ili kao ja danas- uz tjesteninu. Kad sam u nedoumici, uvijek biram tjesteninu. Danas sam odabrala malo zdraviju i ukusniju verziju špageta- pirove špagete.

Što se tiče povrća - naravno, bilo bi idealno da je domaće i u sezoni. Rajčice su mi još uvijek poprilično bezukusne, zbog toga sam koristila male daterino rajčice. One su jako ukusne u svako doba godine.

Maslinovo ulje je ovdje jako važno, i što je ulje kvalitetnije i samo jelo će biti bolje.

Od začina sam koristila suhi timijan i bosiljak i svježi peršin i svježi bosiljak. To su začini koji se tradicionalno koriste u pripremi ovog jela a nećemo proturječiti Francuzima…

Priprema je jako jednostavna i samo vas nekoliko koraka dijeli od eksplozije okusa i mirisa. Pa krenimo…

Recept za veganski ratatouille

vege ratatouille

Sastojci

  • 2 tikvice
  • 2 patliđana
  • 1 luk
  • 500 grama daterino ( ili nekih drugih) rajčica
  • 4 naribana režnja češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • Nekoliko sušenih rajčica
  • Maslinovo ulje
  • Timijan
  • Bosiljak
  • Sol
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • Svježi bosiljak
  • Svježi peršin
  • Tjestenina od pira

Priprema

Povrće operite, osušite i narežite na relativno jednake kockice. Ja daterino rajčice ostavim cijele i veličinu ostalog povrća mjerim po njima.

U manjoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, naribani češnjak, koncentrat rajčice, sol, suhi timijan i bosiljak.

začini za pripremu ratatouillea

S tom smjesom prelijte povrće i sve dobro rukama promiješajte kako bi se sve jednako začinilo.

Prebacite začinjeno povrće u posudu za pečenje koju ste obložili s masnim papirom. Uzmite što veću posudu kako bi povrće bilo u jednom sloju.

priprema povrca za ratatouille

Prekrijte s aluminijskom folijom i pecite 45 minuta na 180 stupnjeva.

Maknite foliju i pecite još 15,20 minuta.

Povrće mora biti mekano i smežurano ali se ne smije potpuno raspadati, svaki komad mora ostati u svom obliku.

pečeno povrće za ratatouille

Svježi bosiljak i peršin narežite na sitno a tjesteninu skuhajte po uputama na pakiranju ( uvijek al dente)

Tjestenini dodajte pečeno povrće, bosiljak i peršin

To je to! Uživajte i dobar tek.

Autor Nataša Rajčević

Ja sam Nataša Rajčević, zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka