• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Čokoladni banana bread

Objavljeno: 03.04.2019. Autor: Nataša Rajčević

Veganski čokoladni banana bread s višnjama

Danas vam donosim recept za jedan kolač koji možete napraviti od sastojaka koje gotovo uvijek imamo doma! Ja ga radim kad god imam banane koje su jako zrele (dakle, često).

Baza mi je uvijek ista ali svaki put volim dodati nesto novo i time dobiti potpuno novi okus. Tako da se u mom banana breadu često nađu orašasti plodovi, svježe voće, kandirano voće, kokos, čokolada, razni začini...Svaki put mi ispadne super i svaki put zahvaljujući tim dodacima ima potpuno drugačiji šmek.

Banana bread koji vam danas tipkam je definitivno najbolji koji sam ikada napravila! Malo sam izmjenila klasični recept, dodala čokoladu (ne može nikako biti loše) i višnje! Kombinacija iz raja! Savršen je za prve jutarnje pospane kave, kao i za slatki zalogaj nakon ručka (ili večere, ja nikog ne osuđujem :))

Ja koristim klasično pšenično brašno pa nisam sigurna kako bi funkcionirala gluten free verzija ali pretpostavljam da bi uz dodatak psylliuma sve trebalo lijepo štimati. Ako ga probate u gluten free verziji svakako mi javite kako je ispao i koje ste brašno koristili.

Što se tiče šećera, ja koristim šećer od breze. Njega uglavnom koristim u svemu. Vi slobodno možete staviti bilo koji šećer ili tekući zaslađivač po želji (javorov, agavin, rižin, sirup od datulja… samo prilagodite količinu ovisno o slatkoći zaslađivača kojeg koristite)

Ulje koje sam koristila je kokosovo. Opet, stavite suncokretovo ako doma nemate kokosovog, ovo je stvarno kolač u kojem se da improvizitati.

Mjere su izražene u šalicama. Znam da ljudi koji vole spremati kolače (i slastičari) MRZE mjere u šalicama, ali meni su nekako najdraže. Naravno, to se primjenjuje na samo ove jednostavnije biskvite, za neke fine kremice i kore vam ipak treba kuhinjska vaga. Ali zašto si ne olakšati gdje se može, zar ne?

Šalica po kojoj mjerim je ona klasična malo veća, za bijelu kavu recimo. Nije toliko važna točna veličina koliko je važno da onda sve mjerite u šalici iste dimenzije.

Danas vam čak ne treba bi mikser ni multipraktik, samo drvena žlica i nekoliko minuta miješanja. I to vam je to. Jako jednostavno, ukusno i bez kompliciranja.

Recept za čokoladni banana bread s višnjama

veganski čoko banana bread

Sastojci

  • 1 ⅕ šalica brašna
  • 1 žlica kukuruznog škroba ( gustina)
  • ½ šalice sirovog ( gorkog) kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 2 jako zrele banane
  • 150 ml biljnog mlijeka ( ja sam koristila sojino s okusom vanilije
  • ⅓ šalice otopljenog kokosovog ulja
  • ½ šalice šećera
  • 1 žlica octa
  • 2 žlice likera od višnje
  • Oko 300 grama višnja iz kompota
  • Šaka komadića tamne čokolade

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. U veću posudu pomiješajte suhe sastojke- brašno, škrob, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  3. U drugoj posudi prvo zgnječite banane dok ne dobijete pire. Njima dodajte mlijeko, ulje, šećer, liker od višnje i ocat. Sve dobro izmješajte.
  4. Sad lagano suhim sastojcima dodajte mokre sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu i dok se svi sastojci ne sjedine.
  5. Na kraju dodajte i višnje ( po želji ostavite nekoliko višanja za posuti po vrhu)
  6. Smjesu prebacite u kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i par puta ‘lupite’ o radnu površinu da se ravnomjerno rasporedi. Pospite sa preostalim višnjama i komadićima tamne čokolade.
  7. Pecite oko 40 minuta na 180°C.

veganski čokoladni banana bread

Ohladite i uživajte! Ako probate ovaj recept svakako mi javite dojmove.

Autor Nataša Rajčević

Ja sam Nataša Rajčević, zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka