Bliži se Uskrs i mnogi će tradicionalno za svoj obiteljski stol pripremiti pincu. Nema razloga da i vegani ovog Uskrsa ne uživaju u ovom slatkom kruhu.
Miris ove veganske pince uvijek me vraća u djetinjstvo i vjerujem da, kad ju napravite, nećete primijetiti razliku između ove i one klasične. U veganskoj verziji, žutu boju dobijemo dodavanjem male količine kurkume. Kurkuma je začin kojeg u zemljama Dalekog Istoka koriste kao prirodni lijek jer djeluje protuupalno, prevenira visoki kolesterol i olakšava probavne tegobe.
A pinca će dobiti i svoj karakterističan sjaj ako ga premažete kombinacijom biljnog mlijeka i šećera, umjesto jaja.
Recept za vegansku pincu
Sastojci
- 500 g brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1/4 žličice kurkume (za boju)
- 1 prstohvat soli
- 100 g bio margarina
- korica 1 limuna
- korica 1 naranče
- 1 žličica ruma
- 5-6 žlica šećera
- 2 dcl sojinog mlijeka (može i bademovo ili zobeno)
- 2 šake grožđica
Priprema
- Rastopimo margarin.
- Grožđice potopimo u vodu s rumom.
- U drugu zdjelu rastopimo šećer u mlijeku. Dodamo koricu limuna i šećera.
- U brašno dodamo kvasac, sol i kurkumu. Malo promiješamo da se kvasac ravnomjerno rasporedi kroz brašno.
- U brašno dodamo mlijeko i kratko zamijesimo.
- Dodamo rastopljeni margarin i nastavimo mijesiti.
- Tijesto stavimo na toplo mjesto na 1 sat da se digne.
- Grožđice ocijedimo i dodamo u tijesto.
- Mijesimo tijesto dok se grožđice ravnomjerno rasporede kroz cijelo tijesto.
- Podijelimo tijesto na dva dijela, oblikujemo dvije kugle, pokrijemo krpom i ostavimo da se tijesto diže još 20 minuta.
- Zarežemo pince nožem ili škarama, u tri ili četiri reza.
- Premažemo pince biljnim mlijekom (sojinim, zobenim ili bademovim) u kojem smo rastopili žlicu šećera.
- Pečemo na 180 stupnjeva, 30-40 minuta.
- Kad pince izvadimo iz pećnice, dok su još vruće, još jednom premažemo kombinacijom mlijeka i šećera za sjaj.
To je to! Uživajte u ukusnoj veganskoj pinci i Sretan Uskrs!
Odgovori