• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

veganska pinca

Objavljeno: 10.04.2019. Autor: Ivana Surjan Mitrović

Veganska pinca - tradicionalna poslastica za Uskrs

Bliži se Uskrs i mnogi će tradicionalno za svoj obiteljski stol pripremiti pincu. Nema razloga da i vegani ovog Uskrsa ne uživaju  u ovom slatkom kruhu.

Miris ove veganske pince uvijek me vraća u djetinjstvo i vjerujem da, kad ju napravite, nećete primijetiti razliku između ove i one klasične. U veganskoj verziji, žutu boju dobijemo dodavanjem male količine kurkume. Kurkuma je začin kojeg u zemljama Dalekog Istoka koriste kao prirodni lijek jer djeluje protuupalno, prevenira visoki kolesterol i olakšava probavne tegobe.

A pinca će dobiti i svoj karakterističan sjaj ako ga premažete kombinacijom biljnog mlijeka i šećera, umjesto jaja.

Recept za vegansku pincu

veganska pinca

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1/4 žličice kurkume (za boju)
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g bio margarina
  • korica 1 limuna
  • korica 1 naranče
  • 1 žličica ruma
  • 5-6 žlica šećera
  • 2 dcl sojinog mlijeka (može i bademovo ili zobeno)
  • 2 šake grožđica

Priprema

  1. Rastopimo margarin.
  2. Grožđice potopimo u vodu s rumom.
  3. U drugu zdjelu rastopimo šećer u mlijeku. Dodamo koricu limuna i šećera.
  4. U brašno dodamo kvasac, sol i kurkumu. Malo promiješamo da se kvasac ravnomjerno rasporedi kroz brašno.
  5. U brašno dodamo mlijeko i kratko zamijesimo.
  6. Dodamo rastopljeni margarin i nastavimo mijesiti.
  7. Tijesto stavimo na toplo mjesto na 1 sat da se digne.
  8. Grožđice ocijedimo i dodamo u tijesto.
  9. Mijesimo tijesto dok se grožđice ravnomjerno rasporede kroz cijelo tijesto.
  10. Podijelimo tijesto na dva dijela, oblikujemo dvije kugle, pokrijemo krpom i ostavimo da se tijesto diže još 20 minuta.
  11. Zarežemo pince nožem ili škarama, u tri ili četiri reza.
  12. Premažemo pince biljnim mlijekom (sojinim, zobenim ili bademovim) u kojem smo rastopili žlicu šećera.
  13. Pečemo na 180 stupnjeva, 30-40 minuta.
  14. Kad pince izvadimo iz pećnice, dok su još vruće, još jednom premažemo kombinacijom mlijeka i šećera za sjaj.

To je to! Uživajte u ukusnoj veganskoj pinci i Sretan Uskrs!

Autor Ivana Surjan Mitrović

Moje ime je Ivana. Veganka sam 15 godina, a prije toga sam bila vegetarijanka 6 godina. Mama sam male veganke koja mi je inspiracija za veganiziranje tradicionalnih recepata. Uživam za nju pripremati sva jela u kojima uživaju njezini prijatelji, samo u veganskoj verziji. Svoje recepte rado dijelim sa svima koje zanima veganska prehrana putem svog YouTube kanala MamaVeganka. Za svoju obitelj pripremam zdrave, nutritivno uravnotežene obroke, no u tome nisam stroga pa povremeno uživamo i u veganskom junk-foodu. :) Danas je ponuda veganske industrijski pripremljene hrane u porastu pa nastojim naći balans.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka