• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

veganska pasticada

Objavljeno: 07.06.2019. Autor: Nataša Rajčević

Tradicionalno na vege način - veganska pašticada

  • Recept za vegansku pašticadu
    • Sastojci
    • Sastojci za štapiće od palente
    • Priprema štapića od palente
    • Priprema pašticade

Pašticada, ne može tradicionalnije od toga. Kultno dalmatinsko jelo koje se priprema za posebne prigode i svaka nona ima svoj recept za koji tvrdi da je naravno najbolji. Pašticadu karakterizira slatko-kiselo-slani okus, koji na prvu možda ne zvuči obečavajuće ali sva tri okusa se savršeno nadopunjuju i nijedan ne prevladava, savršena harmonija okusa.

Tradicionalno se poslužuje s njokima ali mi ćemo danas prekršiti nekoliko pravila što se pašticade tiče pa tako možemo i ovo pravilo, servirat ćemo ga s aromatičnim štapičima od palente. Dalje, pašticada je jelo koje je poznato po tome što mu priprema traje jaaaako dugo, ponekad danima- mi ćemo ga pripremiti u pola sata. I najvažnije - meso. Prekrižit ćemo meso i upotrijebiti sejtan. I gljive!

Eto, sad sam i ja nona s početka priče sa vlastitim receptom za pašticadu. I znate što? Savršen je! Probajte i sami!

Recept za vegansku pašticadu

vege pašticada

Sastojci

  • Jedno pakiranje dimljenog sejtana (150 - 200 grama)
  • 250 grama šampinjona
  • Veliki luk ili poriluk
  • 2 mrkve
  • Nekoliko prutića celera
  • 2.5-3 dl prošeka ili nekog dosta slatkog crnog vina
  • Konzerva pelata
  • 10ak suhih šljiva bez koštica
  • Jedna manja jabuka
  • Šaka grožđica
  • 2 režnja češnjaka
  • Sol, papar, crvena dimljena paprika, ružmarin, bosiljak, origano, lovorov list,maslinovo ulje

Sastojci za štapiće od palente

  • Instant palenta
  • Začini po želji ( ja sam koristila ružmarin, kadulju i bosiljak)
  • Sol
  • Maslinovo ulje

Priprema štapića od palente

Prvo skuhajte palentu kako bi se na vrijeme ohladila.

  1. Skuhajte ju po uputama na pakiranju u zasoljenoj vodi ili (još bolje) povrtnom temeljcu.
  2. Pred kraj dodajte začine po želji.
  3. Gotovu palentu ulijte u četvrtasti kalup za pečenje i pustite da se hladi dok pripremate umak.

Priprema pašticade

  1. U dubokoj zdjeli, na maslinovom ulju, popirjajte luk ili poriluk s bosiljkom i ružmarinom.
  2. Dodajte nasjeckanu mrkvu i celer i pirjajte dok sve malo ne omekša.
  3. Dodajte na sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu, dvije.
  4. Dodajte prošek i lovorov list i kuhajte 10ak minuta dok alkohol ne ispari,  zatim pelate, šalicu vode i nastavite kuhati.
  5. Paralelno, u drugi lonac, stavite nasjeckane suhe šljive, grožđice i oguljenu i narezanu jabuku. Prelijte s vodom i kuhajte 10ak minuta.
  6. Dodajte dimljenu crvenu papriku, peršin, sol i papar. Kad je jabuka omekšala izmiksajte sve sa štapnim mikserom. Izmiksanu smjesu ubacite u lonac s pelatima i nastavite kuhati sve skupa. Probajte i po potrebi i vlastitom ukusu dodatno začinite.
  7. U posebnoj tavici pripremite šampinjone, narežite ih na tanko i zapecite na malo jačoj vatri. Ne želimo ih lagano pirjati, ovom receptu bolje paše ako se malo zapeku i ‘uhvate’ oko rubova, tako ćete dobiti malo intezivniji okus.
  8. Kad su gotove, ubacite ih u umak i na istoj tavici pripremite sejtan. Narežite ga na filete, uvaljate u malo brašna i zapecite nekoliko minuta. Dimljeni sejtan nije potrebno marinirati, koristite li svježi preporučila bih vam da ga marinirate 30ak minuta u maslinovom ulju, dimljenoj crvenoj paprici i senfu.
  9. Gotovi sejtan također prebacite u umak i sklonite sa vatre.
  10. Kad je umak gotov možemo dovršiti palentu.
  11. Sada već ohlađenu palentu narežemo na štapiće (trakice), premažemo s malo maslinovog ulja i prepećemo na tavici dok ne pozlate.

Sve poslužite toplo, pospite sa malo peršina i mlazom maslinovog ulja.

Nadam se da ćete probati moju verziju dalmatinske pašticade, ne morate čak ni čekati neku posebnu prigodu 🙂 Dobar tek!!

Autor Nataša Rajčević

Ja sam Nataša Rajčević, zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka