• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Objavljeno: 02.04.2019. Autor: Bojana Kuliš Bubalo

Varivo od medvjeđeg luka - srijemuša

Ako ste imalo aktivni tip osobe, koji već s prvim zrakama sunca kreće u pohode po šumama i gorama vrlo dobro znate što je srijemuš. Ukusno samoniklo bilje još zvano i medvjeđi luk, koje mirisom podsjeća na češnjak (čak sam kao engleski prijevod našla samo WILD GARLIC) prekrasnih malih bijelih cvjetića. Navodno je naziv medvjeđi luk dobio zaista jer je prava poslastica medvjedićima koji su se taman probudili iz zimskog sna.

Dakle - Winnie Pooh u proljeće šeće po šumi i traži svježe, mlade listove srijemuša 😀 I to mu je jako fino, a moram priznati i meni! I ne samo da je fino - ako volite češnjak, srijemuš će vam biti otkriće, jer je blažeg, ali ipak intenzivnog okusa, a navodno (po nekim istraživanjima) čak zdraviji od češnjaka! Djelotvorno djeluje na čišćenje cjelokupnog organizma i punje raznih vitamina. Za detaljnije nutricionističko izvješće proguglajte ga, ostat ćete ugodno iznenađeni.…

Bez obzira da berete li ga sami ili ga kupujete na tržnici (sad u proljeće ga je zaista lako pronaći) može ga se konzumirati na brojne načine. Nedavno mi je (već spominjana) mama otkrila super način kako ga zadržati u svom hladnjaku i nakon proljeća i upotrebljavati ga kao ukusan i zdrav začin, a već isprobana i preukusna je juhica - varivo upravo od ove fine zelenjavice…

Najbitnije (kao i uvijek kod mene) - brzo je gotovo!

Sastojci za varivo od medvjeđeg luka

  • 2 srednje velika krumpira
  • 2 šalice sitno nasjeckanog srijemuša
  • Malo maslinovog ulja
  • Sol
  • Papar
  • Kurkuma
  • 1 jušna žlica brašna tapioke
  • Malo slatkog vrhnja

Priprema

  1. Krumpire očistite i narežite na ploške, skuhajte na pari.
  2. Kad su meki, ubacite u cca.1 l vade i izmiksajte štapnim mikserom.
  3. Ubacite svježi srijemuš i kuhajte dok ne provri (što kraće, kako biste zadržali većinu kvalitetnih svojstava), dodajte maslinovo ulje, začine i tapioku razmućenu u malo vode i vrhnja.
  4. Prokuhajte još malo dok se ne zgusne, i to je to!

Umjesto krumpira možete upotrijebiti i batat. Uživajte u sezoni svježeg bilja i ne propustite srijemuš ovog proljeća!!!

Autor Bojana Kuliš Bubalo

Ja sam Bojana, u ovih 30 i kusur godina svašta se izdogađalo. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Što god sam radila, godinama, malo po malo s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima... bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Tako kod nas npr. nema bijelog šećera u kući već preko 20 godina. Umjesto toga pronašli smo mnogobrojne, puno ukusnije opcije... isto tako, iskustvom smo saznali da za njega, a sigurno i nas - praktički za svaki recept, okus i ideju postoje mnoge zdravije, čak ukusnije varijacije. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati prošlog ljeta. Nekako se sve spojilo u jedno - od pripreme hrane, prezentacije do fotografiranja i moje ljubavi prema estetskom i kreativnom izričaju. Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama :)

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka