Ako ste imalo aktivni tip osobe, koji već s prvim zrakama sunca kreće u pohode po šumama i gorama vrlo dobro znate što je srijemuš. Ukusno samoniklo bilje još zvano i medvjeđi luk, koje mirisom podsjeća na češnjak (čak sam kao engleski prijevod našla samo WILD GARLIC) prekrasnih malih bijelih cvjetića. Navodno je naziv medvjeđi luk dobio zaista jer je prava poslastica medvjedićima koji su se taman probudili iz zimskog sna.
Dakle - Winnie Pooh u proljeće šeće po šumi i traži svježe, mlade listove srijemuša 😀 I to mu je jako fino, a moram priznati i meni! I ne samo da je fino - ako volite češnjak, srijemuš će vam biti otkriće, jer je blažeg, ali ipak intenzivnog okusa, a navodno (po nekim istraživanjima) čak zdraviji od češnjaka! Djelotvorno djeluje na čišćenje cjelokupnog organizma i punje raznih vitamina. Za detaljnije nutricionističko izvješće proguglajte ga, ostat ćete ugodno iznenađeni.…
Bez obzira da berete li ga sami ili ga kupujete na tržnici (sad u proljeće ga je zaista lako pronaći) može ga se konzumirati na brojne načine. Nedavno mi je (već spominjana) mama otkrila super način kako ga zadržati u svom hladnjaku i nakon proljeća i upotrebljavati ga kao ukusan i zdrav začin, a već isprobana i preukusna je juhica - varivo upravo od ove fine zelenjavice…
Najbitnije (kao i uvijek kod mene) - brzo je gotovo!
Sastojci za varivo od medvjeđeg luka
- 2 srednje velika krumpira
- 2 šalice sitno nasjeckanog srijemuša
- Malo maslinovog ulja
- Sol
- Papar
- Kurkuma
- 1 jušna žlica brašna tapioke
- Malo slatkog vrhnja
Priprema
- Krumpire očistite i narežite na ploške, skuhajte na pari.
- Kad su meki, ubacite u cca.1 l vade i izmiksajte štapnim mikserom.
- Ubacite svježi srijemuš i kuhajte dok ne provri (što kraće, kako biste zadržali većinu kvalitetnih svojstava), dodajte maslinovo ulje, začine i tapioku razmućenu u malo vode i vrhnja.
- Prokuhajte još malo dok se ne zgusne, i to je to!
Umjesto krumpira možete upotrijebiti i batat. Uživajte u sezoni svježeg bilja i ne propustite srijemuš ovog proljeća!!!
Odgovori