• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

ulje-divljeg-lana

Objavljeno: 19.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Ulje divljeg lana

Ulje divljeg lana ili zlatno ulje koristi se u Europi već nekoliko tisuća godina, a proizvodi se od podlanka ili divljeg lana. Divlji lan ili latinski Camelina sativa privukla je znanstvenike krajem 80-ih godina kada su prepoznali što sve može ova čudesna biljka. Zbog mnogobrojnih hranjivih tvari spada u skupinu superhrane.

Divlji lan se još naziva i bolji lan, sibirski lan, a često i "gold of pleasure", odnosno u prijevodu zlatni užitak.

Dobiva se hladnim prešanjem sjemenki divljeg lana na temperaturi od 28 stupnjeva. Njegova glavna prednost je ta što zbog visokog udjela organski vezanog E vitamina, puno teže oksidira nego obično ulje lana, a najveću dozu hranjivih tvari ima netom nakon cijeđenja.

Proizvođači divljeg ili zlatnog ulja lana naglašavaju kako je jako teško obično laneno ulje zaštititi od oksidacije, budući da u tom slučaju ne pomažu hladno i tamno mjesto, jer laneno ulje oksidira zbog prisustva zraka.

Upotreba ulja divljeg lana

Preporučuje se da ulje divljeg lana konzumirate u sirovom obliku i dodate ga u salate, umake, marinade, pahuljice za doručak, smoothieje, sirove torte i kolače i ostala gotova jela.

Dodajte ga u žitarice za doručak i dobit ćete veliki energetski poticaj. Njime možete obogatiti i domaće sirove namaze, dodajte ga u humus, guacamole ili neki drugi domaći namaz, a zbog orašastog okusa odlično paše pečenim i kuhanim krumpirima.

Iako je prikladno za kuhanje na nešto nižim temperaturama, bolje ga je koristiti sirovog. Nikada ga nemojte pržiti jer ćete tako uništiti sva njegova ljekovita svojstva. Dodajte na kraju, prilikom samog serviranja jela.

Ulje divljeg lana ima ugodan, bademast ili orašast okus, a mogu ga konzumirati i djeca. Nisu zabilježene nuspojave prilikom duže konzumacije.

Ulje divljeg lana se u ljekovite svrhe preporučuje koristiti dva puta na dan. Jednu veliku žlicu lanenog ulja uzmite ujutro natašte, a jednu malu čajnu žličicu uzmite prije spavanja.

Ulje čuvajte dobro zatvoreno, na hladnom i tamnom mjestu.

Ljekovita svojstva divljeg lana

Ulje divljeg lana prirodni je izvor esencijalnih masnih kiselina. Sadrži više od 50 posto nezasićenih masnih kiselina kojima utječe na zdravlje srca i krvnih žila te snižava povišen loš kolesterol. Učinkovit je i kod reumatskog artritisa te kod kožnih bolesti poput psorijaze i atopijskog dermatitisa. Pomoći će i u održavanju ljepote i zdravlja kose.

Bogatstvo višestruko nezasićenih masnih kiselina u omega-3 i omega-6 obliku, odličan su štit i pobjeđuju u borbi sa svim nakupljenim toksičnim spojevima u tijelu. Čuvaju zdravlje očiju, živaca i mozga. Upravo zbog bogatstva nezasićenih masnih kiselina, preporučuju se u veganskoj prehrani.

Osim nezasićenih masnih kiselina, divlje ulje lana bogato je i vitaminom E koje podiže imunitet te čuva srce i krvne žile.

Zbog svih navedenih svojstava, ulje divljeg lana djeluje protuupalno, posebice kod upalnih stanja kože i crijeva.

Ulje divljeg lana može se koristiti i u kozmetičke svrhe, kod suhe i oštećene kože. Ovo ulje pruža vlagu i potrebnu hidrataciju koži te je štiti od vanjskih utjecaja. Može se koristiti i za njegu kose jer uklanja perut i vlaži vlasište te za masažu tijela.

Foto: margenauer/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka