Tofuneza je zdrava, veganska verzija majoneze, a radi se od svježeg tofua. Tofu je sir od soje koji se proizvodi od sojinog mlijeka i koagulanata kao što su limunska kiselina, nigari ili kalcijev sulfat. Tofu je zdrava namirnica bogata bjelančevinama s niskim udjelom ugljikohidrata i masti. Iskoristivost nutrijenata iz ove namirnice je vrlo visoka.
U ovoj verziji recepta ne ide ulje, već biljno mlijeko (sojino, a može zobeno ili bademovo mlijeko). Ako želite napraviti nešto kaloričniju tofunezu, jednu žlicu biljnog mlijeka zamijenite sa žlicom maslinovog ulja.
Svježi tofu je namirnica bez okusa i mirisa pa možete prilagoditi okus prema vašim željama. Netko će dodati češnjak ili bosiljak, a netko mješavinu dalmatinskih začina.
Tofuneza je odlična u francuskim salatama kao zamjena za majonezu, a ljeti je najradije koristim kao dressing za hladnu salatu s tjesteninom, povrćem i maslinama.
Recept za tofunezu - vegansku majonezu
Sastojci
- 200 g svježeg tofua (ili svilenog tofua)
- 1 velika žlica limunovog soka (ili jabučnog octa)
- 1 velika žlica senfa
- 1 žličica soli
- 2 velike žlice biljnog mlijeka (sojino, zobeno ili bademovo)
- Češnjak, bosiljak ili mješavine začina (po želji)
Priprema
Sama priprema tofuneze je zapravo vrlo jednostavna. Sve što trebate napraviti je staviti sve sastojke u blender i miksati dok ne dobijete glatki namaz.
Čuvajte u hladnjaku 3-5 dana i kombinirajte u salatama ili kao namaz. U slast
Odgovori