Moje omiljeno voće, predivni ljetni plodovi ili vatrene lopte, kako ih od milja zovem, radi divno crvene boje, brzo prolaze. Kako sam kao dijete nekoliko puta bila u prilici jesti slatko upravo od tog voća, točnije od njihovih kora, rekla sam sebi, zašto ne? Produži sezonu nečega što obožavas. Neće to biti hladne, osvježavajuce kriške ovog divnog voća, ali iskoristit ćemo ga maksimalno.
Kore lubenica koje bacamo, sasvim lijepo možemo iskoristiti za zimsku poslasticu. Obožavam! Protivnik sam bacanja hrane i iskoristim sve što može poslužiti drugom obroku.
Ovo će biti delicija, nadam se da će vam se svidjeti koliko i meni. Jos imate vremena skupiti kore od lubenice, možete ih skupljati 2-3 dana. Tada ih lijepo operite, gledajte da ne bude previše crvenog ostatka, onaj svijetli dio je poželjniji. Izrežite ih na kockice, stavite u lonac.
Sastojci za slatko od lubenica
- Mjere se odnose na 1 kg kora
- 300 gr smeđeg ili običnog šećera (možete koristiti i med kao i ja)
- 1 ocijeđeni limun
- 1 žlica arome vanilije
- 1/2 dcl vode
Priprema
U lonac stavite kore, secer i sve sastojke, zalijte malo sa vodom da ne gori od dna lonca i kuhajte dok se šećer ne ukuha i postane gusti sirup. Malo češće promiješajte kako vam ne bi zagorio.
Vruće stavljajte u staklenke i odmah zatvorite.
Ovdje može doći do izražaja vaša kreativnost, a možete dodati i arome koje vam odgovaraju i koje volite. Uživajte i zimi u svom omiljenom voću, dobro će vam doći za popravak raspoloženja. U slast!
Odgovori