Rižino brašno je bezglutenska vrsta brašna, a dobiva se mljevenjem zrnaca riže (Oryza) u fini prah. Riječ je o žitarici iz porodice trava koja raste u tropskim i suptropskim područjima Afrike i Azije.
Brašno od riže odlična je alternativa za one koji su alergični na gluten, za pripremu obroka za dojenčad i malu djecu te za one koji moraju paziti na unos šećera.
Ako ga usporedimo sa pšeničnim glutenskim brašnom koje se najčešće koristi, ovo brašno može upiti više tekućine što ga čini odličnim sredstvom za zdravo zgušnjavanje jela. Ipak, budući da upija više tekućine od pšeničnog brašna koje se najčešće koristi, ako njime pripremate kruh imajte na umu da će se on malo više mrviti.
Kako napraviti rižino brašno
Izrada brašna od riže prilično je jednostavna pod uvjetom da imate jak blender ili mlinac za kavu. Za izradu brašna, bit će vam potrebna isključivo riža po vašoj želji. Možete odabrati običnu bijelu rižu, integralnu rižu ili bilo koju drugu koju imate kod kuće. Možda je sada pravo vrijeme da iskoristite onu rižu koja vam već dugo stoji u ormariću, a koja nije tako ukusna kada se skuha.
Brašno od bijele riže može stajati neograničeno i nema vijek trajanja. Ako koristite integralnu rižu, brašno će imati nešto intenzivniji okus, a njegov rok trajanja je ograničen na 5 mjeseci.
Prije mljevenja, rižu dobro dva puta operite vodom, a potom je ostavite da se namače u vodi tri sata. Ovaj postupak znatno će ubrzati proces dobivanja brašna od riže.
Nakon što je riža odstajala u vodi, ocijedite je i raširite preko pamučne krpe u tankom sloju kako bi se osušila vlaga. Ostavite je na krpi bar pola sata.
U blender ili mlinac za kavu stavite nekoliko žlica ili šalica riže (ovisno o zapremnini) i miksajte tri do četiri minute koliko će otprilike biti potrebno da se riže samelje u prah. Provjerite strukturu brašna pa potrebi miksajte i duže. Uzmite gusto sito i brašno prosijte kako biste dobili fini prah.
Brašno obvezno skladištite u dobro zatvorenoj posudi. Ako brašno nije dobro zatvoreno, s vremenom se na njemu može nakupiti plijesan.
Na isti način možete dobiti i zobeno brašno čija je cijena nešto viša, dok zobene pahuljice možete nabaviti po nižoj cijeni. Osim toga, možete za izradu brašna možete koristiti gotovo sve žitarice i grahorice.
Upotreba rižinog brašna
Rižino brašno ima nizak udio soli, šećera i masti, okus mu je blag i neutralan što je njegova velika prednost jer se lako može uklopiti u brojna jela. Najčešće se koristi za zgušnjavanje umaka, variva i juha. Od njega možete pripremiti i ukusan bezglutenski obrok - rižin griz, koji se kuha svega pet minuta.
Budući da odlično veže sve sastojke i namirnice, nezaobilazan je kod pripreme povrtnih popečaka, posebice onih od tikvice kojima je ipak potrebno jako dobro sredstvo za povezivanje.
Također, njime možete povezati kreme za kolače, pripremiti zdravi puding (baza s rižinim brašnom) i bilo koji kolač u kojem pšenično brašno možete zamijeniti rižinim brašnom.
Njime se izrađuju i poznati rižini rezanci koji se najčešće koriste u azijskoj kuhinji. Za izradu niskokaloričnih rižinih rezanaca bit će vam potrebna samo dva sastojka - rižino brašno i voda.
Brašno do riže najčešće se koristi u indijskoj kuhinji gdje se njime pripremaju razne grickalice, ali njegova upotreba se proširila i u druge zemlje svijeta, a time i namjena koja se proširila i na druga područja u kuhinji.
Rižino brašno ima nešto grublju teksturu od brašna s kojima se svakodnevno susrećemo pa prije nego što ćete ga koristiti u tijestu potrebno ga je zagladiti. Pomiješajte rižino brašno s tekućinom koja se nalazi u receptu i smjesu kratko prokuhajte. Ostavite da se ohladi pa dodajte dalje sastojke po receptu.
Usporedimo li rižu s ostalim žitaricama koje često koristimo, ona ima najveću energetsku vrijednost. 100 grama riže ima 360 kalorija. Osim toga, riža je siromašna mastima i proteinima, a bogata ugljikohidratima, odnosno škrobom.
Koristeći rižino brašno zadovoljit ćete dnevnu potrebu za vlaknima, ali i pola dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. Od vitamina ključni su oni skupine B koji hranu pretvaraju u energiju, a od minerala ovim brašnom unijet ćete u tijelo tri puta veću dozu magnezija od potrebne te tako podržati mišićno koštani sustav.
Foto: congerdesign/Pixabay
Odgovori