• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

riža

Objavljeno: 08.04.2020. Autor: Martina Lovaković

Rižino brašno

Rižino brašno je bezglutenska vrsta brašna, a dobiva se mljevenjem zrnaca riže (Oryza) u fini prah. Riječ je o žitarici iz porodice trava koja raste u tropskim i suptropskim područjima Afrike i Azije.

Brašno od riže odlična je alternativa za one koji su alergični na gluten, za pripremu obroka za dojenčad i malu djecu te za one koji moraju paziti na unos šećera.

Ako ga usporedimo sa pšeničnim glutenskim brašnom koje se najčešće koristi, ovo brašno može upiti više tekućine što ga čini odličnim sredstvom za zdravo zgušnjavanje jela. Ipak, budući da upija više tekućine od pšeničnog brašna koje se najčešće koristi, ako njime pripremate kruh imajte na umu da će se on malo više mrviti.

Kako napraviti rižino brašno

Izrada brašna od riže prilično je jednostavna pod uvjetom da imate jak blender ili mlinac za kavu. Za izradu brašna, bit će vam potrebna isključivo riža po vašoj želji. Možete odabrati običnu bijelu rižu, integralnu rižu ili bilo koju drugu koju imate kod kuće. Možda je sada pravo vrijeme da iskoristite onu rižu koja vam već dugo stoji u ormariću, a koja nije tako ukusna kada se skuha.

Brašno od bijele riže može stajati neograničeno i nema vijek trajanja. Ako koristite integralnu rižu, brašno će imati nešto intenzivniji okus, a njegov rok trajanja je ograničen na 5 mjeseci.

Prije mljevenja, rižu dobro dva puta operite vodom, a potom je ostavite da se namače u vodi tri sata. Ovaj postupak znatno će ubrzati proces dobivanja brašna od riže.

Nakon što je riža odstajala u vodi, ocijedite je i raširite preko pamučne krpe u tankom sloju kako bi se osušila vlaga. Ostavite je na krpi bar pola sata.

U blender ili mlinac za kavu stavite nekoliko žlica ili šalica riže (ovisno o zapremnini) i miksajte tri do četiri minute koliko će otprilike biti potrebno da se riže samelje u prah. Provjerite strukturu brašna pa potrebi miksajte i duže. Uzmite gusto sito i brašno prosijte kako biste dobili fini prah.

Brašno obvezno skladištite u dobro zatvorenoj posudi. Ako brašno nije dobro zatvoreno, s vremenom se na njemu može nakupiti plijesan.

Na isti način možete dobiti i zobeno brašno čija je cijena nešto viša, dok zobene pahuljice možete nabaviti po nižoj cijeni. Osim toga, možete za izradu brašna možete koristiti gotovo sve žitarice i grahorice.

Upotreba rižinog brašna

Rižino brašno ima nizak udio soli, šećera i masti, okus mu je blag i neutralan što je njegova velika prednost jer se lako može uklopiti u brojna jela. Najčešće se koristi za zgušnjavanje umaka, variva i juha. Od njega možete pripremiti i ukusan bezglutenski obrok – rižin griz, koji se kuha svega pet minuta.

Budući da odlično veže sve sastojke i namirnice, nezaobilazan je kod pripreme povrtnih popečaka, posebice onih od tikvice kojima je ipak potrebno jako dobro sredstvo za povezivanje.

Također, njime možete povezati kreme za kolače, pripremiti zdravi puding (baza s rižinim brašnom) i bilo koji kolač u kojem pšenično brašno možete zamijeniti rižinim brašnom.

Njime se izrađuju i poznati rižini rezanci koji se najčešće koriste u azijskoj kuhinji. Za izradu niskokaloričnih rižinih rezanaca bit će vam potrebna samo dva sastojka – rižino brašno i voda.

Brašno do riže najčešće se koristi u indijskoj kuhinji gdje se njime pripremaju razne grickalice, ali njegova upotreba se proširila i u druge zemlje svijeta, a time i namjena koja se proširila i na druga područja u kuhinji.

Rižino brašno ima nešto grublju teksturu od brašna s kojima se svakodnevno susrećemo pa prije nego što ćete ga koristiti u tijestu potrebno ga je zagladiti. Pomiješajte rižino brašno s tekućinom koja se nalazi u receptu i smjesu kratko prokuhajte. Ostavite da se ohladi pa dodajte dalje sastojke po receptu.

Usporedimo li rižu s ostalim žitaricama koje često koristimo, ona ima najveću energetsku vrijednost. 100 grama riže ima 360 kalorija. Osim toga, riža je siromašna mastima i proteinima, a bogata ugljikohidratima, odnosno škrobom.

Koristeći rižino brašno zadovoljit ćete dnevnu potrebu za vlaknima, ali i pola dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. Od vitamina ključni su oni skupine B koji hranu pretvaraju u energiju, a od minerala ovim brašnom unijet ćete u tijelo tri puta veću dozu magnezija od potrebne te tako podržati mišićno koštani sustav.

Foto: congerdesign/Pixabay

Martina Lovaković

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Vodiči za početnike

zeleni smoothie

Sirova hrana – vodič za početnike

Sirova prehrana, sirovojedstvo ili raw food uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, samoniklo ...

Više

punjene gljive

Veganstvo – vodič za početnike

Veganstvo se temelji se isključivo na biljnoj prehrani. Radi se o prehrani iz koje su strogo isključene ...

Više

salata-od-matovilca

Vegetarijanstvo – vodič za početnike

Ako razmišljate o prelasku na vegetarijansku prehranu, ali ne znate otkuda krenuti i kako započeti s ...

Više

Baza znanja

sjemenke bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? ...

Više

zeleni smoothie

Najbolji veganski proteinski dodaci

Izbjegavanjem proizvoda životinjskog podrijetla i prakticiranjem veganstva, ne mora odmah za sobom ...

Više

lješnjaci

Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka bogate je i kremaste teksture, idealno je za vegane, a dodatan plus mu je što nema ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Impressum
  • Uvjeti korištenja

Vezano

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.