Peruanka jagoda ili latinski Physalis peruviana tropska je voćka poznata i pod nazivom inka bobica ili vučja jabučica, a od davnina se koristi u južnoameričkoj kuhinji. Zanimljivo je da je srodnik rajčice, a jede se i kao voće i kao povrće jer se odlično kombinira i sa slatkim i sa slanim jelima. Naziva se još i "ljubav u kavezu" jer plod izgleda kao da se nalazi u mrežastom oklopu. Naime, ispod mrežaste kore nalazi se narančasto-crveni plod peruanske jagode.
Riječ je o jednogodišnjoj zeljastoj biljci porijeklom iz južne Amerike. Raste uspravno i ima lijepe, žute cvjetove. Peruanska jagoda u Europu je stigla tek u 18. stoljeću.
Želite li je uzgojiti u svom vrtu, bit će vam potrebne njezine sjemenke koje se siju u proljeće. Važno je da sjetvu obavite što prije jer joj treba više vremena da procvate i počne razvijati plodove. Sjetva se obavlja u tegle, a kada vremenski uvjeti postanu povoljni, vrši se presađivanje. Prije presađivanja trebalo bi ih iznositi na sunce kako bi se privikle na vanjske uvjete. Naime, ne preporučuje se direktno obaviti presađivanje na otvoreno jer bi listovi mogli zadobiti opekline od sunca i osušiti se. Posadite ih na sunčano mjesto na kojem će biti zaštićene od vjetra i nepovoljnih vremenskih uvjeta. Uspjet će i u polusjeni, a vole vlažno tlo. Malene biljčice prekrivene su sitnim dlačicama, a mogu narasti do jednog i pol metra te tada izgledaju poput malenog stabla.
Cvatnja peruanske jagode odvija se s prvim počecima ljeta, a nakon cvatnje počinju se formirati zelene čahure koje izgledaju poput papirnatih lampiona. Unutar njih, krajem ljeta razvija se plod te tada lampion poprima smeđu boju, a plod narančastu.
Na jednoj biljci može se naći i do 150 plodova koji dozrijevaju sve do prve pojave mraza. Sjeme peruanske jagode se odvoji tako da se otvori zreli plod i sjemenke se isperu van, osuše i pospreme za sjetvu iduće sezone. Preporučuje se da ih se pokupi nakon prvog mraza.
Sjeme čuvajte u papirnatoj vrećici na hladnom i suhom mjestu. Može se pospremiti i u staklenke, ali u samo u slučaju kada je sjeme potpuno suho. Ako ćete vlažno sjeme spremiti u staklenke, moglo bi doći do njegova propadanja te bi postalo neupotrebljivo.
Upotreba peruanske jagode
Jestivi plod peruanske jagode je kiselo-slatkastog oblika. Ovojnica peruanske jagode je otrovna i nije za jelo, a plodu služi kako bi ga štitila od negativnih vanjski utjecaja te štetočina i nametnika.
Peruanska jagoda se najčešće jede u sirovom obliku jer tako zadržava najveći broj ljekovitih svojstava. Može se dodati u voćne ili povrtne salate, ali i kuhati. Najbolje će odgovarati u umacima, a često se od nje pripremaju džemovi i sokovi te se i suši pa koristi u sušenom obliku. Također, može se i smrznuti kao bobičasto voće, odnosno kao borovnice.
Peruansku jagodu možete dodati u rižota, kvinoju, tjesteninu i sva ostala jela kojima će podariti blagi slatkasto-kiseli okus. Često je sastojak salsi koje se pripremaju s tortiljama, a može se koristiti i za pripremu pita i ostalih kolača.
Želite li je posušiti, prerežite je kako biste se riješili sjemenki te je isperite vodom i posušite na papiru. Također, cijele plodove možete sušiti i blizu radijatora ili u pećnici. Nakon što se osuše, izmrvite ih i koristite u jelima.
Peruanske jagode možete pronaći u trgovinama zdrave hrane i supermarketima uz ostalo tropsko voće.
Treba biti oprezan s konzumacijom jer upotreba zelenih plodova može biti pogubna i uzrokovati trovanje. U nezreloj peruanskoj jagodi nalazi se spoj solanin koji se također nalazi u krumpiru te stabljici rajčice. U tim slučajevima mogu se javiti povraćanje, mučnina i ostale probavne smetnje. Jedite samo plodove za koje ste sto posto sigurni da su zreli, odnosno preko kojih nema zelenih dijelova.
Preporučuje se konzumacija umjerenih količina peruanskih jagoda uz ostalu uravnoteženu prehranu, budući da nije istraženo dugotrajno konzumiranje ovih plodova kod ljudi.
Ljekovita svojstva peruanske jagode
Ovo tropsko voće smatra se izuzetno ljekovitim i zdravim pa pripada u skupinu superhrane. Sadrži velike količine vitamina i minerala od kojih se ističu vitamin A, C, B1, B2, B3, K te od minerala željezo i kalcij. Sadrži fenolnu kiselinu i flavonoide, aktivne spojeve prepune ljekovitih i hranjivih tvari.
Imaju velike protuupalna i antioksidativna svojstva te djeluju na zdravlje očiju i vida zbog bogatstva vitamina A. Budući da sadrže i velike količine vitamina C, djeluju snažno na jačanje imuniteta. Antioksidansi koji se nalaze u ovim narančastim plodovima mogu neutralizirati slobodne radikale i zaštititi zdrave stanice.
Vitamin K zaslužan je za jačanje i održavanje zdravlja kostiju, dok vitamin iz skupine B djeluje na zdravlje kostiju i zdravlje srca i krvnih žila.
Smanjuju rizik za pojavu ateroskleroze, visokog krvnog tlaka i kroničnih srčanih bolesti. Linolenska kiselina u peruanskim jagodama smanjuje štetan kolesterol te tako osigurava zdravlje srca. Preventivno djeluju na pojavu dijabetesa tipa II, a protuupalnih djelovanje smanjuju pojavu karcinoma.
Budući da 100 grama proizvoda sadrži samo 50-ak kalorija preporučuju se kod zdravog mršavljenja.
Foto: Hans/Pixabay
Odgovori