• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

stablo nonija

Objavljeno: 25.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Noni

Noni, latinski Morinda citrifolia, zimzelena je voćka koja raste samoniklo na području Australije, Kariba i jugoistočne Azije. Domorodci plodove, listove i korijen nonija koriste u svrhu liječenja već nekoliko tisuća godina. Noni je pravo malo bogatstvo ljekovitih sastojaka koji blagotvorno djeluju na organizam pa s pravom spada u skupinu superhrane.

Noni najbolje uspijeva na vulkanskom nezagađenom tlu, a zanimljivo je to da mu plodovi sazrijevaju tijekom cijele godine, odnosno moguće je odraditi čak 12 berbi. Plodovi nonija su neuglednog krumpirastog oblika, veličine od 7 do 15 centimetara, a boja im je bijelo-žuta. Imaju jak okus i miris.

Noni pripada obitelji Rubiaceae među kojima se nalazi 80-ak biljaka starog svijeta, a sadrži više od 150 prirodnih spojeva - fitokemikalija, čija ljekovitost još nije do kraja ispitana od strane znanosti.

Upotreba nonija

Svi dijelovi nonija su ljekoviti, a u zemljama gdje se uzgaja koriste se listovi, korijen, cvjetovi i plodovi. Voće nonija se lako probavlja te se može koristiti i kuhano i sirovo.

U Tajlandu se listovi i plodovi pripremaju s brojnim kulinarskim specijalitetima. Jedan od najpoznatijih je onaj kada se plodovi nonija narežu i pomiješaju s čilijem i curryjem. Plodovi nonija se i suše te se kao takvi upotrebljavaju za pripremu čaja.

Na našem tržištu noni je najčešće dostupan u obliku soka iako se može naći i u obliku praha ili ekstrakta u kapsulama. Pripravke nonija možete naći u svim bolje opskrbljenim prodavaonicama zdrave hrane.

Doziranje ovisi o zdravstvenom stanju i dobi te je uvijek naznačeno na pakiranju. Kupujte isključivo organski sok čija je kvaliteta potvrđena certifikatom.

Sok nonija ima pomalo neugodan okus i miris, a može i obojiti mokraću zbog čega se ne trebate brinuti. Često dolazi u kombinaciji sa sokom od šumskog voća i grožđa koji skrivaju njegov neugodan okus. Naime, postoji narodna izreka koja kaže da noni mogu popiti samo bolesni ljudi jer zdravi ne mogu trpjeti njegov gorak okus.

Noni možete pripremiti i sami ako imate njegove osušene plodove. Suhe plodove nonija ostavite potopljene u vodi nekoliko sati, a nakon toga ih, u toj istoj vodi, kuhajte na laganoj vatri pola sata. Na kraju sve procijedite i začinite s malom limuna i meda. Sok se preporučuje piti pola sata prije svakog obroka u trajanju od šest mjeseci. U slučaju nekih zdravstvenih tegoba, potrebno je povećati dozu.

Iako tijekom konzumiranja nonija nisu zabilježene nuspojave, preporučuje se da ga ne koristite u vrijeme dojenja i trudnoće zbog brojnih aktivnih tvari koje posjeduje.

U slučaju da bolujete od bolesti bubrega ili jetre posavjetujte se s liječnikom prije primjene jer noni sadrži velike količine kalija.

Ljekovita svojstva nonija

Noni je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim ljekovitim svojstvima. Sadrži vitamine skupine B, vitamin C i E, betakaroten te minerale željeza, magnezija, kalcija, mangana i kalija.

Sok nonija se od davnina koristi u mnogim kulturama svijeta u svrhu tradicionalne medicine. Dio je i ayurvedske medicine pod nazivom Ashyuka.

U kineskoj tradicionalnoj medicini pod nazivom Ba Ji Tian koristi se kod menstrualnih tegoba, u liječenju bolova u trbuhu te kod impotencije dok ga polinezijska tradicionalna medicina preporučuje kod visokog krvnog tlaka, dijabetesa, bolova i raznih upala.

Liječnici diljem svijeta preporučuju sok nonija svojim pacijentima u sklopu konvencionalnog liječenja jer jača imunitet i djeluje na poboljšanje općeg stanja tijela.

Zbog svojih antikancerogenih svojstava, noni se koristi i kao dodatak prehrani u slučaju liječenja raka. Dokazano suzbija rast stanica raka te poboljšava krvnu sliku i opće stanje organizma.

Noni ima snažno antivirusno, antibakterijsko i antimikrobno djelovanje. Koristi se kod svih upalnih procesa u tijelu, kod infekcije mokraćnih, dišnih i probavnih organa, a može smanjiti i bolove uzrokovane reumom i artritisom. Potiče cirkulaciju te smanjuje loš kolesterol, a djeluje povoljno i na reproduktivne organe i na libido.

Noni pomaže tijelu da se riješi negativnih posljednica koje je na njegovo zdravlje ostavio stresan i loš način života. Preporučuje se svima koji imaju problema s koncentracijom u školi i na poslu, kod pospanosti te kod manjka energije. Noni vraća vitalnost i živahnost. Noni će pomoći i u slučaju čestih glavobolja, alergija, astme i kroničnih srčanih oboljenja.

Sok nonija koristan je kod odvikavanja od ovisnosti. Konzumiranjem soka smanjuju se simptomi koji se javljaju kod odvikavanja od alkohola, nikotina i droge.

Noni se koristi i u održavanju zdravlja i lijepog izgleda kože. Redovitim konzumiranje soka nonija imat ćete savršen ten i blistavu kožu.

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka