Sjemenke je važno uvrstiti u vegansku prehranu jer su nutritivno i kalorijski bogate. Zbog visoke kalorijske vrijednosti dovoljno je konzumirati jednu šaku sjemenki dnevno. Sjemenke bundeve su izvrstan izvor cinka, mangana, fosfora, magnezija, bakra i željeza. Također, čak 20% ovih sjemenki čine proteini.
U namaz sam dodala i gomashio, a to je poprženi sezam koji se blenda sa soli. Gomashio predstavlja odličan dodatak obroku u veganskoj prehrani, zbog visoke razine kalcija u sezamovim sjemenkama.
Delikatesni sušeni kvasac se često koristi u veganskoj kuhinji. Proizveden je od deaktiviranog suhog kvasca, a koristi se za poboljšavanje ukusa juha, variva, umaka, namaza, salata i slično. U jednoj velikoj žlici delikatesnog kvasca su prisutni vitamini B skupine u visokoj koncentraciji, visok sadržaj vlakana, a ujedno je i vrlo bogat izvor bjelančevina. Okus mu je orašast, a mnogi vegani kažu da daje aromu sira veganskim jelima.
Ovaj namaz od suncokretovih i bučinih sjemenki može se koristiti u sendvičima, kao dressing za salatu ili dip za tortilja chips.
Recept za namaz od suncokretovih sjemenki
Sastojci:
- 1 šalica suncokretovih sjemenki
- pola šalice bučinih sjemenki
- 5-10 žlica extra djevičanskog maslinovog ulja
- 5 žlica limunovog soka
- 1 dcl pirea od rajčice
- 2 žlice delikatesnog kvasca
- 2 žlice gomashija (poprženi sezam)
- začini: sol, češnjak, peršin, bosiljak, kurkuma, korijander, slatka crvena paprika
Priprema
Suncokretove i bučine sjemenke prokuhamo u vodi. Tako produljujemo trajnost namaza. Ako želite sjemenke koristiti sirove, namočite ih preko noći.
Nakon što voda proključa, sjemenke procijedimo i isperemo hladnom vodom.
Prebacimo sjemenke u blender ili multipraktik, dodamo češnjak, maslinovo ulje i limunov sok.
Sjemenke blendamo dok ne dobijemo glatku smjesu. U nju dodamo sezam, začine, delikatesni kvasac i pire od rajčice.
Nastavimo blendati dok se svi sastojci ne povežu.
Namaz može stajati u frižideru 3-5 dana.
Andreja kaže
Veliki pozdrav, i hvala na početku na divnim receptima!!
E sad pitanje vezano za ovaj Namaz od suncokretovih sjemenki, molim vas?
•2 žlice delikatesnog kvasca - GDJE to mogu kupiti?
•2 žlice gomashija (poprženi sezam) - pretposavljam da ovaj sezam mogu sama propržiti na tavici?
Sorry na glupim pitanjima, nova sam u ovom pa neke stvari još ne znam...
hvala!