• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

namaz od suncokretovih sjemenki na kruhu

Objavljeno: 06.03.2019. Autor: Ivana Surjan Mitrović

Namaz od suncokretovih sjemenki

Sjemenke je važno uvrstiti u vegansku prehranu jer su nutritivno i kalorijski bogate. Zbog visoke kalorijske vrijednosti dovoljno je konzumirati jednu šaku sjemenki dnevno. Sjemenke bundeve su izvrstan izvor cinka, mangana, fosfora, magnezija, bakra i željeza. Također, čak 20% ovih sjemenki čine proteini.

U namaz sam dodala i gomashio, a to je poprženi sezam koji se blenda sa soli. Gomashio predstavlja odličan dodatak obroku u veganskoj prehrani, zbog visoke razine kalcija u sezamovim sjemenkama.

Delikatesni sušeni kvasac se često koristi u veganskoj kuhinji. Proizveden je od deaktiviranog suhog kvasca, a koristi se za poboljšavanje ukusa juha, variva, umaka, namaza, salata i slično. U jednoj velikoj žlici delikatesnog kvasca su prisutni vitamini B skupine u visokoj koncentraciji, visok sadržaj vlakana, a ujedno je i vrlo bogat izvor bjelančevina. Okus mu je orašast, a mnogi vegani kažu da daje aromu sira veganskim jelima.

namaz od suncokretovih sjemenki

Ovaj namaz od suncokretovih i bučinih sjemenki može se koristiti u sendvičima, kao dressing za salatu ili dip za tortilja chips.

Recept za namaz od suncokretovih sjemenki

Sastojci:

  • 1 šalica suncokretovih sjemenki
  • pola šalice bučinih sjemenki
  • 5-10 žlica extra djevičanskog maslinovog ulja
  • 5 žlica limunovog soka
  • 1 dcl pirea od rajčice
  • 2 žlice delikatesnog kvasca
  • 2 žlice gomashija (poprženi sezam)
  • začini: sol, češnjak, peršin, bosiljak, kurkuma, korijander, slatka crvena paprika

Priprema

Suncokretove i bučine sjemenke prokuhamo u vodi. Tako produljujemo trajnost namaza. Ako želite sjemenke koristiti sirove, namočite ih preko noći.

Nakon što voda proključa, sjemenke procijedimo i isperemo hladnom vodom.

Prebacimo sjemenke u blender ili multipraktik, dodamo češnjak, maslinovo ulje i limunov sok.

Sjemenke blendamo dok ne dobijemo glatku smjesu. U nju dodamo sezam, začine, delikatesni kvasac i pire od rajčice.

Nastavimo blendati dok se svi sastojci ne povežu.

Namaz može stajati u frižideru 3-5 dana.

Autor Ivana Surjan Mitrović

Moje ime je Ivana. Veganka sam 15 godina, a prije toga sam bila vegetarijanka 6 godina. Mama sam male veganke koja mi je inspiracija za veganiziranje tradicionalnih recepata. Uživam za nju pripremati sva jela u kojima uživaju njezini prijatelji, samo u veganskoj verziji. Svoje recepte rado dijelim sa svima koje zanima veganska prehrana putem svog YouTube kanala MamaVeganka. Za svoju obitelj pripremam zdrave, nutritivno uravnotežene obroke, no u tome nisam stroga pa povremeno uživamo i u veganskom junk-foodu. :) Danas je ponuda veganske industrijski pripremljene hrane u porastu pa nastojim naći balans.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Komentari

  1. Andreja kaže

    11.03.2019. kod 10:46

    Veliki pozdrav, i hvala na početku na divnim receptima!!

    E sad pitanje vezano za ovaj Namaz od suncokretovih sjemenki, molim vas?
    •2 žlice delikatesnog kvasca - GDJE to mogu kupiti?
    •2 žlice gomashija (poprženi sezam) - pretposavljam da ovaj sezam mogu sama propržiti na tavici?
    Sorry na glupim pitanjima, nova sam u ovom pa neke stvari još ne znam...
    hvala!

    Odgovori

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka