• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

moringa prah

Objavljeno: 08.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Moringa

Jedna od najhranjivijih biljaka na svijetu, Moringa, s pravom pripada u skupinu superhrane. Riječ je o biljci čije su količine željeza toliko visoke da se smatra da je upravo ona najmoćniji biljni izvor željeza na svijetu.

Moringa, izvornog imena Moringa oleifera ili konjska rotkvica, najčešće se koristi u obliku praha. Moringu još nazivaju i čudesnim drvetom jer prema Ayurvedi liječi više od 300 bolesti. Od davnina se koristi za prirodno liječenje, a tome svjedoče i drevne civilizacije Azije, Latinske Amerike i Afrike.

Moringa je porijeklom s Himalaje, a njezina popularnost je velika zbog sadržaja velikog broja raznih nutrijenata. Smatra da se sadrži čak 25 posto više željeza od špinata, u njoj ima 17 puta više kalcija nego u mlijeku, šest puta više cinka nego što ga ima u bademu te je čak tri puta jači antioksidans nego aronija.

Moringa je otporno stablo koje može uspjeti u gotovo svim uvjetima. Ne smataju joj suha, siromašna i pjeskovita područja, a osim na Himalaji, najčešće raste na Filipinama i na Tajlandu te u Africi i u Tajvanu. Moringa jako nalikuje hrenu po izgledu, ali sličnost je očita i po pikantnom okusu.

Upotreba moringe

Svi dijelovi moringe, odnosno listovi, cvijet, sjemenke i korijenje se mogu upotrijebiti u prehrani. Zbog njezine velike ljekovitosti, danas je možemo pronaći u gotovo svim trgovinama zdrave hrane i to najčešće u obliku praha. Naime, moringa prah se proizvodi sušenjem listova Moringe oleifere odmah nakon berbe i to u sjeni i na niskim temperaturama. Nakon što se listovi osuše, samelju se u fini prah.

Neki koriste cijele mahune moringe prilikom kuhanja, drugi jedu svježe listove, a mogu se istisnuti sjemenke pa se dobije vrijedno ulje moringe.

Prije kupnje moringe, budite sigurni da ima ekološki certifikat i oznaku sigurnosti korištenja.

Preporučuje se dnevna doza od 5 grama (5 čajnih žličica) moringa praha, no u početku treba početi s manjim dozama od pola čajne žličice na dan kako ne bi došlo do mučnine. Izbjegavajte upotrebu moringe natašte. Postepeno valja povećati količinu do maksimalne preporučene doze.

Ako se koristi pravilno ne uzrokuje nuspojave, a preporučuje se uzimanje mjesec dana u kontinuitetu. Nema ograničenja za konzumiranje, možete je redovito uzimati duže vrijeme.

Moringa prah se može dodati u razne napitke, prirodne sokove i smoothieje ili je možete posipati po rižotu, tjestenini ili salati. Dodajte ga u pahuljice za doručak te u kolače i kruh prilikom pečenja. Također se upotrebljava i kao prirodni zgušnjivač za variva i umake.

Kako bi zadržala svoju ljekovitost, moringu čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

Osim u obliku praha, moringa je dostupna i u kapsulama.

Trudnice i dojilje bi se prije konzumiranja moringe trebale posavjetovati s liječnikom. Moringa je sigurna za konzumiranje kod djece, a u Africi se često daje bebama kako bi se unaprijed djelovalo i spriječilo pothranjenost.

Uzimate li lijekove za snižavanje šećera, za sniženje krvnog tlaka te imate li problema sa štitnjačom, prije upotrebe se također savjetuje konzultacija s liječnikom.

Ljekovita svojstva moringe

Moringa se smatra jednom od najljekovitijih biljaka na svijetu što može potvrditi time što liječi više od 300 raznih bolesti. Moringa se koristi u slučaju povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, pothranjenosti, lupusa, prekomjerne tjelesne težine, anemije, bolesti jetre i dišnog sustava, menstrualnih tegova i reguliranja hormona i mnogih drugih.

Moringa sadrži više od 90 ljekovitih komponenti, ima antimikrobna i antikancerogena svojstva te se koristi i kao prirodni antibiotik. Jača imunitet, a njezini prirodni antioksidansi smanjuju upalu u tijelu. Dokazano regulira hormone i smanjuje bolesti uzrokovane starenjem.

Bogata je vitaminima A, B1, B2 i B3 i vitaminom C i E te od minerala željezom, cinkom, bakrom, kalijem i magnezijem.

Spada u skupini prirodnih adaptogena tako što smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje.

Smatra se da ima i veliko afrodizijačko djelovanje. Naime, kod žena povećava užitak, dok se kod muškaraca koristi u slučaju erektilne disfunkcije.

Osim što štiti organizam od brojnih bolesti, koristi se i u kozmetičkoj industriji te kod proizvodnje parfema i eteričnih ulja.

Foto: gesundesleben/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka