• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

sjemenke bundeve

Objavljeno: 31.05.2020. Autor: Martina Lovaković

Mlijeko od sjemenki bundeve

  • Nutritivna svojstva mlijeka od sjemenki bundeve
  • Kako napraviti mlijeko od sjemenki bundeve
    • Recept za mlijeko od bučinih sjemenki
    • Recept za čokoladno mlijeko od bučinih sjemenki
    • Recept za detox mlijeko od bučinih sjemenki
  • Kako čuvati mlijeko od sjemenki bundeve
  • Kako koristiti mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? Mlijeko od sjemenki bundeve nije popularizirano i usudili bismo se reći da se ne može nabaviti u trgovinama, što je razlog više da ga pripremite kod kuće. Riječ je o pravoj poslastici među biljnim napitcima uz koju ćete brzo zaboraviti na jednako tako ukusno bademovo ili kokosovo mlijeka. A izrada mlijeka od bučinih sjemenki nije ništa posebno drukčija od pripreme ostalih biljnih napitaka.

Ovo alternativno biljno mlijeko mogu slobodno koristiti i oni alergični na gluten i orašaste plodove, bez straha od alergija.

Brojne su pozitivne strane izrade biljnih napitaka kod kuće, a jedna od najvećih je to što tako imate kontrolu nad namirnicama koje unosite u organizam. Kupljeni biljni napitci često sadrže nepotrebna ulja, konzervanse i aditive. Ako ih želite izbjeći, iskušajte se u pripremi biljnog mlijeka kod kuće. A pred vama upravo stoji recept za jedno od najboljih, koje svakako morate probati.

Nutritivna svojstva mlijeka od sjemenki bundeve

Mlijeko od bučinih sjemenki odličan je način da u svoju prehranu uvedete hranjive bundevine sjemenke. Sjemenke bundeve su nutritivna bomba, prepune vitamina i minerala od kojih prednjače vitamini A, B i E te minerali magnezij, cink, mangan i željezo.

Prepune su omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina koje pomažu u održavanju zdravlja srca i krvnih žila.

Uz to, sadrže visok postotak biljnih bjelančevina i antioksidansa spremnih da vaše tijelo obrane od najezde slobodnih radikala i stresa. Spomenuti antioksidansi čuvaju stanice i od starenja. Njihova moć je toliko velika da ćete se već od jedne šalice mlijeka osjećati mlađe!

Bundevine sjemenke sadrže visoko vrijednu aminokiselinu triptofan koja sudjeluje u proizvodnji melatonina, poznatog kao hormon spavanja. Popijte šalicu mlijeka od bundevinih sjemenki prije spavanja i osigurajte si miran san!

Ako imate problema s regulacijom šećera u krvi, tu su bučine sjemenke da ga dovedu u ravnotežu. Pripremite mlijeko i pijte ga ujutro natašte. Ubrzo će se vaš šećer u krvi ustabiliti i ostati takav.

Kako napraviti mlijeko od sjemenki bundeve

Bundevine sjemenke su plosnate i ravne, a boja im je tamnozelena što će značiti da i mlijeko može imati laganu zelenu nijansu. Mlijeko od sjemenki bundeve guste je teksture, kremasto i ukusno. Vjerojatno se niste tome nadali kada ste ugledali sitne zelene sjemenke, a tim više će vas ovaj recept oduševiti!

Donosimo vam dvije verzije napitka od bučinih sjemenki, jedan je osnovni, a drugi uz dodatak kakaa daje najukusnije čokoladno biljno mlijeko koje ćete ikad kušati! A želite li jedan poseban okus - dodajte malo kardamoma. Kardamom je začin koji odlično odgovara bučinim sjemenkama.

Recept za mlijeko od bučinih sjemenki

Mlijeko od bučnijih sjemenki se jednostavno priprema kod kuće, a trebat će vam dobar blender i vrećica za cijeđenje biljnih napitaka.

Preporučujemo upotrebu organskih sirovih sjemenki bundeve koje do pripreme ili do korištenja držite u hladnjaku kako bi zadržale svježinu i kako ne bi užegle.

Osim toga, sjemenke bundeve za izradu mlijeka obvezno prije namočite jer ćete tako pospješiti njihovo lakše probavljanje. Dodajte malo morske soli vodi u kojoj ćete ih namočiti kako bi se što bolje razgradila fitinska kiselina koja se nalazi u većini sjemenka i žitarica, a koja utječe na apsorpciju hranjivih tvari.

Napitku od bučinih sjemenki možete dodati zaslađivač po želji, no preporučuju se zdraviji, prirodni zaslađivači. Možete koristiti datulje ili javorov sirup, a posebnu notu podarit će mu i ekstrakt vanilije.

Sastojci

  • 1 šalica sirovih sjemenki bundeve
  • voda za namakanje
  • 1 žličica nerafinirane soli
  • 4 šalice vode
  • 1 datulja ili 1 žlica javorovog sirupa

po želji:

  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 žlice cimeta u prahu
  • 1/2 žličice kardamoma u prahu
  • prstohvat nerafinirane soli

Priprema

Namočite sjemenke bundeve u vodi i soli preko noći ili barem šest sati. Ako želite brzu verziju pripreme mlijeka od bundeve, umjesto namakanja preko noći, sjemenke stavite u posudu kipuće vode i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Procijedite i dalje slijedite upute. No, budite svjesni toga da u tom slučaju mlijeko od bučinih sjemenki neće biti "raw".

Ocijedite i isperite namočene sjemenke i stavite ih u blender s četiri šalice vode i datuljom ili javorovim sirupom. Dodajte i sastojke po želji ili koristite neke svoje začine čiju ukus posebno volite.

Blendajte sve sastojke na najjačoj brzini otprilike jednu minutu, odnosno dok smjesa ne postane kremasta i glatka.

Procijedite kroz vrećicu za cijeđenje biljnih napitaka tako da istisnete što više mlijeka. Ostatak bučinih sjemenki nakon cijeđenja iskoristite za pripremu slastica ili njime jednostavno obogatite svoj kompost. Osim toga, možete ga iskoristiti i za odličan piling tijela.

Mlijeko ulijte u čiste staklenke koje je potrebno obvezno zatvoriti.

Ako više volite nezaslađeno mlijeko, izbacite sve zaslađivače i koristite isključivo bundevine sjemenke i vodu.

Možete ga koristiti i bez cijeđenja. Kao takvo, zadržat će više hranjivih tvari, a takvo mlijeko gušće teksture odlično će pristajati smoothiejima gdje se uvijek traži ta dodatna kremoznost.

Recept za čokoladno mlijeko od bučinih sjemenki

Ako želite probati najukusnije vegansko čokoladno mlijeko, recept se nalazi upravo pred vama. Iznenađujuće je ukusno i kremasto, a jednom kada ga kušate postat će dio vaših svakodnevnih napitaka.

Sastojci

  • 1/2 šalice sirovih sjemenki bundeve (namočiti u 1 šalici vode)
  • 1 šalica vode
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žličica vanilije
  • 1 do 2 žlice javorovog sirupa
  • 1/2 žlice kakaa u prahu

Priprema

Namočite sjemenke bundeve u jednoj šalici vode preko noći ili barem šest sati, a nakon toga ih procijedite. Možete koristiti i brzu verziju namakanja sjemenki u kipućoj vodi iz osnovnog recepta za pripremu mlijeka od bučinih sjemenki.

Stavite sjemenke bundeve u blender, dodajte jednu šalicu vode i sve preostale sastojke.

Blendajte nekoliko minuta sve dok ne postane glatko.

Procijedite sadržaj kroz vrećicu za cijeđenje biljnih napitaka i uživajte u dobivenom mlijeku!

Recept za detox mlijeko od bučinih sjemenki

Kombinirajte bundevine sjemenke, matchu, datulje i kokosov maslac, za odličan napitak za detoksikaciju organizma!

Sastojci

  • 1 šalica namočenih sjemenki bundeve
  • 1 žličica organskog matcha zelenog čaja u prahu
  • 6 šalica filtrirane vode
  • 4 svježe datulje
  • 2 žlice kokosovog maslaca ili tahinija
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice morske soli

Priprema

Pomiješajte sve sastojke i blendajte ih od 30 sekundi do jedne minute ili dok mlijeko ne postane kremasto i svi sastojci dobro sjedinjeni.

Kokosov maslac ili tahini podarit će mlijeku kremoznost.

Procijedite napitak kroz vrećicu za cijeđenje biljnih napitaka i vaš detox biljni napitak je gotov!

Detox napitak od sjemenki bundeve možete kombinirati i sa smrznutim mangom, baby špinatom, sokom od cijeđene limete ili organskim prahom pšenične trave za još ukusniji i hranjiviji obrok!

Kako čuvati mlijeko od sjemenki bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku od tri dana. Mlijeko od bundevinih sjemenki koje nije procijeđeno može stajati u hladnjaku nešto duže, do pet dana.

Od stajanja sastojci bi se mogli razdvojiti, što je sasvim normalno. Prije korištenja ga samo dobro protresite i njegova tekstura će ponovo biti kao da ste ga tek pripremili.

Možda ćete primijetiti zelenu nijansu na površini mlijeka, što je također sasvim normalno.

Kako koristiti mlijeko od sjemenki bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve možete koristiti u gotovo svim jelima, ohlađeno ili ugrijano.

Osim što je ukusno samo za sebe, možete ga dodati u žitarice ili granolu za doručak, pripremiti s njim kakao, koristiti ga za izradu chia pudinga ili ga dodati u recepte za izradu slastica. S njim možete pripremiti i ukusan latte od bundeve i začina.

Foto: april197707180 / Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka