Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? Mlijeko od sjemenki bundeve nije popularizirano i usudili bismo se reći da se ne može nabaviti u trgovinama, što je razlog više da ga pripremite kod kuće. Riječ je o pravoj poslastici među biljnim napitcima uz koju ćete brzo zaboraviti na jednako tako ukusno bademovo ili kokosovo mlijeka. A izrada mlijeka od bučinih sjemenki nije ništa posebno drukčija od pripreme ostalih biljnih napitaka.
Ovo alternativno biljno mlijeko mogu slobodno koristiti i oni alergični na gluten i orašaste plodove, bez straha od alergija.
Brojne su pozitivne strane izrade biljnih napitaka kod kuće, a jedna od najvećih je to što tako imate kontrolu nad namirnicama koje unosite u organizam. Kupljeni biljni napitci često sadrže nepotrebna ulja, konzervanse i aditive. Ako ih želite izbjeći, iskušajte se u pripremi biljnog mlijeka kod kuće. A pred vama upravo stoji recept za jedno od najboljih, koje svakako morate probati.
Nutritivna svojstva mlijeka od sjemenki bundeve
Mlijeko od bučinih sjemenki odličan je način da u svoju prehranu uvedete hranjive bundevine sjemenke. Sjemenke bundeve su nutritivna bomba, prepune vitamina i minerala od kojih prednjače vitamini A, B i E te minerali magnezij, cink, mangan i željezo.
Prepune su omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina koje pomažu u održavanju zdravlja srca i krvnih žila.
Uz to, sadrže visok postotak biljnih bjelančevina i antioksidansa spremnih da vaše tijelo obrane od najezde slobodnih radikala i stresa. Spomenuti antioksidansi čuvaju stanice i od starenja. Njihova moć je toliko velika da ćete se već od jedne šalice mlijeka osjećati mlađe!
Bundevine sjemenke sadrže visoko vrijednu aminokiselinu triptofan koja sudjeluje u proizvodnji melatonina, poznatog kao hormon spavanja. Popijte šalicu mlijeka od bundevinih sjemenki prije spavanja i osigurajte si miran san!
Ako imate problema s regulacijom šećera u krvi, tu su bučine sjemenke da ga dovedu u ravnotežu. Pripremite mlijeko i pijte ga ujutro natašte. Ubrzo će se vaš šećer u krvi ustabiliti i ostati takav.
Kako napraviti mlijeko od sjemenki bundeve
Bundevine sjemenke su plosnate i ravne, a boja im je tamnozelena što će značiti da i mlijeko može imati laganu zelenu nijansu. Mlijeko od sjemenki bundeve guste je teksture, kremasto i ukusno. Vjerojatno se niste tome nadali kada ste ugledali sitne zelene sjemenke, a tim više će vas ovaj recept oduševiti!
Donosimo vam dvije verzije napitka od bučinih sjemenki, jedan je osnovni, a drugi uz dodatak kakaa daje najukusnije čokoladno biljno mlijeko koje ćete ikad kušati! A želite li jedan poseban okus - dodajte malo kardamoma. Kardamom je začin koji odlično odgovara bučinim sjemenkama.
Recept za mlijeko od bučinih sjemenki
Mlijeko od bučnijih sjemenki se jednostavno priprema kod kuće, a trebat će vam dobar blender i vrećica za cijeđenje biljnih napitaka.
Preporučujemo upotrebu organskih sirovih sjemenki bundeve koje do pripreme ili do korištenja držite u hladnjaku kako bi zadržale svježinu i kako ne bi užegle.
Osim toga, sjemenke bundeve za izradu mlijeka obvezno prije namočite jer ćete tako pospješiti njihovo lakše probavljanje. Dodajte malo morske soli vodi u kojoj ćete ih namočiti kako bi se što bolje razgradila fitinska kiselina koja se nalazi u većini sjemenka i žitarica, a koja utječe na apsorpciju hranjivih tvari.
Napitku od bučinih sjemenki možete dodati zaslađivač po želji, no preporučuju se zdraviji, prirodni zaslađivači. Možete koristiti datulje ili javorov sirup, a posebnu notu podarit će mu i ekstrakt vanilije.
Sastojci
- 1 šalica sirovih sjemenki bundeve
- voda za namakanje
- 1 žličica nerafinirane soli
- 4 šalice vode
- 1 datulja ili 1 žlica javorovog sirupa
po želji:
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 žlice cimeta u prahu
- 1/2 žličice kardamoma u prahu
- prstohvat nerafinirane soli
Priprema
Namočite sjemenke bundeve u vodi i soli preko noći ili barem šest sati. Ako želite brzu verziju pripreme mlijeka od bundeve, umjesto namakanja preko noći, sjemenke stavite u posudu kipuće vode i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Procijedite i dalje slijedite upute. No, budite svjesni toga da u tom slučaju mlijeko od bučinih sjemenki neće biti "raw".
Ocijedite i isperite namočene sjemenke i stavite ih u blender s četiri šalice vode i datuljom ili javorovim sirupom. Dodajte i sastojke po želji ili koristite neke svoje začine čiju ukus posebno volite.
Blendajte sve sastojke na najjačoj brzini otprilike jednu minutu, odnosno dok smjesa ne postane kremasta i glatka.
Procijedite kroz vrećicu za cijeđenje biljnih napitaka tako da istisnete što više mlijeka. Ostatak bučinih sjemenki nakon cijeđenja iskoristite za pripremu slastica ili njime jednostavno obogatite svoj kompost. Osim toga, možete ga iskoristiti i za odličan piling tijela.
Mlijeko ulijte u čiste staklenke koje je potrebno obvezno zatvoriti.
Ako više volite nezaslađeno mlijeko, izbacite sve zaslađivače i koristite isključivo bundevine sjemenke i vodu.
Možete ga koristiti i bez cijeđenja. Kao takvo, zadržat će više hranjivih tvari, a takvo mlijeko gušće teksture odlično će pristajati smoothiejima gdje se uvijek traži ta dodatna kremoznost.
Recept za čokoladno mlijeko od bučinih sjemenki
Ako želite probati najukusnije vegansko čokoladno mlijeko, recept se nalazi upravo pred vama. Iznenađujuće je ukusno i kremasto, a jednom kada ga kušate postat će dio vaših svakodnevnih napitaka.
Sastojci
- 1/2 šalice sirovih sjemenki bundeve (namočiti u 1 šalici vode)
- 1 šalica vode
- 1/2 žličice cimeta
- 1 žličica vanilije
- 1 do 2 žlice javorovog sirupa
- 1/2 žlice kakaa u prahu
Priprema
Namočite sjemenke bundeve u jednoj šalici vode preko noći ili barem šest sati, a nakon toga ih procijedite. Možete koristiti i brzu verziju namakanja sjemenki u kipućoj vodi iz osnovnog recepta za pripremu mlijeka od bučinih sjemenki.
Stavite sjemenke bundeve u blender, dodajte jednu šalicu vode i sve preostale sastojke.
Blendajte nekoliko minuta sve dok ne postane glatko.
Procijedite sadržaj kroz vrećicu za cijeđenje biljnih napitaka i uživajte u dobivenom mlijeku!
Recept za detox mlijeko od bučinih sjemenki
Kombinirajte bundevine sjemenke, matchu, datulje i kokosov maslac, za odličan napitak za detoksikaciju organizma!
Sastojci
- 1 šalica namočenih sjemenki bundeve
- 1 žličica organskog matcha zelenog čaja u prahu
- 6 šalica filtrirane vode
- 4 svježe datulje
- 2 žlice kokosovog maslaca ili tahinija
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice morske soli
Priprema
Pomiješajte sve sastojke i blendajte ih od 30 sekundi do jedne minute ili dok mlijeko ne postane kremasto i svi sastojci dobro sjedinjeni.
Kokosov maslac ili tahini podarit će mlijeku kremoznost.
Procijedite napitak kroz vrećicu za cijeđenje biljnih napitaka i vaš detox biljni napitak je gotov!
Detox napitak od sjemenki bundeve možete kombinirati i sa smrznutim mangom, baby špinatom, sokom od cijeđene limete ili organskim prahom pšenične trave za još ukusniji i hranjiviji obrok!
Kako čuvati mlijeko od sjemenki bundeve
Mlijeko od sjemenki bundeve čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku od tri dana. Mlijeko od bundevinih sjemenki koje nije procijeđeno može stajati u hladnjaku nešto duže, do pet dana.
Od stajanja sastojci bi se mogli razdvojiti, što je sasvim normalno. Prije korištenja ga samo dobro protresite i njegova tekstura će ponovo biti kao da ste ga tek pripremili.
Možda ćete primijetiti zelenu nijansu na površini mlijeka, što je također sasvim normalno.
Kako koristiti mlijeko od sjemenki bundeve
Mlijeko od sjemenki bundeve možete koristiti u gotovo svim jelima, ohlađeno ili ugrijano.
Osim što je ukusno samo za sebe, možete ga dodati u žitarice ili granolu za doručak, pripremiti s njim kakao, koristiti ga za izradu chia pudinga ili ga dodati u recepte za izradu slastica. S njim možete pripremiti i ukusan latte od bundeve i začina.
Foto: april197707180 / Pixabay
Odgovori