• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

proso

Objavljeno: 29.04.2020. Autor: Martina Lovaković

Mlijeko od prosa

  • Nutritivna svojstva mlijeka od prosa
  • Kako napraviti mlijeko od prosa
    • Recept za mlijeko od prosa s kuhanim prosom
    • Recept za mlijeko od prosa sa sirovim prosom
  • Kako čuvati mlijeko od prosa
  • Kako koristiti mlijeko od prosa

Još jedno od ne toliko popularnih, a prepunih blagodati po zdravlje je mlijeko od prosa. Mlijeko od prosa gotovo je nemoguće pronaći u trgovinama zdrave hrane, što je još jedan razlog zašto biste ga trebali pripremiti kod kuće. Odličan je izvor vitamina i minerala i sigurno će nadograditi vašu vegansku prehranu.

Domaće mlijeko od prosa ne sadrži bijele šećere, aditive i konzervanse i samim time je zdravija verzija biljnog mlijeka nego onog kojeg biste kupili u trgovini. No, budući da ne sadrži zgušnjivače i stabilizatore, vjerojatno će se njegovi sastojci odvojiti prilikom dužeg stajanja. Stoga ga prije upotrebe dobro promiješajte i uživajte u njegovom okus.

Iako njegova kremoznost neće biti onakva kao kod kravljeg mlijeka, mlijeko od prosa bit će idealno za ispijanje uz kekse i kolače, dodavanje u kavu, žitarice, granolu i smoothie. Također, dobro će odgovarati i u svim receptima koji se pripremaju termičkom obradom, a gdje biste željeli kravlje mlijeko zamijeniti biljnim napitkom.

Nutritivna svojstva mlijeka od prosa

Mlijeko od prosa ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, a samo jedna šalica kuhanog prosa može zadovoljiti:

  • 31% dnevnih potreba za bakrom
  • 25% dnevnih potreba fosfora
  • 24% dnevnih potreba mangana
  • 19% dnevnih potreba magnezija
  • 15% dnevnih potreba vitamina B1
  • 14% dnevnih potreba cinka
  • 12% dnevnih potreba proteina
  • 11% dnevnih potreba vitamina B2 i B6
  • 9% dnevnih potreba dijetalnih vlakana

Uz navedeno, proso sadrži i širok spektar važnih fitonutrijenata koji djeluju u tijelu kao antioksidansi te ga štite od negativnih utjecaja i oksidativnog stresa.

Kako napraviti mlijeko od prosa

Mlijeko od prosa možete pripremiti na dva načina:

  • s kuhanim prosom
  • sa sirovom prosom

Oba načina daju ukusno i hranjivo mlijeko, a mlijeko s kuhanim prosom je nešto brže za pripremu. Naime, kod verzije sa sirovim prosom, potrebno je namakanje prosa.

Recept za mlijeko od prosa s kuhanim prosom

U ovom slučaju od jedne šalice sirovog prosa možete dobiti tri šalice kuhanog prosa i time nešto više od 3 litre mlijeka. U mlijeko od prosa možete dodati sladila i ostale sastojke po želji (cimet, kakao prah, datulje, javorov sirup).

Preporučuje se kod pripreme biljnog mlijeka dodati i malo soli kako bi okus mlijeka još više došao do izražaja. Ako ne želite koristiti sol jer imate problema s tlakom, odličan način da je zamijenite je taj da napitku umjesto soli dodate miso.

Miso je pasta slanog okusa pripremljena od fermentirane soje i još nekoliko sastojaka, a koristi se tradicionalno u japanskoj kuhinji. Ona dokazano ne utječe na povećanje krvnog tlaka.

Iako je prije pripreme napitka proso potrebno kuhati pola sata, aktivno vrijeme za pripremu mlijeka od prosa je nešto manje od 15 minuta.

Sastojci:

  • 1 šalica sirovog prosa
  • 1,5 čajna žličica javorovog sirupa (ili bilo kojeg drugog zaslađivača)
  • 2 žličice bijelog misoa (ili prstohvat morske soli)
  • voda (6 šalica za kuhanje, 10,5 šalica za pripremu mlijeka)

Priprema

Dodajte jednu šalicu prosa u posudu u koju ste dodali šest šalica vode i kuhajte dok ne proključa. Nakon toga, smanjite temperaturu i kuhajte poklopljeno i na umjerenoj vatri dok proso ne upije većinu vode, otprilike 30 minuta.

Ako se u posudi tijekom kuhanja razvija jaka pjena, otklopite poklopac i smanjite temperaturu.

U konačnici biste trebali dobiti šest šalica kuhanog prosa.

Dvije šalice prosa pomiješajte s 3,5 šalice hladne vode, dodajte sladilo i sve ostale sastojke po želji i blendajte 1 minutu ili dok proso ne postane potpuno usitnjeno i kašasto.

Ponovite postupak, još dva puta - blendajte još dva puta po 2 šalice vode s 3,5 šalice hladne vode.

Spojite dobivenu smjesu/tekućinu u staklenci pa sve procijedite kroz vrećicu za cijeđenje biljnih mlijeka.

Recept za mlijeko od prosa sa sirovim prosom

Sastojci:

  • pola šalice prosa
  • 1 litra vode

Priprema

Namočite pola šalice prosa u 1 litri vode najmanje tri sata, a najbolje tijekom noći.

Nakon toga izblendajte mješavinu prosa i vode dok ne dobijete glatko i kremasto mlijeko.

Mlijeko procijedite kroz vrećicu za cijeđenje biljnih napitaka i uživajte u bogatom okusu prosa.

Ovaj recept za biljni napitak od prosa također možete nadograditi dodacima. Želite li obogatiti okus biljnog mlijeka, preporučuje se mahuna vanilije, a želite li proso dodatno zasladiti, dodajte mješavini prosa i vode 1-2 datulje, žličicu javorovog sirupa ili nekog drugog zaslađivača po želji.

Kako čuvati mlijeko od prosa

Mlijeko od kuhanog prosa možete iskoristiti u roku od 10 dana, dok se mlijeko od sirovog prosa preporučuje iskoristiti ranije, u roku od tri do četiri dana od pripreme.

Kako koristiti mlijeko od prosa

Mlijeko od prosa možete koristiti kao i bilo koji drugi biljni napitak ili kravlje mlijeko. Dodajte ga u pahuljice za doručak, pripremite njime chia puding, dodajte ga u smoothie ili pripremite njime veganski sladoled.

Odlično će se uklopiti u sva slana i slatka jela, a s obzirom na način korištenja, dozirajte slatkoću. Preporučuje se da mlijeko od prosa koje ćete koristiti u kuhanim slanim ili slatkim jelima, dodatno ne zaslađujete.

Foto: _Em______ / Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka