• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

zdjela oraha

Objavljeno: 29.04.2020. Autor: Martina Lovaković

Mlijeko od oraha

  • Nutritivna vrijednost mlijeka od oraha
  • Kako napraviti mlijeko od oraha
    • Recept za orahovo mlijeko - sirova metoda
    • Recept za orahovo mlijeko - brza metoda
  • Trikovi za pripremu orahovog mlijeka
  • Kako čuvati mlijeko od oraha
  • Kako koristiti mlijeko od oraha

Domaće mlijeko od oraha je nevjerojatno kremasto, glatke teksture i odličnog okusa. Paleo, veganski i tako jednostavno - u manje od 15 minuta dobit ćete hranjivu vegansku zamjenu za kravlje mlijeko.

Orahovo mlijeko se ne može tako lako naći u trgovinama, što je još jedan dodatni plus zašto biste ga trebali pripremiti kod kuće. Iznenadit će vas njegov bogatu okus!

Ako imate blender i orahe, na pravom ste putu da pripremite svoje domaće vegansko mlijeko koje će okusom i sastavom biti puno bolje od bilo kojeg drugog biljnog napitka kupljenog u trgovini.

Nutritivna vrijednost mlijeka od oraha

Dok bademi sadrže više vlakana (čak dva puta više) proteina i minerala, orasi pružaju veći izbor vitamina i omega-3 masnih kiselina. Bogatstvo omega-3 masnih kiselina posebice je bitno u veganskoj prehrani, a poznato je da je riječ o zdravim masnoćama koje smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

Također, pomažu i kod promjena raspoloženja. Omega-3 masne kiseline dobre su za zdravlje mozga jer sadrže melatonin, hormon koji pomaže u održavanju zdravog sna i umiruje živčani sustav.

Orahovo mlijeko sadrži obilje vitamina E koji pomaže u sprječavanju oksidativnog stresa.

Orasi su poznati i po tome što pomažu u održavanju crijeva zdravima te tako sprječavaju nastanak probavnih tegoba.

Po količini antioksidansa prednjače među svim orašidima, boreći se protiv slobodnih radikala i oksidativnih oštećenja u tijelu. Smanjuju razinu LDL kolesterola i sadrže protuupalne polifenole koji mogu smanjiti upalne kronične bolesti.

Iako su orasi poprilično kalorični i sadrže visok udio masti, dosadašnja istraživanja pokazuju da naše tijelo možda ne apsorbira sve kalorije dobivene od njih. Zapravo, studije pokazuju da orasi neće utjecati na povećanje tjelesne težine, a njihovo konzumiranje će čak pomoći u suzbijanju apetita i održavanju idealne tjelesne težine.

Orahovo mlijeko može pomoći i u održavanju ljepote kože jer sadrže tvari koje popravljaju kolagen koji je odličan za zdravlje kože.

Orahovo mlijeko jednostavan je način da uvrstite orahe u svoju prehranu i uživate u blagodatima ovog orašida prepunog zdravih masnoća.

Kako napraviti mlijeko od oraha

Uz orahovo mlijeko možete kontrolirati količinu šećera u biljnom napitku, a svježe pripremljeno sadrži zdrave enzime, nije pasterizirano i ne sadrži aditive niti konzervanse.

Mlijeko od oraha ima doslovno tri sastojka koja sigurno imate kod kuće. To su:

  • orasi
  • voda
  • cimet

Osim navedenog, za pripremu mlijeka trebat će vam dobar blender. Na kraju ćete dobiti gusto i kremasto mlijeko.

Postoje recepti u kojima je omjer oraha i vode 1:4, no ako želite mlijeko gušće teksture upotrijebite manje vode. U slučaju da želite nešto rjeđu konzistenciju mlijeka, smanjite količinu vode u receptu.

Postoje dva načina pripreme orahovog mlijeka.

Ako ste u žurbi, zagrijte vodu i njoj kuhajte orahe 10-ak minuta kako bi postali mekši. U protivnom, namočite ih na osam sati ili preko noći.

Recept za orahovo mlijeko - sirova metoda

Sastojci:

  • 1 šalica oraha
  • 3,5 šalice vode
  • 1/4 male žličice cimeta

Priprema

Namočite orahe preko noći ili minimalno 8 sati.

Iscijedite ih i operite pa dodajte u blender s vodom i cimetom. Blendajte 1 minutu (ne predugo jer bi se orah mogao pretvoriti u maslac), a nakon toga orahovo mlijeko procijedite kroz vrećicu za cijeđenje biljnih mlijeka.

Ulijte mlijeko u staklenku, zatvorite je i položite u hladnjak.

Recept za orahovo mlijeko - brza metoda

Umjesto namakanja oraha 8 sati ili preko noći, orahe položite u posudu punu kipuće vode i kuhajte ih 5 minuta. Nakon toga ih procijedite i dalje pripremite mlijeko kao i po prethodnom receptu.

Trikovi za pripremu orahovog mlijeka

Pulpu oraha možete koristiti za pripremu domaće granole, keksi, kolača, domaćih energetskih pločica ili ga osušiti pa koristiti kao brašno. Sušite je u pećnici 1 do 1,5 sati na 100 stupnjeva ili dok ne postane potpuno suho.

Okus orahovog mlijeka možete prilagoditi svojim željama pa tako umjesto cimeta možete dodati datulje, kakao, ekstrakt vanilije ili prstohvat soli. Neki od njih neće značajno promijeniti njegov okus. No, ovo mlijeko ukusno je i bez bilo kakvih dodataka i kao takvo može se koristiti i u slanim i u slatkim jelima.

Ako ga ipak želite dodatno zasladiti, izbjegavajte bijeli šećer i koristite neke od prirodnih zaslađivača poput datulja, javorovog sirupa, agavinog sirupa ili bilo kojeg drugog po želji. Količinu zaslađivača prilagodite svom ukusu.

Kako čuvati mlijeko od oraha

Čuvajte u hladnjaku, na hladnom i tamnom mjestu i potrošite za tri do četiri dana. Mlijeko od oraha će dulje trajati, ako prije upotrebe sterilizirate boce.

Orahovo mlijeko možete lako zamrznuti ako ga želite imati unaprijed pripremljenog i koristiti po potrebi. Potrebna vam je posuda s poklopcem.

Kako koristiti mlijeko od oraha

Prirodno je da se mlijeko od orašastih plodova odvoji tijekom stajanja jer ne sadrži dodane stabilizatore. Prije upotrebe mlijeko dobro protresite kako bi se svi sastojci povezali.

Orahovo mlijeko možete koristiti i u slanim i u slatkim jelima, a razlog je njegov neutralni okus.

Dodajte ga u žitarice, zobenu kašu, smoothie od čokolade i šumskog voća, kremasti smoothie od jabuka ili zamijenite neko drugo mlijeko kod pripreme slastica poput raznih muffina i keksi. Ako ga želite dodati u slatka jela, kod pripreme ubacite još pola žličice ekstrakta vanilije. Dobit ćete poseban okus slastica.

Ako ste ljubitelj kave, kušajte kavu s orahovim mlijekom. Niti jedno mlijeko od orašida više ga neće moći zamijeniti u kavi. Kava će biti kremaste i glatke teksture i gotovo da neće imati okusa po orasima. Zanimljivo, kada se namoče, orasi izgube taj svoj prepoznatljiv, pomalo zemljani okus.

U slanim receptima koristite osnovni recept, bez dodataka. Tako pripremljeno mlijeko dodajte u umak za tjesteninu ili rižu uz dodatak povrća. Odgovarat će gustim juhama i ostalim slanim jelima koja zahtijevaju kremoznost ili upotrebu mlijeka i vrhnja.

Foto: suetot / Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka