• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Meringue gnijezda

Objavljeno: 14.05.2019. Autor: Ivana Surjan Mitrović

Meringue gnijezda s bobičastim voćem

  • Sastojci za meringue
  • Sastojci za kremu
  • Priprema
  • Video recept i priprema

Jedva sam dočekala sezonu jagoda da spremim ovaj lagani desert. Veganski meringue radi se od aquafabe (vode u kojoj se kuhao slanutak). Ovaj recept ne može bez šećera (agavin slad u ovom slučaju ne možemo koristiti kao zaslađivač), ali zato možemo koristiti smeđi šećer. Važno je da je šećer u kristalu i da ne sadrži previše vlage.

Savjet: Šećer i škrob pomiješajte i sameljite u blenderu da dobijete šećer u prahu koji će se lakše otopiti u aquafabi.

Meringue su uvijek slatke, pa je zato najbolji kontrast krema od limuna koja će neutralizirati šećer. Svježe bobičasto voće će svojim bojama i aromama predivno zaokružiti bogatstvo okusa.

Sastojci za meringue

  • 120 ml aquafabe (voda u kojoj se kuhao slanutak)
  • 1/2 žličice limunovog soka (ili jabučnog octa)
  • 250 g šećera
  • 1 žlica škroba (kukuruzni, krumpirov ili aru)

Sastojci za kremu

  • 100 ml vode
  • 100 ml limunovog soka
  • 3 žlice šećera
  • 5 žlica brašna
  • 1/4 žličice kurkume
  • 50 ml biljnog mlijeka (sojino, zobeno ili bademovo)
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • Bobičasto voće po želji (jagode, maline, borovnice)

Priprema

  1. Aquafabu ohladimo u frižideru preko noći.
  2. Šećer pomiješamo sa škrobom.
  3. U aquafabu dodamo limunov sok i miksamo mikserom.
  4. Kad dobijemo laganu pjenu, dodajemo šećer jednu po jednu žlicu, dok mikser radi na najjačoj brzini.
  5. Kad stavimo sav šećer, nastavimo miksati dok se šećer ne rastopi. Ovo može trajati 10-15 minuta.
  6. Meringue stavimo u slastičarsku vrećicu s nastavkom do 1 cm širine.
  7. Na protvan stavimo papir za pečenje.
  8. Od meringue oblikujemo gnijezda. Između gnijezda ostavimo 5 cm razmaka, jer će u pećnici narasti.
  9. Stavimo u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva, i pečemo (sušimo) 2 sata.
  10. Nakon dva sata, ugasimo pećnicu i ostavimo gnijezda u pećnici još pola sata.
  11. Za kremu stavimo kuhati vodu, limunov sok, kurkumu i šećer.
  12. Kad se šećer otopi, dodajemo brašno i miješamo na laganoj vatri.
  13. Dodamo mlijeko i nastavimo miješati.
  14. Na kraju dodamo 1 žlicu kokosovog ulja i promiješamo.
  15. Maknemo s vatre i kremu prebacimo u zdjelu. Prekrijemo prozirnom folijom da se ne stvori korica.
  16. Kad se krema ohladi, punimo gnijezda kremom i dodamo jagode, maline ili borovnice.

Video recept i priprema

U slast!

Autor Ivana Surjan Mitrović

Moje ime je Ivana. Veganka sam 15 godina, a prije toga sam bila vegetarijanka 6 godina. Mama sam male veganke koja mi je inspiracija za veganiziranje tradicionalnih recepata. Uživam za nju pripremati sva jela u kojima uživaju njezini prijatelji, samo u veganskoj verziji. Svoje recepte rado dijelim sa svima koje zanima veganska prehrana putem svog YouTube kanala MamaVeganka. Za svoju obitelj pripremam zdrave, nutritivno uravnotežene obroke, no u tome nisam stroga pa povremeno uživamo i u veganskom junk-foodu. :) Danas je ponuda veganske industrijski pripremljene hrane u porastu pa nastojim naći balans.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka