• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

maitake-gljiva

Objavljeno: 26.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Maitake gljiva

Maitake gljiva, Zec gljiva ili "plešuća gljiva", latinski Grifola frondosa, jestiva je gljiva iz porodice Polyporus koja raste poput grma. Tradicionalna japanska, kineska, ruska i korejska medicina, koriste ovu gljivu već više od 5000 godina u ljekovite svrhe. U Aziji se koristi kao tonik za vitalnost. Legenda kaže da je ova gljiva dobila naziva "plešuća" jer su ljudi reagirali plesom kada su je prvi puta pronašli.

Najčešće se uzgaja u Europi, Kini, Japanu i Sjevernoj Americi, a da bi zadržala brojna ljekovita svojstva mora rasti u kontroliranim uvjetima. Konzumira se isključivo zbog ljekovitosti, a upravo zbog toga spada i u skupinu superhrane.

Klobuci maitake gljive promjera su oko 6 centimetara s nepravilnim, tankim i vlaknastim te pomalo ispucanim rubovima. S donje strane klobuka nalaze se bijele cjevčice. Budući da raste u grmovima, maitake gljive uzgajane na našim prostorima mogu doseći težinu do 10 kilograma dok se u Japanu mogu naći i do težina od 20 kilograma.

Meso maitake gljive je bijele boje, lako se lomi te je specifičnog mirisa i blagog okusa. Maitake gljiva obično raste na hrastu ili na njegovim panjevima, a u prirodi se može pronaći od srpnja do kolovoza. Za konzumiranje se koriste samo mlađi primjerci gljive.

Upotreba maitake gljive

Ako ste kojim slučajem nabavili svježu ili sušenu maitake gljivu, možete je jesti kao i bilo koju drugu gljivu. No, pripazite kod dodavanje u jelo jer ova gljiva ima snažan zemljani okus koji bi mogao nadjačati okus svih ostalih namirnica.

Maitake gljiva se najčešće konzumira u obliku kapsula ili tekućeg koncentrata. U tom slučaju pazite da se radi o D-frakciji jer je to ekstrakt spomenute gljive.

Doziranje u ljekovite svrhe ovisi o zdravstvenom stanju, godinama i težini, a prije primjene preporučuje se da pročitati upute o korištenju proizvode.

Kao i kod konzumiranje bilo kojeg drugog proizvoda i ovdje su moguće alergijske reakcije pa budite oprezni kada maitake koristite prvi put.

Maitake ima mogućnost utjecaja na razinu šećera u krvi pa ako patite od šećerne bolesti, prije konzumiranja gljiva ili njezinih pripravaka, konzultirajte liječnika.

Ljekovita svojstva maitake gljiva

Maitake gljiva je adaptogena biljka koja pomaže ljudskom tijelu u borbi protiv niza fizičkih i mentalnih tegoba te vraća organizam u ravnotežu. Iako se može pripremati u sklopu obroka, najčešće se konzumira u ljekovite svrhe.

Iako postoji niz ljekovitih gljiva, maitake znanstveno dokazano postiže bolje rezultate u liječenju zdravstvenih poteškoća. Posebice snažan utjecaj ima na jačanje imuniteta i liječenje karcinoma.

Maitake gljive bogate su vitaminima skupine B te vitaminom C, mineralima bakrom i kalijem te antioksidansima, aminokiselinama, vlaknima i beta glukanom. Imaju malu kalorijsku vrijednost, na sadrže masnoće te se mogu pohvaliti niskim postotkom natrija.

Ljekoviti sastojci iz gljiva potiču imunitet te tako ubijaju tumorske stanice, a sudjeluju i drugim složenim procesima obrane u tijelu. Istraživanja pokazuju da je maitake izrazito učinkovita kod liječenja tumora dojke i crijeva.

Maitake može sniziti i kolesterol te održati zdravlje srca i krvnih žila. Preporučuje se kod šećerne bolesti, posebice kod dijabetesa tipa 2. Osim toga, maitake regulira krvni tlak, pomaže kod borbe s virusima i bakterijama, smanjuje nuspojave kemoterapije te jači cijeli organizam.

Foto: Kristen Taylor/Wikimedia

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka