Maitake gljiva, Zec gljiva ili "plešuća gljiva", latinski Grifola frondosa, jestiva je gljiva iz porodice Polyporus koja raste poput grma. Tradicionalna japanska, kineska, ruska i korejska medicina, koriste ovu gljivu već više od 5000 godina u ljekovite svrhe. U Aziji se koristi kao tonik za vitalnost. Legenda kaže da je ova gljiva dobila naziva "plešuća" jer su ljudi reagirali plesom kada su je prvi puta pronašli.
Najčešće se uzgaja u Europi, Kini, Japanu i Sjevernoj Americi, a da bi zadržala brojna ljekovita svojstva mora rasti u kontroliranim uvjetima. Konzumira se isključivo zbog ljekovitosti, a upravo zbog toga spada i u skupinu superhrane.
Klobuci maitake gljive promjera su oko 6 centimetara s nepravilnim, tankim i vlaknastim te pomalo ispucanim rubovima. S donje strane klobuka nalaze se bijele cjevčice. Budući da raste u grmovima, maitake gljive uzgajane na našim prostorima mogu doseći težinu do 10 kilograma dok se u Japanu mogu naći i do težina od 20 kilograma.
Meso maitake gljive je bijele boje, lako se lomi te je specifičnog mirisa i blagog okusa. Maitake gljiva obično raste na hrastu ili na njegovim panjevima, a u prirodi se može pronaći od srpnja do kolovoza. Za konzumiranje se koriste samo mlađi primjerci gljive.
Upotreba maitake gljive
Ako ste kojim slučajem nabavili svježu ili sušenu maitake gljivu, možete je jesti kao i bilo koju drugu gljivu. No, pripazite kod dodavanje u jelo jer ova gljiva ima snažan zemljani okus koji bi mogao nadjačati okus svih ostalih namirnica.
Maitake gljiva se najčešće konzumira u obliku kapsula ili tekućeg koncentrata. U tom slučaju pazite da se radi o D-frakciji jer je to ekstrakt spomenute gljive.
Doziranje u ljekovite svrhe ovisi o zdravstvenom stanju, godinama i težini, a prije primjene preporučuje se da pročitati upute o korištenju proizvode.
Kao i kod konzumiranje bilo kojeg drugog proizvoda i ovdje su moguće alergijske reakcije pa budite oprezni kada maitake koristite prvi put.
Maitake ima mogućnost utjecaja na razinu šećera u krvi pa ako patite od šećerne bolesti, prije konzumiranja gljiva ili njezinih pripravaka, konzultirajte liječnika.
Ljekovita svojstva maitake gljiva
Maitake gljiva je adaptogena biljka koja pomaže ljudskom tijelu u borbi protiv niza fizičkih i mentalnih tegoba te vraća organizam u ravnotežu. Iako se može pripremati u sklopu obroka, najčešće se konzumira u ljekovite svrhe.
Iako postoji niz ljekovitih gljiva, maitake znanstveno dokazano postiže bolje rezultate u liječenju zdravstvenih poteškoća. Posebice snažan utjecaj ima na jačanje imuniteta i liječenje karcinoma.
Maitake gljive bogate su vitaminima skupine B te vitaminom C, mineralima bakrom i kalijem te antioksidansima, aminokiselinama, vlaknima i beta glukanom. Imaju malu kalorijsku vrijednost, na sadrže masnoće te se mogu pohvaliti niskim postotkom natrija.
Ljekoviti sastojci iz gljiva potiču imunitet te tako ubijaju tumorske stanice, a sudjeluju i drugim složenim procesima obrane u tijelu. Istraživanja pokazuju da je maitake izrazito učinkovita kod liječenja tumora dojke i crijeva.
Maitake može sniziti i kolesterol te održati zdravlje srca i krvnih žila. Preporučuje se kod šećerne bolesti, posebice kod dijabetesa tipa 2. Osim toga, maitake regulira krvni tlak, pomaže kod borbe s virusima i bakterijama, smanjuje nuspojave kemoterapije te jači cijeli organizam.
Foto: Kristen Taylor/Wikimedia
Odgovori