• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

korijen mace

Objavljeno: 14.08.2019. Autor: Martina Lovaković

Maca prah

Maca prah ili latinski Lepidium meyenii dodatak je prehrani koji zbog brojnih ljekovitih svojstava spada u skupinu superhrane. Riječ je o korijenu iz obitelji rotkvica koji se najčešće konzumira u obliku praha. Maca je još poznata pod nazivom Macha, Maka i Makka.

Macino porijeklo seže u područje Anda, na današnji teritorij Perua i Bolivije. Smatra se da su je Inke davale ratnicima kako bi se poboljšala njihova izdržljivost i snaga. No, kada bi rat završio, više je nisu smjeli koristiti jer bi se to odrazilo na pojačan libido.

Maca je u Europu donesena preko Španjolske, a Španjolci su se s njom susreli nakon rekonkiste. Neko je vrijeme bila popularna na španjolskom dvoru, a nakon toga je nestala sve do 60-ih godina 20. stoljeća kada su je popularizirali američki, njemački i peruanski istraživači.

Danas se najčešće uzgaja u visinama Perua pa je neki zovi i peruanski ginseng. Može se naći na visinama od 2500 do 4300 metara. Budući da se nekoliko godina unazad njezino korištenje populariziralo, u Peruu je porasla i potreba za uzgojem mace pa se sve više sadi.

Njezino razmnožavanje vrši se sjemenom, a počinje klijati nakon pet dana. Da bi postigla potpunu zrelost bit će joj potrebno između osam i deset mjeseci od sjetve.

Upotreba mace

U Peruu maca konzumira u obliku pečenog korijena, a može se sušiti i mljeti te pripremiti kao kaša ili u obliku praha koji se dalje najčešće konzumira s mlijekom.

Ako je pravilno osušena i dobro skladištena, maca se može čuvati čak i do sedam godina. Iako se maca cijeni od davnina, tek je nedavno stekla popularnost i u našim krajevima, a obično se koristi kao dodatak prehrani u obliku praha ili kapsula.

Okus mace može se usporediti s prženom zobi te će većini u početku, dok se ne priviknu, biti pomalo čudan. Ustvari, ovisi o tome s čime se miješa i konzumira.

Macu se preporučuje dodati u voćne salate, smoothieje, prirodne sokove, kuhanoj hrani i svim ostalim pićima. Važno je samo pripaziti da se ne dodajte u vruća jela i pića jer će tako izgubiti svoja ljekovita svojstva. Dodajte je u sojin ili rižin jogurt te uz dodatak svježeg voća neutralizirajte okus mace. Možete je dodati i u zobeno ili bademovo mlijeko ili jednostavno pomiješati s vodom i limunom.

Maksimalna dnevna doza maca praha je u količini od jedne do tri žlice (1500 do 3000 miligrama), a po potrebi doza se može i smanjiti. Kao i sve ostale prirodne pripravke, potrebno ju je konzumirati duže vrijeme kako bi bilo vidljivo njezino ljekovito djelovanje.

Nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave korištenja mace, ali ipak, potreban je oprez prilikom konzumiranja. Ne preporučuje se uzimati je u velikim količinama jer bi se mogao poremetiti rad hormona. U tom slučaju, preporučuje se prestanak korištenja ili smanjenje doze.

Ne preporučuje se dojiljama i trudnicama, a ako imate neku od bolesti štitnjače ili patite od visokog krvnog tlaka ili bolesti jetre i žuči, prije upotrebe se posavjetujte s liječnikom. Također, ne preporučuje se u slučaju raka povezanog s hormonima, kao što su rak jajnika ili testisa.

Ljekovita svojstva mace

Maca je bogata mnoštvom vitamina i minerala od kojih se ističu vitamini B, E i C te minerali kalcij, željezo, cink, fosfor i magnezij. Osim toga, bogata je aminokiselinama.

Najčešće se koristi za reguliranja hormona, hormonalnih poremećaja i povećanje plodnosti. A osim kod povećanja plodnosti kod žena, koristi se i u liječenju steriliteta muškaraca. Smatra da se može povećati pokretljivost i proizvodnju spermija te pojačati spolnu moć pa je neki nazivaju i prirodnom Viagrom.

Maca jača imunitet, povećava izdržljivost tijela te ga opskrbljuje energijom. Može spriječiti osteoporozu i rahitis, izliječiti anemiju te utjecati na zdravlje srca i krvnih žila. Također, koristi se kod zacjeljivanja rana, za zdravlje zubiju i kostiju te za smanjenje štetnih učinka stresa. Imate li problema s pamćenjem i patite li od kroničnog umora, pouzdajte se u moć mace.

Maca može pomoći u ublažavanju i liječenju svih ženskih tegoba. U slučaju neredovitih menstruacija ili bilo kojih drugih menstrualnih tegoba, pomoći će maca.

Često se koristi za pojačavanje seksualne funkcije, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Djeluje kao poticaj na libido, a istovremeno regulira hormone i povećava plodnost.

Samo nekoliko dana nakon konzumiranja mace primijetit ćete porast energije i izdržljivosti. Upravo zbog toga često je koriste sportaši za vrijeme napornih treninga. Uz dobar trening, maca može pomoći pri formiranju i povećanju mišićne mase.

Konzumiranja mace općenito će se odraziti na poboljšanje vašeg cjelokupnog zdravlja. Budući da je bogata željezom, povećat će se broj crvenih krvnih zrnaca te ćete tako poboljšati krvnu sliku. Maca pomaže i kod stresnih situacija, ako patite od promjena raspoloženja i anksioznosti.

Ima odličan učinak na zdravlje i ljepotu kože. Pomaže u rješavanju akni i crvenila na licu te će općenito povećati otpornost osjetljive kože. Pomaže koži kod velikih promjena temperatura, smanjujući njezinu mogućnost oštećenja.

Foto: gefrorene_wand/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka