Kombucha je vrsta gljive koja potječe iz Azije, a u Europi se prvi puta pojavila u Rusiji te je nakon toga stigla u Njemačku. Od tamo se proširila dalje na cijeli svijet. Od davnina se koristi zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava zbog kojih se i našla u skupini superhrane. Ako želite ojačati imunitet te se riješiti probavnih tegoba i općenito poboljšati zdravlje, birajte ovu čudesnu gljivu.
U Kini se Kombucha koristi već više od 2200 godina. Kombucha gljiva se ustvari konzumira kao napitak. Naime, od nje se radi fermentirani napitak koji se konzumira svaki dan u obliku čaja. Kombucha se drži u otopini šećera i čaja u kojoj se razmnožava neprestanim klijanjem. Podijelite je i s prijateljima.
Kombuchu možete uzgajati i sami, a ako s njom ispravno postupate, možete vam trajati cijeli život. Iako se smatra ljekovitom, možete je konzumirati i ako ste zdravi, kao potpora imunitetu, budući da se radi o probiotskoj kulturi.
Upotreba Kombuche
Kombuchu gljiva se konzumira u obliku čaja u kojem se razmnožava, odnosno fermentira. Kombuchu napitak možete kupiti u svim trgovinama zdrave hrane, a isto tako napitak možete pripremiti i sami.
Priprema Kombuche
Sastojci:
dvije litre biljnog čaja (zeleni, crni, bijeli ili bilo koji drugi po želji)
100 grama šećera
živa kultura Kombuche
Priprema
U dvije litre vode dodajte četiri čajne žličice biljnog čaja po želji te 100 grama šećera. Šećer je neophodan jer kultura bez šećera ne može preživjeti. Nakon toga, čaj ohladite na 20 stupnjeva jer bi u protivnom gljiva mogla uginuti.
Ohlađeni čaj ulijte u keramičku, staklenu, drvenu ili glinenu posudu. Bitno je da posuda nije plastična ili metalna.
Dodajte živu kulturu Kombuche u čaj. Ako napitak radite prvi put, dodajte i dio tekućine koju ste dobili s Kombuchom. Važno je da kod sljedećih priprema imate dovoljno kombuchinog napitka jer se u novi pripravak startne tekućine uvijek dodaje 10 posto količine napitka.
Pokrijte posudu gazom i privežite je gumicom kako biste spriječili napad mušica.
Fermentacija Kombuche će trajati otprilike osam do dvanaest dana što ovisi i o temperaturi prostorije. Što je temperatura u prostoriji viša, to će i fermentacija biti brža.
Čaj se nikada ne smije ohladiti na niže od 20 stupnjeva te se ne smije niti ugrijati na iznad 30. Idealna temperatura tekućine bi trebala biti između 23 i 27 stupnjeva. Kulturu nikada nemojte izlagati jakom suncu. Odgovaraju joj mrak ili polusjena.
Kombuchu kulturu potrebno je držati na mirnom i toplom mjestu te se nikada ne smije micati.
Kombucha napitak je u početku sladak, a što je duža fermentacija, postaje sve kiselije. U slučaju da vam odgovara slađi napitak, potrebno je fermentaciju zaustaviti ranije.
Kiselost čaja bi trebala biti pH vrijednosti od 2,7 do 3,2. Kada napitak postigne kiselost, kulturu izvadite čistim rukama i operite hladnom vodom. Sada možete uliti novi čaj u posudu te vratiti gljivu kako biste napravili novi napitak.
Nakon što ste dobili fermentirani napitak, ulijte ga bez cijeđenja u dobro zatvorene staklenke, a 10 posto napitka sačuvajte za izradu nove kulture. Nakon toga, čaj je potrebno ostaviti još pet dana da zrije prije nego što ćete ga spremiti u boce.
Kod svakog vrenja, Kombucha stvara novi sloj na površini, a dobiveni talog možete ostaviti ili ga odvojiti kako bi u rezervi imali dodatnu kulturu Kombuche. Možete ga čuvati u malo zaslađenog čaja u hladnjaku.
Okus gotovog Kombucha napitka sličan je mješavini šampanjca i gaziranog soka od jabuke. Napitak možete koristiti mjesecima.
Preporučena dnevna doza Kombucha čaja je 3 decilitra dnevno, odnosno po jedan decilitar ujutro na prazan želudac, nakon ručka te prije odlaska na spavanje.
Budući da Kombucha napitak dovodi do detoksikacije tijela, u početku biste se mogli osjećati loše. Naime, riječ je o izbacivanju toksina iz tijela. Stoga se preporučuje u početku piti manje količine čajeva.
Ljekovita svojstva Kombuche
Kombuchu gljiva je prirodni probiotik koji pomaže u održavanju zdrave probave. Uravnotežuje rad crijeva te izbacuje štetne tvari. Budući da imunitet kreće upravo iz crijeva, važna je za jačanje imuniteta. Sprječava rast štetnih bakterija u crijevima. Ako imate problema s probavom, nakon konzumiranja Kombuche popijte vodu u istom omjeru jer ćete tako poboljšati rad probave.
Kombucha olakšava i gubitak kilograma, a razlog je upravo to što poboljšava probavu i apsorpciju hrane. Želite li izbaciti kavu i sokove iz prehrane, odaberite Kombuchu koja će vam dati energije, ali ne i dodatne kalorije. Naime, ova ljekovita gljiva u sastavu sadrži velik broj vitamina i minerala.
Kombucha obnavlja jetru glukonskom kiselinom i daje snagu nakon stresnih situacija i teškog fizičkog rada ili tjelesne aktivnosti. U slučaju prirodnog liječenja jetre preporučuje se Kombuchu kombinirati sa sikavicom. U organizmu se pretvara u kaprilnu kiselinu koja ima snažno djelovanje protiv candide.
Budući da jača imunitet, čisti jetru te smanjuje štetan utjecaj stresa, Kombucha se često koristi za otpornost na bakterijska i virusna oboljenja, a istraživanja pokazuju da djeluje preventivno na rak.
Osim navedenog, Kombucha pomaže i kod reume, ateroskleroze, demencije, dijabetesa i vrtoglavice. Pomaže kod PMS-a te svih tegoba menopauze. Djeluje blagotvorno na nesanicu te smanjuje žučni kamenac.
Želite li imati zdravu, lijepo u mladenačku kožu, Kombuchu osim oralno, možete primijeniti i lokalno tako da je nanesete na kožu. Također, pomaže i kod zdravlja kose, sprječava opadanje kose i potiče rast.
Foto: Simon A. Eugster/Wikimedia
Odgovori