Kokosov šećer je azijsko tradicionalno sladilo poznato pod nazivima šećer kokosove palme ili palmin šećer. Konzumira se više od 5000 godina, a njegova prerada je od najranijih dana ostala ista.
Dobiva se od se iz slatkog biljnog soka (nektara) cvjetova kokosove palme koji pri niskim temperaturama isparava sve dok ne dođe do kristalizacije. Proces isparavanja traje otprilike dva sata, a temperatura ne smije biti više od 40 stupnjeva. Tijekom prerade nektara u šećer, kokosovo stablo se ne oštećuje, a sam proces i prerada ne utječu na druge prinose koje ono nudi.
Kokosov šećer može se pohvaliti ugodnim slatkim okusom koji podsjeća na karamelu te je stoga idealan sastojak deserata, pahuljica za doručak, smoothieja i raznih slastica. Iako je okusom sličan i bijelom šećeru, puno je zdraviji jer tijekom prerade pri isparavanju na niskim temperaturama zadržava sve vrijedne sastojke od kojih se ističu minerali.
Kokosov šećer je izbor mnogih koji žele obogatiti svoju prehranu i zamijeniti bijeli šećer alternativnim zdravim sladilom. Također, uspoređujući ga sa smeđim šećerom, ima četiri puta više magnezija, dva puta više željeza i deset puta više cinka.
U južnim i jugoistočnim dijelovima Azije ovaj šećer koristi se tisućama godina tijekom kojih je zadržao prvo mjesto među sladilima. Tijekom godina postao je popularan i u Indoneziji gdje ga koristi sve više onih koji su spoznali njegovu bogatu nutritivnu vrijednost.
Bogatstvo nutrijenata u kokosovom šećeru
Glavna prednost kokosovog šećera je bogatstvo hranjivih tvari kojih sadrži u znatno većim količinama nego običan šećer te njegov nizak glikemijski indeks (30) koji drži razinu šećera u krvi pod kontrolom. Uspoređujući ga s bijelim šećerom čiji je glikemijskih iznos 80. Sadrži i prebiotik inulin koji je važan za smanjenje apsorpcije glukoze te ima blagotvorni učinak na mikrofloru.
No, zasigurno njegova najveća prednost su minerali i to:
- željezo
- magnezij
- kalij
- kalcij
- cink
Od vitamina ističu se oni skupine B (B1, B2, B3 i B6) te aminokiseline. Osim toga, sadrži važne masne kiseline, polifenole i ostale antioksidanse koji doprinose boljem zdravlju. U 100 grama šećera kokosovog cvijeta naći ćete oko 400 kalorija, ali i 600 miligrama kalcija važnog za zdravlje kostiju i zuba te razvoj mišićno koštanog sustava.
Kako se koristi kokosov šećer
Kokosov šećer možete koristiti isto kao i običan bijeli šećer. Možete ga koristiti svaki dan poput bilo kojeg drugog sladila. Njegov okus neće promijeniti okus jela, jedino što možete primijetiti u početku je, ako pijete kavu, drukčiji okus kave (sličan blagom okusu karamele).
Možete ga koristiti svuda gdje ste koristili i bijeli šećer te također u istim omjerima. 100 grama bijelog šećera zamijenit će 100 grama šećera kokosovog cvijeta.
Dodajte ga u voćne salate, pahuljice, sokove, smoothieje, deserte i u kolače. Osim u slatkim jelima, možete ga koristiti i u slanim jelima tajlandske i kineske kuhinje gdje će njegova aroma odlično spojiti slatke i slane okuse jela.
Kokosov šećer za ljepotu kože
Prepoznato je njegovo djelovanje za ljepotu kože pa se često može naći u mnogim kozmetičkim preparatima. Odlično čisti površinski sloj kože te time uklanja mitesere i mrtve stanice kože.
Piling za tijelo
Bit će vam potrebno svega nekoliko minuta da kod kuće pripremite domaći piling od samo dva sastojka. Dodajte sapunu za pranje lica ili tijela kokosov šećer i temeljito kružnim pokretima nanesite na kožu te potom isperite. Koža će vam biti glatka i čista.
Piling za usnice
Osim pilinga za tijelo, kokosov šećer će vam uz neke ostale sastojke pomoći da napravite prirodni piling za usnice. Jednoj maloj žličici kokosovog šećera dodajte žličicu meda i kokosovog ulja. Dobro promiješajte i nanesite na usnice blago ih trljajući. Time ćete ukloniti sve mrtve stanice i grube dijelove kože. Nakon pilinga, usnice nahranite hranjivim balzamom.
Gdje kupiti kokosov šećer
Kokosov šećer danas već možete kupiti u gotovo svim prodavaonicama i webshopovima. Odlučite li se za kokosov šećer s organskim certifikatom, potražite ga u trgovinama zdrave hrane.
2014. godine UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu proglasila je kokosov šećer najodrživijim sladilom na cijelom svijetu. U njemu nema nikakvih umjetnih i kemijskih dodataka i pojačivača okusa koji bi se koristili prilikom prerade na putu do prodavaonica. Njegov sastav identičan je onom koji je proizašao iz samog kokosovog cvijeta.
Budući da ga možete pronaći i u vašem susjedstvu, nema razloga da odmah ne isprobate ovaj ukusan šećer koji osim posebnog okusa, ima i pozitivne učinke na vaše zdravlje. Isprobajte ga ujutro u kavi i započnite dan na još bolji način, s okusom karamele u ustima.
Foto: Couleur/Pixabay
Odgovori