• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

kefir-gljiva

Objavljeno: 19.09.2019. Autor: Martina Lovaković

Kako napraviti domaći kefir

Domaći kefir izrađen od kefirnih zrnaca već je godinama tražen i popularan napitak. Svakoga dana njegova popularnost se povećava, a glavni razlog tomu su njegova brojna ljekovita svojstva. Uzgojen u kućnim uvjetima s biranim mlijekom, nezamjenjiv je i neusporediv s kupljenim kefirom. A budući da se kefir gljiva lako razmnožava, nakon nekog vremena možete je pokloniti prijateljima i time učiniti dobro djelo.

Kefir je fermentirani napitak od mlijeka i kefirnih zrnaca, a vjeruje se da potječe s Kavkaza. Postoji legenda koja kaže da su stanovnici Kavkaza godinama skrivali način na koji se proizvodi kefir, a s vremenom njegova primjena i ljekovita moć počela se širiti svijetom.

Kefirna zrnca još se nazivaju i kefirnom gljivom ili tibetanskom gljivom, a izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču. Igraju glavnu ulogu u pripremi kefira, jer sadrže mikroorganizme koji su potrebni kako bi se mlijeko fermentiralo u kefir.

Recept za kefir od kefirnih zrnaca

Priprema kefira je jednostavna i brza, a svakoga dana imat ćete svoj svježi domaći kefir koji je neusporediv s onim kupljenim, odnosno industrijskim, budući da se on radi od hmelja i kultura koje su okusom slične kefiru. Takav, industrijski pripremljeni kefir nema toliko pozitivnih učinaka na zdravlje kao kefir napravljen od gljive kefir. Ustvari, radi se o dva potpuno različita proizvoda.

Razlog zašto se i industrijski kefir ne izrađuje po istom receptu kao i domaći kefir je taj što su kefirna zrnca jako osjetljiva za uzgoj te ne bi mogla opstati u takvim uvjetima.

Za pripremu domaćeg kefira trebat će vam staklenka u kojoj ćete raditi kefir, mlijeko i kefirna zrnca. U staklenku ulijte nepasterizirano punomasno mlijeko po želji (kravlje, ovčje, kozje...) te mu dodajte jednu žlicu kefirnih zrnaca. Za nešto jači kefir, koristite dvije žlice kefirnih zrnaca.

Zatvorite staklenku papirnatom salvetom ili gazom te ostavite da tako odstoji od 12 do 24 sata. Za najbolji učinak ostavite da odstoji jedan dan. Prilikom fermentacije kefir ne bi smio biti na izravnom svjetlu, a temperatura bi trebala biti viša od 20 stupnjeva.

Nakon fermentacije kravlje mlijeko se pretvara u kefir koji izgledom podsjeća na jogurt, prepoznatljivog je kiselkastog okusa te gusto.

Zrnca je potrebno procijediti kroz drveno cjedilo, isprati ih i ponovo položiti u novo mlijeko u staklenku. Na ovakav način, u svježe pripremljenom kefiru možete uživati tijekom svakog dana.

Pri izradi kefira izbjegavajte korištenje metalnih predmeta (metalne žlice, poklopaca staklenke) i plastičnih predmeta (plastične boce, posude, žlice...).

Preporučuje se da prva tri napitka kefira bacite jer su obično prejaka i prekiselog okusa.

Ako ne želite raditi kefir svakoga dana, dobro je znati da kefir gljiva može stajati do tjedan dana u mlijeku u hladnjaku.

Ljekovita svojstva domaćeg kefira

Domaći kefir uzgojen od zrnaca tibetanske gljive ima brojna ljekovita svojstva, a neka od najvažnijih su:

  • regulira krvni tlak
  • jača imunitet
  • čuva zdravlje srca i krvnih žila
  • snizuje kolesterol
  • smanjuje umor
  • usporava starenje
  • antiupalno djelovanje
  • liječi gljivične infekcije
  • pomaže kod probavnih tegoba
  • pomaže kod bolesti bubrega i jetre
  • sprječava pojavu i širenje raka
  • potiče mršavljenje
  • poboljšava zdravlje i izgled kože

Do danas znanstvenici nisu uspjeli otkriti kako su točno nastala kefirna zrnca, a svaki pokušaj uzgoja u laboratoriju pokazao se neuspješnim.

Gdje nabaviti kefirna zrnca

Svatko tko počne raditi domaći kefir susreće se s velikim brojem kefirnih zrnaca koji brzo rastu. Tibetanska gljiva se jako brzo razmnožava pa se preporučuje da je poklonite prijateljima. Zrnca nemaju rok trajanja, a ako njima pravilno rukujete, mogu trajati vječno.

Ako nemate prijatelja ili poznanika koji bi vam mogli pokloniti kefirna zrnca, možete ih nabaviti putem Interneta i to u sušenom obliku. Prije upotrebe sušena zrnca potrebno je rehidrirati u mlijeku od 3 do 7 dana te su ona nakon toga spremna za upotrebu.

Svježa kefirna zrnca možete pokušati nabaviti putem nekih od foruma na Internetu na kojima se možete povezati s ljudima koji će vam ih spremiti u plastičnu vrećicu s mlijekom i poslati. Takva zrnca možete početi odmah koristiti.

Foto: Svorad/Wikimedia

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka