• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Juha od ljubičastog batata

Objavljeno: 09.03.2019. Autor: Bojana Kuliš Bubalo

Juhica koja mijenja boju

Možda ste do sada primijetili da mi je (osim okusa i nutritivnih vrijednosti) važno i kako izgleda hrana. Vjerujem da potpuni doživljaj i užitak možemo postići probudivši sva čula, i uživajući u svim aspektima obroka. Najbolje je još kad je priprema kratka i jednostavna - za ovu ljubičastu čaroliju treba Vam svega 20-ak minuta!

Upravo iz svih navedenih razloga me ova juhica apsolutno oduševila! I ne samo da ima duboku, toplu i ljubičastu notu, već je fino slatkasta, aromatična i kremasta…

Ljubičasti batat je izuzetan izvor C vitamina i pomaže naš imunološi sistem, što je, vjerujem, u prijelaznim razdobljima poputa sad u proljeće svima korisno. Ako tome dodamo još češnjak i kurkumu, jasno je da je ovo prava vitaminska bomba puna okusa, mirisa i zdravlja.

Nadam se da je sve ovo motivirajuće da si pripremite ovu fInu, zasitnu juhicu, a ako nije - imam i iznenađenje za kraj!

Recept za juhu od ljubičastog batata

Juha od ljubičastog batata

Sastojci:

  • Ljubičasti batat (cca 1kg)
  • 3 češnja češnjaka
  • Kurkuma
  • Khala namak sol (može i neka druga)
  • Papar (po želji)

Priprema:

  1. Očistite i operate batat, narežite na ploške i prekrijte vodom.
  2. Dodajte očiščen češnjak i kuhajte.
  3. Batat se vrlo brzo skuha, probajte vilicom, i kad je gotov sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom.
  4. Dodajte malo kurkume.

A sada - iznenađenje! Ovo jelo možete zasoliti klasičnom (morskom) solju, ali predlažem da malo “začinimo” stvar čarobnom - kala namak crnom solju.

Tradicionalno se koristi Aziji, pomaže za žgaravicu i protiv nadutosti, a obiluje željezom, prema ayurvedi ima brojne terapeutske učinke… A iznenađenje?

Svojim ukućanima servirajte ovu juhicu na tanjur ili u zdjelicu, i tek onda ju začinite ovom solju (koja je rozo-ljubičaste boje). Pred vašim očima dogoditi će se prava čarolija, jer će posoljen dio juhice postati zelen… čim se sol rastopi, ponovo će prijeći u tamnu, lijepu ljubičastu boju.

Možete ukrasiti i zakremiti juhicu vrhnjem, a trpko zeleno lisnato povrće biti će još jedan odličan dodatak!

Uživajte u svakom danu i trenutku, i razveselite velike i male juhicom koja mijenja boju na vašem tanjuru!

Autor Bojana Kuliš Bubalo

Ja sam Bojana, u ovih 30 i kusur godina svašta se izdogađalo. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Što god sam radila, godinama, malo po malo s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima... bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Tako kod nas npr. nema bijelog šećera u kući već preko 20 godina. Umjesto toga pronašli smo mnogobrojne, puno ukusnije opcije... isto tako, iskustvom smo saznali da za njega, a sigurno i nas - praktički za svaki recept, okus i ideju postoje mnoge zdravije, čak ukusnije varijacije. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati prošlog ljeta. Nekako se sve spojilo u jedno - od pripreme hrane, prezentacije do fotografiranja i moje ljubavi prema estetskom i kreativnom izričaju. Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama :)

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka