Umjesto želatine, u vege receptima koristimo agar-agar. Agar se dobije od morske alge. Nema boje, okusa i mirisa pa je idealna u kuhanju jer joj se može dodati okus i boja po našem izboru. Najčešće se prodaje u obliku praha ili pahuljica.
U odnosu prema želatini, agar agar ima snažnije djelovanje i zato se koristi u manjoj količini. Jedna žličica praha ekvivalent je otprilike 5 listova želatine. Aktivira se na visokim temperaturama i zato se uvijek mora kuhati u tekućini.
Ako niste zadovoljni čvrstoćom gela kojeg ste napravili s agar-agarom, možete ga ponovo otopiti u tekućinu i dodati tekućine (ili još agar-agara). Za otprilike 500 ml tekućine, dovoljno je 7 grama agara, osim ako tekućina ima visoki udio kiseline (kao npr. limun, naranča ili jagoda) kada je potrebno dodati više agara.
Recept za veganske Jaffa kekse
Sastojci:
- 115 g brašna
- 5 g praška za pecivo
- 120 ml sojinog mlijeka (ili bademovog ili zobenog)
- 55 g šećera
- 10 g ulja
- 1 žličica limunovog soka
- prstohvat soli
- 2 dcl soka od naranče
- 10 g agar-agara
- 1 tamna čokolada s narančom (bez mlijeka)
Priprema
U biljnom mlijeku rastopimo šećer. Dodamo limunov sok i ulje i dobro promiješamo.
U drugoj zdjeli prosijemo brašno, sol i prašak za pecivo.
Mješavinu mlijeka ulijemo u zdjelu s brašnom i lagano promiješamo pjenjačom (ne smijemo dugo miješati, tek toliko da se pomiješaju sastojci).
Sada smjesu za biskvit podijelimo u 12 dijelova, u plehu za muffine.
Pečemo na 160 stupnjeva, 15 do 18 minuta.
Za to vrijeme pripremimo žele od naranče. Sok od naranče pomiješamo s agarom i stavimo kuhati. Kad prokuhaju, smanjimo vatru i nastavimo kuhati još 5 minuta, neprestano miješajući.
Dok je žele od naranče još vruć i tekuć prelijemo ga u mali protvan i pustimo da se ohladi.
Kad se žele ohladio, malom čašicom izrežemo krugove, ali pazimo da njihova veličina bude manja od ispečenih keksi.
Nakon što su se keksi ohladili, okrenemo ih na drugu stranu (tako da je ravna strana gore).
Rastopimo čokoladu na pari.
Na svaki keks stavimo krug želea i prelijemo rastopljenom čokoladom.
Ostavimo da se ohladi.
Odgovori