• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

jaffa keksi

Objavljeno: 26.03.2019. Autor: Ivana Surjan Mitrović

Jaffa keksi

Umjesto želatine, u vege receptima koristimo agar-agar. Agar se dobije od morske alge. Nema boje, okusa i mirisa pa je idealna u kuhanju jer joj se može dodati okus i boja po našem izboru. Najčešće se prodaje u obliku praha ili pahuljica.

U odnosu prema želatini, agar agar ima snažnije djelovanje i zato se koristi u manjoj količini. Jedna žličica praha ekvivalent je otprilike 5 listova želatine. Aktivira se na visokim temperaturama i zato se uvijek mora kuhati u tekućini.

Ako niste zadovoljni čvrstoćom gela kojeg ste napravili s agar-agarom, možete ga ponovo otopiti u tekućinu i dodati tekućine (ili još agar-agara). Za otprilike 500 ml tekućine, dovoljno je 7 grama agara, osim ako tekućina ima visoki udio kiseline (kao npr. limun, naranča ili jagoda) kada je potrebno dodati više agara.

Recept za veganske Jaffa kekse

Sastojci:

  • 115 g brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 120 ml sojinog mlijeka (ili bademovog ili zobenog)
  • 55 g šećera
  • 10 g ulja
  • 1 žličica limunovog soka
  • prstohvat soli
  • 2 dcl soka od naranče
  • 10 g agar-agara
  • 1 tamna čokolada s narančom (bez mlijeka)

Priprema

U biljnom mlijeku rastopimo šećer. Dodamo limunov sok i ulje i dobro promiješamo.

U drugoj zdjeli prosijemo brašno, sol i prašak za pecivo.

Mješavinu mlijeka ulijemo u zdjelu s brašnom i lagano promiješamo pjenjačom (ne smijemo dugo miješati, tek toliko da se pomiješaju sastojci).

Sada smjesu za biskvit podijelimo u 12 dijelova, u plehu za muffine.

Pečemo na 160 stupnjeva, 15 do 18 minuta.

Za to vrijeme pripremimo žele od naranče. Sok od naranče pomiješamo s agarom i stavimo kuhati. Kad prokuhaju, smanjimo vatru i nastavimo kuhati još 5 minuta, neprestano miješajući.

Dok je žele od naranče još vruć i tekuć prelijemo ga u mali protvan i pustimo da se ohladi.

Kad se žele ohladio, malom čašicom izrežemo krugove, ali pazimo da njihova veličina bude manja od ispečenih keksi.

Nakon što su se keksi ohladili, okrenemo ih na drugu stranu (tako da je ravna strana gore).

Rastopimo čokoladu na pari.

Na svaki keks stavimo krug želea i prelijemo rastopljenom čokoladom.

Ostavimo da se ohladi.

Autor Ivana Surjan Mitrović

Moje ime je Ivana. Veganka sam 15 godina, a prije toga sam bila vegetarijanka 6 godina. Mama sam male veganke koja mi je inspiracija za veganiziranje tradicionalnih recepata. Uživam za nju pripremati sva jela u kojima uživaju njezini prijatelji, samo u veganskoj verziji. Svoje recepte rado dijelim sa svima koje zanima veganska prehrana putem svog YouTube kanala MamaVeganka. Za svoju obitelj pripremam zdrave, nutritivno uravnotežene obroke, no u tome nisam stroga pa povremeno uživamo i u veganskom junk-foodu. :) Danas je ponuda veganske industrijski pripremljene hrane u porastu pa nastojim naći balans.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka