Indijski oraščić zanimljiva je mesnata sjemenka koja niti je oraščić niti potječe iz Indije. Naime, riječ je ustvari o sjemenki koja visi s donje strane ploda koji je sličan kruški. Indijski oraščić pripada u skupinu superhrane jer riječ je hranjivoj namirnici koja ima brojne dobrobiti na ljudsko zdravlje.
Ovo voće potječe iz Brazila, a ime je dobilo prema Indiji gdje je oraščić dovezen preko portugalskih istraživača. Danas je Indija najveći proizvođač ovog posebnog oraščića gdje se proizvodi većina orašida, a samo u industriji indijskog oraščića zaposleno je više od 1.000 000 ljudi.
Iako su i plodovi (jabuka cashew) na kojima raste indijski oraščić također jestivi, malo tko može u njima uživati jer su brzo kvarljivi, a u našim područjima se ne uzgajaju. Indijski oraščić raste isključivo u tropskim područjima na zimzelenom stablu visokom 12 metara.
Prednosti uporabe indijskog oraščića
Ako želite imati lijepu kosu i kožu te zdrave kosti, uvedite u svoju prehranu indijske oraščiće koji u jednoj šaki imaju čak 98 posto preporučenih dnevnih potreba za bakrom koji je važan u procesu proizvodnje melanina (proizvodi pigment kose i kože).
Osim bakra u ovoj malenoj sjemenki nalazi se bogatstvo magnezija i željeza važnih za zdravlje cijelog organizma.
Poznato je da je u veganskoj prehrani svaki gram proteina bitan pa uvrstite u prehranu ovaj oraščić koji u jednoj šaki ima 5 grama proteina.
Ovi oraščići nalaze se među najmasnijim orašidima. No, to nikako nije loše jer su prepuni zdravih masnoća. 82 posto masnoća su nezasićene masne kiseline, a od toga čak 66 posto otpada na mononezasićene masne kiseline. Spomenute zdrave masnoće čuvaju zdravlje srca i smanjuju rizik srčanih oboljenja.
Indijski oraščići u kuhinji
Indijske oraščiće preporučuje se konzumirati pomalo. Ako ih konzumirate same za međuobrok, jedite ih tri puta tjedno po 18 oraščića (30 grama).
Možete ga konzumirati u sklopu glavnog jela ili kao međuobrok. Odlično će se uklopiti u vaš dosadašnji smoothie, zobene pahuljice ili salatu. Možete ih prepržiti i dodati rižotu ili tjestenini za večeru, a često se koriste i samljeveni u blenderu te dodani raznim umacima koje obogaćuju nutritivno i okusom.
Najveća prednost indijskog oraščića je ta što se vrlo lako može prilagoditi bilo kojem jelu. Njegov okus je blag i neutralan pa osim što se koristi u slanim jelima, nerijetko se koristi i pri pripremi sirovih slastica, posebice sirova torti (raw torte).
Možete ih i prepeći u pećnici 20-ak minuta na 75 stupnjeva i njima ukrasiti razne slastice, palačinke, smoothieje i torte ili ih dodati rižotu prije serviranja.
Domaći maslac od indijskih oraščića
Osim za pripremu sirovih kolača i torti, indijski oraščići poznati su po tome što se od njih može pripremiti ukusan maslac koji se može konzumirati kao namaz ili dopuna drugim jelima.
Dodajte u blender 2,5 šalice indijskih oraščića pa im prema želji dodajte malo soli i sladila (1 čajna žličica javorovog sirupa) te 3 žlice ulja. Sve dobro sameljite, a ako je dobivena smjesa previše kompaktna i gusta, dodajte još malo ulja.
Osim maslaca, od indijskih oraščića možete pripremiti i vegansku majonezu.
Veganska majoneza od indijskih oraščića
Bez obzira o kojoj se veganskoj majonezi radilo, riječ je definitivno o zdravijoj varijanti, budući da u nju ne idu jaja. Ako želite isprobati zaista ukusnu majonezu koja obiluje zdravim masnoćama i koju možete konzumirati bez imalo grižnje savjesti po svoje zdravlje, isprobajte vegansku majonezu od indijskih oraščića.
Prije pripreme ovog recepta, indijske oraščiće ostavite namočene preko noći jer će tako vaša majoneza biti kremastija.
Jednu šalicu indijskih oraščića ocijedite i stavite u blender pa im dodajte pola šalice vode (ili po potrebi više), jednu čajnu žličicu javorovog sirupa, jednu čajnu žličicu himalajske soli, jednu čajnu žličicu kurkume, sok pod pola limuna i za dekoraciju sitno sjeckani mladi luk ili vlasac.
Poslužite je uz svježe ispečeni kruh, koristite je za pripremu salata ili umak uz povrtne popečke. Ono što ne pojedete odmah, možete držati u hladnjaku do tjedan dana.
Gdje kupiti indijske oraščiće
Indijske oraščiće možete kupiti u gotovo svim prodavaonicama. Naći ćete ih zapakirane u ambalaži ili u rinfuzi. Prije kupovine, dobro pogledajte sastav. Preporučuje se uvijek kupovina oraščića bez bilo kakvih dodataka. Tako ćete biti sigurni da ih možete iskoristiti u jelo po želji, a izbjeći ćete i nepotrebne dodane masnoće i soli.
Zašto su indijski oraščići skupi
Ako ste već koristili indijske oraščiće ili ste ih samo tražili u prodavaonicama, onda vam je zasigurno za oko zapela njihova cijena. Naime, ovi orašidi su nešto skuplji zato što od berbe do transporta prema prodavaonicama mora biti uključeno puno ljudskog rada. Plodovi se beru isključivo ručno, nakon čega je potrebno i sjemenku (indijski oraščić) odvojiti od plodova.
Odvojene sjemenke nalaze se u tvrdoj kori i kao takve se suše na suncu. Nakon toga, potrebno ih je pariti pod pritiskom kako bi kora omekšala i kako bi se sjemenka mogla što lakše izvaditi i to neoštećena. Kao pomoć u tom procesu rada, radnici imaju na raspolaganju prese u koje mogu staviti po jedan oraščić kojemu će razbiti koru i izvaditi sjemenku.
No, nije ni to kraj. Sada je sjemenke potrebno termički obraditi kako bi se lakše skinula gorka kožica s njih (što se također radi prije transporta) i kako bi se na visokim temperaturama uništila ulja koja mogu s kore lako prijeći na oraščić (ulja mogu iziritirati kožu poput koprive).
Iz svih spomenutih razloga, indijski oraščić je u trgovinama dostupan isključivo bez kore. Njegova cijena nešto je viša jer je u njegovu berbu i obradu nakon berbe uključeno jako puno ljudskog rada i truda.
Foto: sunnysun0804/Pixabay
Odgovori