Ovo je savršen recept za sve ovisnike o kavi (kao što sam i sama) - mekani čokoladni biskvit sa suptilnim okusom espressa, bolju kombinaciju ne možete poželjeti!!
Za dodatnu sočnost sam koristila pire od jabuke. Jako ga je jednostavno napraviti, jednostavno ogulite i nasjeckajte nekoliko jabuka po izboru, stavite ih kuhati s malo vode i nakon 15-20 ak minuta (nakon što jabuke omekšaju i višak vode ispari) ih smrvite gnječilicom za krumpir ili štapnim mikserom. Osim što je kolač sočniji, pire služi i kao vezivno sredstvo (s obzirom na to da nema jaja)
Umjesto jabuka možete koristiti i pire od bundeve ili jednostavno zgnječiti jednu ili dvije zrele banane. Ja upravo banane uglavnom i koristim ali u ovom receptu nisam htjela da njihov okus prevlada.
Naravno, možete kupiti i gotovi pire od jabuka, samo pazite da kupite stopostotni bez dodanog šećera. Uglavnom ga možete pronaći među dječijim kašicama u trgovinama.
Još jedna stvar koja je važna za ovaj recept je flax egg. To je jednostavna zamjena za jaje koju ćete napraviti tako da pomiješate žlicu mljevenog lana sa 3 žlice mlake vode i pustite 5-10 minuta dok se ne napravi želatinasta smjesa.
Ovaj kolač sam radila i bez ovog koraka , no svakako vam preporučujem da ga ne preskočite jer mi je biskvit ispao puno kompaktniji kad sam koristila flax egg. U suprotnom bi vam se mogao mrviti.
Što se šećera tiče, ja sam koristila kokosov šećer jer mi se njegov karamelasti okus lijepo uklopio u ovu priču no jednako će dobro funkcionirati bilo koji drugi šećer ili zaslađivač, u tom slučaju samo prilagodite količinu (kokosov šećer je manje sladak od bijelog ili smeđeg šećera).
Recept za vege espresso čokoladni brownies
Sastojci
- 1 ½ šalice pšeničnog brašna
- 1 šalica šećera kokosovog cvijeta
- ½ šalice sirovog ( gorkog) kakaa
- Pola žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Flax egg (1 žlica svježe mljevenog lana + 3 žlice mlake vode)
- 1 šalica kokosovog mlijeka ( ja sam koristila punomasno kokosovo mlijeko iz konzerve, no jednako će poslužiti i bilo koje biljno mlijeko)
- ½ šalice espressa ( instant ili turske kave)
- ⅓ šalice otopljenog kokosovog ulja
- ½ šalice pirea od jabuke
- Šaka komadića tamne čokolade
- Šaka nasjeckanih lješnjaka
Priprema
- U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi pomiješajte flax egg, mlijeko, espresso, kokosovo ulje i pire od jabuke.
- Dodati mokre sastojke suhima i lagano miješajte samo dok se ne sjedine. Smjesi dodajte komadiće tamne čokolade i nasjeckane orahe i promiješajte još jednom.
- Prebacite u posudu za pečenje obloženu masnim papirom i pecite na 180ºC 25-30 minuta.
To je to! Uživajte u svojim espresso browniesima.
Odgovori