• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

espresso brownies

Objavljeno: 07.05.2019. Autor: Nataša Rajčević

Espresso čokoladni brownies

Ovo je savršen recept za sve ovisnike o kavi (kao što sam i sama) - mekani čokoladni biskvit sa suptilnim okusom espressa, bolju kombinaciju ne možete poželjeti!!

Za dodatnu sočnost sam koristila pire od jabuke. Jako ga je jednostavno napraviti, jednostavno ogulite i nasjeckajte nekoliko jabuka po izboru, stavite ih kuhati s malo vode i nakon 15-20 ak minuta (nakon što jabuke omekšaju i višak vode ispari) ih smrvite gnječilicom za krumpir ili štapnim mikserom. Osim što je kolač sočniji, pire služi i kao vezivno sredstvo (s obzirom na to da nema jaja)

Umjesto jabuka možete koristiti i pire od bundeve ili jednostavno zgnječiti jednu ili dvije zrele banane. Ja upravo banane uglavnom i koristim ali u ovom receptu nisam htjela da njihov okus prevlada.

Naravno, možete kupiti i gotovi pire od jabuka, samo pazite da kupite stopostotni bez dodanog šećera. Uglavnom ga možete pronaći među dječijim kašicama u trgovinama.

Još jedna stvar koja je važna za ovaj recept je flax egg. To je jednostavna zamjena za jaje koju ćete napraviti tako da pomiješate žlicu mljevenog lana sa 3 žlice mlake vode i pustite 5-10 minuta dok se ne napravi želatinasta smjesa.

Ovaj kolač sam radila i bez ovog koraka , no svakako vam preporučujem da ga ne preskočite jer mi je biskvit ispao puno kompaktniji kad sam koristila flax egg. U suprotnom bi vam se mogao mrviti.

Što se šećera tiče, ja sam koristila kokosov šećer jer mi se njegov karamelasti okus lijepo uklopio u ovu priču no jednako će dobro funkcionirati bilo koji drugi šećer ili zaslađivač, u tom slučaju samo prilagodite količinu (kokosov šećer je manje sladak od bijelog ili smeđeg šećera).

Recept za vege espresso čokoladni brownies

vege espresso brownies

Sastojci

  • 1 ½ šalice pšeničnog brašna
  • 1 šalica šećera kokosovog cvijeta
  • ½ šalice sirovog ( gorkog) kakaa
  • Pola žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Flax egg (1 žlica svježe mljevenog lana + 3 žlice mlake vode)
  • 1 šalica kokosovog mlijeka ( ja sam koristila punomasno kokosovo mlijeko iz konzerve, no jednako će poslužiti i bilo koje biljno mlijeko)
  • ½ šalice espressa ( instant ili turske kave)
  • ⅓ šalice otopljenog kokosovog ulja
  • ½ šalice pirea od jabuke
  • Šaka komadića tamne čokolade
  • Šaka nasjeckanih lješnjaka

Priprema

  1. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sol.
  2. U drugoj posudi pomiješajte flax egg, mlijeko, espresso, kokosovo ulje i pire od jabuke.
  3. Dodati mokre sastojke suhima i lagano miješajte samo dok se ne sjedine. Smjesi dodajte komadiće tamne čokolade i nasjeckane orahe i promiješajte još jednom.
  4. Prebacite u posudu za pečenje obloženu masnim papirom i pecite na 180ºC 25-30 minuta.

vege espresso brownie

To je to! Uživajte u svojim espresso browniesima.

Autor Nataša Rajčević

Ja sam Nataša Rajčević, zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka