• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

djumbir

Objavljeno: 11.09.2019. Autor: Martina Lovaković

Đumbir

Đumbir ili latinski Zingiber officinale gomoljasta je trajnica koja spada u porodicu ljiljana. Ova ljekovita biljka poznata je po svom korijenu koji pripada u skupinu superhrane jer se već tisuću godinu koristi kao lijek, hrana, začin i u kozmetičke svrhe.

Đumbir potječe iz Kine, a s vremenom se uzgoj đumbira proširio i na cijeli svijet. Danas se najviše uzgaja u Aziji, Africi, Karibima i Indiji, Jamajci i Australiji.

Riječ je o popularnoj biljci u kuhinjama širom svijeta, a sve zbog specifičnog ljutkastog okusa. Jedna je od najčešće korištenih biljaka u ajurvedskoj medicini.

Upotreba đumbira

Đumbir se može konzumirati kao korijen u sirovom obliku, osušeni, u prahu, ukiseljeni ili ušećereni, kao sirup ili kao tinktura.

Možete ga pronaći u svim trgovinama zdrave hrane, a preporučuje se da uvijek izaberete onaj organski.

Kada god ste u prilici koristite svježi đumbir jer on sadrži više ljekovitih sastojaka, posebice gingerola.

Korijen đumbira za konzumaciju mora biti čvrst i gladak. Provjerite da nije počeo razvijati plijesan.

Đumbir se može grickati svježi, u obliku čaja ili ga možete dodati prilikom pripreme smoothieja, shakeova i pahuljica za doručak. Naribajte ga u voćne i povrtne salate i uživajte u njegovim blagodatima, ali i posebnom okusu. Koristite ga u rižotu, tjestenini, umacima, nadjevima, pitama, desertima, kolačima. Đumbir zapravo možete dodati u svako jelo po želji.

Među provedenim istraživanjima nije dokazana njegova toksičnost, čak niti u većim dozama, stoga je siguran za upotrebu. Jedino se preporučuje oprez kod onih koji uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi jer đumbir može razrijediti krv. Također, preporučuje se savjetovanje s liječnikom ako bolujete od visokog krvnog tlaka. U slučaju trudnoće, sigurna dnevna doza đumbira je ona od 1000 miligrama.

Ljekovita svojstva đumbira

Đumbir sadrži vitamine C i B skupine, minerale magnezij, bakar i mangan te važne esencijalne aminokiseline. Osim toga, ljekovitost mu podižu eterična ulja koja su zaslužna za njegove super moći.

Đumbir sadrži sastojak gingerol koji pomaže radu probavnom sustava te otklanja sve tegobe. Njegovim konzumiranjem možemo poboljšati rad crijeva, ublažiti nadutost, grčeve i sve ostale želučane tegobe. Budući da potiče lučenje sluzi, smanjuje se oštećenje sluznice te nastanak čira. Spoj zingeron koji se također nalazi u đumbiru i ujedno mu daje ljut okus, učinkovito djeluje protiv proljeva koji je uzrokovan E. coli.

Sastojci i spojevi iz đumbira sprječavaju upale u tijelu, imaju antibakterijska i antihistaminska svojstva.

Đumbir se preporučuje kod liječenja reumatoidnog artritisa i svih ostali bolesti koje pogađaju mišiće i kosti. Stručnjaci su došli do saznanja da je liječenje artritisa prirodnim putem đumbirom, učinkovitije od liječenja konvencionalnim lijekovima.

Od đumbira možete napraviti i obloge protiv bolova uzrokovanih artritisom i reumom, ukočenog vrata svih ostalih bolova u leđima. Pomaže i kod grčeva u želucu, upale bubrega i jetre te kod astme i bronhitisa.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje đumbira i vode može eliminirati toksine iz tijela, pomoći u ubrzavanju metabolizma i topljenju masnoća i mršavljenju. Smanjuje kolesterol i sprječava pojavu ugrušaka u krvi.

Đumbir ekspresno diže imunitet pa se preporučuje konzumirati s limunima tijekom zimskih mjeseci.

Više od 2500 godine koristi se u Indiji, Kini i drugim azijskim zemljama protiv mučnine. Njegova prednost je ta što ne uzrokuje dodatne nuspojave poput omamljenosti kao što je to slučaj s konvencionalnim lijekovima. Preporučuje se kod mučnina u trudnoći, mučnina uzrokovanih vožnjom automobilom ili mučninama od kemoterapije.

Đumbir dokazano ubija stanice raka pa se može koristiti kao prevencija, ali i kod liječenja.

Budući da ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože, čest je sastojak mnogih kozmetičkih preparata za njegu. Koristi se kod suzbijanja celulita te može zagladiti kožu i smanjiti bore, ublažiti upale i poboljšati ten te svakom tipu kože dati sjaj i mekoću.

Foto: congerdesign/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka