U današnje vrijeme postoji zaista velik broj recepata za marmeladu/džem od chia sjemenki. Svatko ima svoje omjere, okuse i način pripreme. Probala sam ih dosta, ali jedino za ovaj su me ljudi pitali gdje sam kupila tako odličan džem. Nitko nije skužio da je homemade! I da je od chie.
Imala sam 500 grama domaćih smrznutih višanja bez koštica koje mi je mama spremila i poslala, a na koje sam zaboravila. I eto, postale su najsavršenija i najzdravija marmelada koju sam ikad probala.
Još kad me je prijateljica pozvala u goste jer je pravila zdrave palačinke od heljde, meni je teglica moje marmelade već bila u ruci.
Recept za domaću chia marmeladu
Sastojci:
- 500 gr smrznutih višanja bez koštica
- 3-4 žlice chia sjemenki
- 1/2 žlice meda
- 1/2 žlice limunovog soka
Priprema:
- Smrznute višnje stavite na laganu vatru da se otope. Dodajte med i limun.
- Kada su se višnje otopile, smjesu stavite u blender i miksajte dok se sve ne pretvori u kašu.
- Vratite u posudu u kojoj ste ih topili, dodajte chia sjemenke i miješajte na laganoj vatri nekih 15-ak minuta.
Maknite sa vatre i pustite da se ohladi. - Kada se marmelada ohladila, prebacite ju u staklenku, zatvorite i držite u hladnjaku.
Savjeti:
Gledajte da ju potrošite u roku 4-5 dana jer sa dužim stajanjem će vam postati rijetka, ali ne i manje fina.
Svatko od nas ima u zamrzivaču neku "zaboravljenu" vrećicu omiljenog voća - vrijeme je da ga izvadite!
Koristite voće koje želite, a slatkoću i kiselost prilagodite svom guštu.
Količina chia sjemenki
Kada zblendate voće, gledajte da na 2 dl tekućine stavite 1 žlicu chia sjemenki.
Kada se ohladi, ako vam se čini prerijetko, slobodno dodajte još chie u tako hladno, zgusnut će se još, vjerujte mi! Sve ovisi o tome koje voće koristite, jer neko ima više a neko manje tekućine.
O chia sjemenkama nemam potrebe pisati zašto su zdrave, jer, ako ste već otvorili ovaj recept, onda zasigurno znate sve o tom malom čudu.
U slast!
Odgovori