• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Objavljeno: 10.03.2019. Autor: Ivana Zajačko

Domaća chia marmelada

  • Recept za domaću chia marmeladu
    • Sastojci:
    • Priprema:
    • Savjeti:
    • Količina chia sjemenki

U današnje vrijeme postoji zaista velik broj recepata za marmeladu/džem od chia sjemenki. Svatko ima svoje omjere, okuse i način pripreme. Probala sam ih dosta, ali jedino za ovaj su me ljudi pitali gdje sam kupila tako odličan džem. Nitko nije skužio da je homemade! I da je od chie.

Imala sam 500 grama domaćih smrznutih višanja bez koštica koje mi je mama spremila i poslala, a na koje sam zaboravila. I eto, postale su najsavršenija i najzdravija marmelada koju sam ikad probala.

Još kad me je prijateljica pozvala u goste jer je pravila zdrave palačinke od heljde, meni je teglica moje marmelade već bila u ruci.

Recept za domaću chia marmeladu

Domaća chia marmelada od višanja

Sastojci:

  • 500 gr smrznutih višanja bez koštica
  • 3-4 žlice chia sjemenki
  • 1/2 žlice meda
  • 1/2 žlice limunovog soka

Priprema:

  1. Smrznute višnje stavite na laganu vatru da se otope. Dodajte med i limun.
  2. Kada su se višnje otopile, smjesu stavite u blender i miksajte dok se sve ne pretvori u kašu.
  3. Vratite u posudu u kojoj ste ih topili, dodajte chia sjemenke i miješajte na laganoj vatri nekih 15-ak minuta.
    Maknite sa vatre i pustite da se ohladi.
  4. Kada se marmelada ohladila, prebacite ju u staklenku, zatvorite i držite u hladnjaku.

Domaća marmelada od chia sjemenki i višanja

Savjeti:

Gledajte da ju potrošite u roku 4-5 dana jer sa dužim stajanjem će vam postati rijetka, ali ne i manje fina.

Svatko od nas ima u zamrzivaču neku "zaboravljenu" vrećicu omiljenog voća - vrijeme je da ga izvadite!

Koristite voće koje želite, a slatkoću i kiselost prilagodite svom guštu.

Količina chia sjemenki

Kada zblendate voće, gledajte da na 2 dl tekućine stavite 1 žlicu chia sjemenki.
Kada se ohladi, ako vam se čini prerijetko, slobodno dodajte još chie u tako hladno, zgusnut će se još, vjerujte mi! Sve ovisi o tome koje voće koristite, jer neko ima više a neko manje tekućine.

O chia sjemenkama nemam potrebe pisati zašto su zdrave, jer, ako ste već otvorili ovaj recept, onda zasigurno znate sve o tom malom čudu.

Domaća chia marmelada

U slast!

Autor Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Posvetila sam se proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica, a inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka