• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Cordyceps-gljiva

Objavljeno: 23.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Cordyceps gljiva

Cordyceps je medicinska gljiva ljekovitih moći koja raste na visokim planinama Tibeta i jugozapadne Kine, iznad 3500 metara nadmorske visine. Raste na samim ličinkama insekata (lavrama) tako da se oko njih omota i iz njih crpi hranu. Ima gotovo čudesnu moć preživljavanja, a hrani se i korijenjem planinskih biljaka. Upravo zbog toga, ova gljiva bogata je hranjivim tvarima i posebnim sastojcima koji se nalaze samo u biljkama koje rastu na tom području.

Ova visoko vrijedna medicinska gljiva prvi puta se spominje u 15. stoljeću u Tibetu pod nazivom yarsha gumba, a u povijesti je poznat drevni mit koji pokušava objasniti njezinu čudesnu moć.

Naime, autohtoni narod Nepala i Tibeta, stoljećima je tjerao stada jakova prema visokim planinama u vrijeme kada se snijeg počeo topiti na većim nadmorskim visinama. Stado jakova je šapama otkrilo gljive koje su još bile pod snijegom te su ih počeli jesti. A onda se dogodilo čudo. Pastiri su primijetili da su se životinje počele iznenadno pariti. Nije im bilo jasno otkud im tolika vitalnost. Danas se zna da je uzrok bio u Cordyceps gljivi čije konzumiranje potiče vitalnost, potenciju i plodnost, no ima i brojne druge učinke na zdravlje.

Kao ljekovita gljiva, Cordyceps se u kineskoj i tibetanskoj medicini koristi više od dvije tisuće godina, a danas je poznata diljem svijeta.

Upotreba Cordyceps gljiva

Nakon što se skupi, Cordyceps se suši te distribuira. Cordyceps gljiva se najčešće koristi kao dodatak prehrani i to u obliku tableta, praha ili tekućine, a možete je naći u svim bolje opremljenim prodavaonicama zdrave hrane. U ljekovite svrhe najčešće se koriste dvije vrste - Cordyceps militaris i Cordyceps sinensis. Njezina uobičajena dnevna doza je od 3 do 6 grama.

U Nepalu i Kini se tradicionalno koristi pri pripremi biljnih čajeva te se kao začin dodaje u razna jela.

Često se koristi u kombinaciji s Reishi gljivom čime tvori novi naziv - Cordychi. Cordychi se može kupiti u obliku kapsula u svim prodavaonicama zdrave hrane.

Budući da može potaknuti imunitet ne preporučuje se korištenje kod autoimunih bolesti kao što je multipla skleroza i lupus. Cordyceps usporava zgrušavanje krvi pa se ne preporučuje uzimati prije operacije. Prestanite ga koristiti barem dva tjedna prije i upozorite liječnika ako ste uzimali Cordyceps. Također, ne preporučuje se uzimanje u trudnoći i tijekom dojenja.

Nuspojave nisu poznate.

Ljekovita svojstva Cordyceps gljiva

Cordyceps gljiva je bogata antioksidansima, ima velike količine vitamina C i E, betakarotena, cinka, selena, koenzima Q10 i ostalih vrijednih sastojaka. Potiče proizvodnju antioksidansa melatonina koji ima veliku moć protiv raka.

Cordyceps gljiva se najčešće koristi za podizanje imuniteta i otpornosti organizma, često se koristi kod sportaša te kod povećavanja radne učinkovitosti i povećanja libida. Preporučuje se kod pada vitalnosti te kod liječenja bubrežnih bolesti, karcinoma i impotencije.

Cordyceps je od davnina poznata kao afrodizijak, odnosno koristi se za povećanje libida kod žena i kod muškaraca. Uravnotežuje hormone čije se proizvodnja s godinama smanjuje te tako povećava i spolnu moć. Njezinim konzumiranjem nisu zabilježene štetne nuspojave kao kod korištenja lijekova za impotenciju, a uz povećanje spolne želje, zabilježeni su značajni rezultati bolje pokretljivosti spermija.

Dobro djeluje na zdravlje bubrega, sprječava oštećenje te je pogodna za upalu bubrega. Pomaže kod svih bolesti jetre kao što su ciroza i fibroza, obnavlja je te liječi sve tegobe uzrokovane hepatitisom.

Pomaže kod šećerne bolesti jer regulira lučenje inzulina, a može spriječiti i hiperglikemiju. Koristi se i kod mentalnih bolesti jer pozitivno utječe na raspoloženje pa je odlična kod liječenja umora, tjeskobe i depresije.

Ako imate problema s plućnim bolestima, astmom i kroničnim kašljem, isprobajte ljekovitost Cordyceps gljive. Budući da ima protuupalno djelovanje, pomaže i kod reumatoidnog artritisa. Pomaže i kod svih ostalih infekcija jer djeluje na bakterije, viruse, parazite i gljivice.

U slučaju transplantacije, preporučuje se kao pomoć protiv odbacivanja transplantiranih tkiva i organa, a poboljšava i zdravlje srca i krvnih žila. Može sniziti visoki krvni tlak, loš kolesterol te spriječiti nastajanje krvnih ugrušaka.

Koristi se u liječenju karcinoma. Sprječava pojavu raka, rast stanica raka te zaustavlja njegovo razmnožavanje. Preporučuje je sve veći broj onkologa kao dodatak tradicionalnom liječenju.

Općenito se koristi za vitalnost tijela, kod vrtoglavica, umora, problema s pamćenjem i zujanja u ušima. Pogodna je za one koji se nalaze pod većim tjelesnim naporom pa je često koriste sportaši kod zahtjevnih treninga.

Foto: gailhampshire/Wikimedia

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka