• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

marmelada od ribiza

Objavljeno: 13.04.2020. Autor: Martina Lovaković

Aditivi u hrani koje vegetarijanci trebaju izbjegavati

  • Aditivi životinjskog podrijetla
    • E 441 želatina (tvar za želiranje)
    • E 635 i E631 - pojačivači okusa
    • E 120 (kohineal ili karmin) - crvena boja
    • E 542 - tvar koja sprječava zgrudnjavanje
  • Kako izbjeći E-oznake životinjskog podrijetla

Jeste li se ikada zapitala što znače sve one silne E oznake na deklaracijama hrane? I dok su neki od njih potpuno bezazleni i ne predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje, postoje oni koji su štetni i dovode se u vezu s nastankom brojnih zdravstvenih tegoba i bolesti.

No, za vegane i vegetarijance postoji još jedna opasnost koja vreba s deklaracija prehrambenih proizvoda. Riječ je o životinjskim aditivima u hrani. Spomenuti aditivi koji potječu od životinje nisu pogodni za konzumaciju u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani te bi ih svaki vegan volio izbjeći.

Aditivi životinjskog podrijetla

U nastavku donosimo detaljno objašnjenje koje aditive treba izbjegavati u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani.

E 441 želatina (tvar za želiranje)

Želatina je jedna od najpopularnijih proizvoda koja se koristi u svrhu zgušnjavanja marmelada ili pekmeza ili kod pripreme kolača. Malo njih upoznato je s time da se ona dobiva iskuhavanjem goveđih ili svinjskih kostiju.

E 441 možete pronaći u kupovnim želeima od voća, kolačima od krema, pekmezima ili kao posebno pakiranje vrećice čiji se prah pomiješa s vodom i koristi za pripremu domaćih kolača ili marmelada.

E 635 i E631 - pojačivači okusa

Riječ je o disodium-5-ribonukleotidima i disodium-inozinatima koji se koristi u svrhu pojačavanja okusa. Dobivaju se isključivo industrijski i to iz mesa ribe ili neke druge životinje.

E 120 (kohineal ili karmin) - crvena boja

Riječ je o prehrambenoj crvenoj boji koja se najčešće koristi za pripremu kolača i torti. Također, često se može naći u kupovnim slatkišima, keksima, bombonima, marmeladama i dekorativnim ukrasima za kolače.

Spomenuti aditiv dobiva se od ženke insekata pod nazivom Dactylopius Coccus. Crveni prah se dobiva tako što se insekt ispeče, a potom se njegov oklop zdrobi kako bi se dobio prah crvene boje.

E 542 - tvar koja sprječava zgrudnjavanje

E 542 je tvar koja se u namirnicama koristi kako bi se spriječilo zgrudnjavanje nekih sastojaka. Iza ove E-oznake kriju se ustvari fosfati izuzeti iz životinjskih kostiju.

Kako izbjeći E-oznake životinjskog podrijetla

Iako bismo u pravilu zbog zdravlja trebali izbjegavati kupovne prerađene proizvode koji sadrže i veći broj E-oznaka, ponekad zbog nedostatka vremena ili na putovanjima, moramo pribjeći kupovini upravo takvih proizvoda. U tome nema ništa loše, ali trebali bismo težiti prirodno cijeđenom soku bez dodataka, domaćim tortama i kolačima te raznim namazima koje vrlo lako možemo pripremiti kod kuće. Jedino tako znat ćete da ste pojeli zdrav i nutritivno bogat obrok bez E-oznaka životinjskog podrijetla.

Jer, iako vam se na prvi pogled čine bezazleni, jedan od sastojaka gumenih bombona je i svinjska želatina. Dobro proučite sastojke i kupite one gumene bombone koji su napravljenih od isključivo biljnih sastojaka.

Također, neki od kupovnih sladoleda u postupku pripreme koriste želatinu životinjskog podrijetla (svinjske kosti).

Poseban oprez potreban je kod kupovine marmelada jer se želatina u njima najčešće koristi. Prilično je raširena njezina upotreba i kod pripreme domaćih pekmeza pa uvijek dobro proučite deklaraciju ili ispitajte nalazi li se u postupku pripreme i želatina, tvar za želiranje ili gelatine - naziv želatine na engleskom jeziku.

Želite li biti sigurni da se u kupovnom pekmezu ne nalazi želatina životinjskog podrijetla birajte onaj koji uopće se sadrži želatinu ili onaj koji sadrži biljnu želatinu, odnosno pektin.

Budite oprezni i ako kupujete gotove kolače ili torte jer u nekim se kremama popularno koristi želatina. Posebice u tortama koje se ne peku, a koje nisu raw torte. Osim toga, želatina se ponekad nalazi i u popularnom fondantu - šećernoj masi za ukrašavanje torti i kolača.

Kod kupljenih bombona i kolača provjerite nalazi li se u njima E 120, odnosno industrijski dobivena boja od oklopa ženke Dactylopius Coccus.

Ako ćete koristiti želatinu za kolače, postoji i veganska zamjena za želatinu. Riječ je o agar agar prahu koji dolazi iz Japana, a koji je odličan za zgušnjavanje umaka, pripremu marmelade, kolača, juha i svih ostalih jela u kojima je potrebno postići određenu gustoću.

Ako ste vegan početnik, vjerojatno će vam trebati neko vrijeme dok ne upamtite sve te E-oznake. Stoga, nema ništa loše u tome da prilikom posjeta trgovini, zapišete na papirić brojeve oznaka koje nisu pogodne u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani. U protivnom bi vam se moglo dogoditi da u neznanju pojedete namirnice koje sadrže sastojke svinjskih ili goveđih kostiju ili insekata.

Foto: arinaja/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka