Jeste li se ikada zapitala što znače sve one silne E oznake na deklaracijama hrane? I dok su neki od njih potpuno bezazleni i ne predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje, postoje oni koji su štetni i dovode se u vezu s nastankom brojnih zdravstvenih tegoba i bolesti.
No, za vegane i vegetarijance postoji još jedna opasnost koja vreba s deklaracija prehrambenih proizvoda. Riječ je o životinjskim aditivima u hrani. Spomenuti aditivi koji potječu od životinje nisu pogodni za konzumaciju u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani te bi ih svaki vegan volio izbjeći.
Aditivi životinjskog podrijetla
U nastavku donosimo detaljno objašnjenje koje aditive treba izbjegavati u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani.
E 441 želatina (tvar za želiranje)
Želatina je jedna od najpopularnijih proizvoda koja se koristi u svrhu zgušnjavanja marmelada ili pekmeza ili kod pripreme kolača. Malo njih upoznato je s time da se ona dobiva iskuhavanjem goveđih ili svinjskih kostiju.
E 441 možete pronaći u kupovnim želeima od voća, kolačima od krema, pekmezima ili kao posebno pakiranje vrećice čiji se prah pomiješa s vodom i koristi za pripremu domaćih kolača ili marmelada.
E 635 i E631 - pojačivači okusa
Riječ je o disodium-5-ribonukleotidima i disodium-inozinatima koji se koristi u svrhu pojačavanja okusa. Dobivaju se isključivo industrijski i to iz mesa ribe ili neke druge životinje.
E 120 (kohineal ili karmin) - crvena boja
Riječ je o prehrambenoj crvenoj boji koja se najčešće koristi za pripremu kolača i torti. Također, često se može naći u kupovnim slatkišima, keksima, bombonima, marmeladama i dekorativnim ukrasima za kolače.
Spomenuti aditiv dobiva se od ženke insekata pod nazivom Dactylopius Coccus. Crveni prah se dobiva tako što se insekt ispeče, a potom se njegov oklop zdrobi kako bi se dobio prah crvene boje.
E 542 - tvar koja sprječava zgrudnjavanje
E 542 je tvar koja se u namirnicama koristi kako bi se spriječilo zgrudnjavanje nekih sastojaka. Iza ove E-oznake kriju se ustvari fosfati izuzeti iz životinjskih kostiju.
Kako izbjeći E-oznake životinjskog podrijetla
Iako bismo u pravilu zbog zdravlja trebali izbjegavati kupovne prerađene proizvode koji sadrže i veći broj E-oznaka, ponekad zbog nedostatka vremena ili na putovanjima, moramo pribjeći kupovini upravo takvih proizvoda. U tome nema ništa loše, ali trebali bismo težiti prirodno cijeđenom soku bez dodataka, domaćim tortama i kolačima te raznim namazima koje vrlo lako možemo pripremiti kod kuće. Jedino tako znat ćete da ste pojeli zdrav i nutritivno bogat obrok bez E-oznaka životinjskog podrijetla.
Jer, iako vam se na prvi pogled čine bezazleni, jedan od sastojaka gumenih bombona je i svinjska želatina. Dobro proučite sastojke i kupite one gumene bombone koji su napravljenih od isključivo biljnih sastojaka.
Također, neki od kupovnih sladoleda u postupku pripreme koriste želatinu životinjskog podrijetla (svinjske kosti).
Poseban oprez potreban je kod kupovine marmelada jer se želatina u njima najčešće koristi. Prilično je raširena njezina upotreba i kod pripreme domaćih pekmeza pa uvijek dobro proučite deklaraciju ili ispitajte nalazi li se u postupku pripreme i želatina, tvar za želiranje ili gelatine - naziv želatine na engleskom jeziku.
Želite li biti sigurni da se u kupovnom pekmezu ne nalazi želatina životinjskog podrijetla birajte onaj koji uopće se sadrži želatinu ili onaj koji sadrži biljnu želatinu, odnosno pektin.
Budite oprezni i ako kupujete gotove kolače ili torte jer u nekim se kremama popularno koristi želatina. Posebice u tortama koje se ne peku, a koje nisu raw torte. Osim toga, želatina se ponekad nalazi i u popularnom fondantu - šećernoj masi za ukrašavanje torti i kolača.
Kod kupljenih bombona i kolača provjerite nalazi li se u njima E 120, odnosno industrijski dobivena boja od oklopa ženke Dactylopius Coccus.
Ako ćete koristiti želatinu za kolače, postoji i veganska zamjena za želatinu. Riječ je o agar agar prahu koji dolazi iz Japana, a koji je odličan za zgušnjavanje umaka, pripremu marmelade, kolača, juha i svih ostalih jela u kojima je potrebno postići određenu gustoću.
Ako ste vegan početnik, vjerojatno će vam trebati neko vrijeme dok ne upamtite sve te E-oznake. Stoga, nema ništa loše u tome da prilikom posjeta trgovini, zapišete na papirić brojeve oznaka koje nisu pogodne u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani. U protivnom bi vam se moglo dogoditi da u neznanju pojedete namirnice koje sadrže sastojke svinjskih ili goveđih kostiju ili insekata.
Foto: arinaja/Pixabay
Odgovori