Jeste li znali da postoji voće koje ima čak 90 puta više C vitamina od naranče i limuna? Riječ je o aceroli, odnosno trešnji s Kariba ili iz Meksika, čiji crveni plodovi veličine do 2 centimetara spadaju u skupinu superhrane zbog brojnih ljekovitih svojstava.
100 grama plodova acerole sadrže od 1000 do 5000 miligrama C vitamina što je čak 50 puta više nego kod ploda limuna te 40 puta više od plodova naranče. Američki Indijanci su je koristili prije polaska u borbu za osvježenje i jačanje organizma.
Zanimljivo je spomenuti da iako se njezini plodovi nazivaju trešnjama, zapravo se ne radi o njima, a najsličniji su višnjama.
Acerola, latinski Malpighia glabra, je manje listopadno stablo koje može narasti do pet metara. Neki smatraju da izvorno potječe s poluotoka Yucatan s kojeg se kasnije proširilo na cijelu Sjevernu Ameriku. Danas se uzgaja u Srednjoj i Južnoj Americi, Floridi i Teksasu. Za uzgoj i rast aceroli je potrebna topla klima.
Upotreba acerole
Acerola se može jesti u sirovom ili kuhanom obliku, a budući da se obično uzgaja u dalekim krajevima, a brzo se kvari, najčešće se konzumira u obliku praha kao dodatak prehrani. Osim u obliku praha, često se može nabaviti u kapsulama ili u raznim tinkturama. Možete je naći u svim bolje opremljenim trgovinama zdrave hrane.
Prah accerole možete miješati u žitarice za doručak, smoothieje, sokove, razne voćne kaše i voćne salate. Preporučuje se u vrijeme gripe i prehlade i za jačanje imuniteta kod djece i odraslih.
Ako kupite organsku acerolu s certifikatom, ona je sigurna za upotrebu. No, kao i svi ostali dodaci prehrani, može uzrokovati neke nuspojave kao što su povraćanje, grčevi u trbuhu, proljev, vrtoglavica, nesanica, glavobolja, često mokrenje i drugi.
Svi koji pate od bolesti bubrega ili gihta trebali bi izbjegavati namirnice koje sadrže visoku dozu C vitamina pa tako u ovom slučaju i acerolu, jer bi se u protivnom mogli pojačati simptomi.
Prije nego što započnete s konzumacijom acerola, posavjetujte se s liječnikom, posebice ako spadate u skupinu kroničnih bolesnika, dojilja i trudnica.
Ljekovita svojstva acerole
Plodovi acerole, osim visokih postotaka vitamina C, sadrže i druge korisne sastojke za zdravlje tijela. Bogati su vitaminima C, B1, B2, B3, B5 te mineralima željeza, kalcija, magnezija, fosfora, kalija, cinka.
Zbog visokih doza C vitamina, acerola se koristi kao antioksidans za podizanje imuniteta, kod iscrpljenosti i umora. Pomaže u apsorpciji željeza pa se koristi kod anemije uz dodatke željeza. Vitamin C doprinosi i stvaranju kolagena koji je bitan za održavanje zdravlja kože, zuba, desni i krvnih žila.
Upravo zbog bogatstva vitamina C preporučuje se kod sportaša i svih onih kojima je potrebno poboljšanje tjelesne aktivnosti.
U tradicionalnoj medici koristi se u sprječavanju prehlade i gripe, za snižavanje lošeg kolesterola, kod urinarnih infekcija, proljeva, reume, tuberkuloze te narušenog rada jetre.
Acerola regulira šećer u krvi tako što sprječava njegovo naglo dizanje i padanje, koristi se kod prevencije srčanih bolesti i nakupljanja plaka na krvnih žilama, kod krvnih ugrušaka i kod karcinoma. Zbog bogatstva kalija, acerola poboljšava cirkulaciju, širi krvne žile i snižava visoki krvni tlak.
Antioksidansi iz acerole neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala, a dokazno usporavaju razvoj karcinoma pluća. Utječu na zdravlje očiju i kože te zaustavljaju starenje.
Foto: EduSantosDG/Pixabay
Odgovori