• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

plod acerole

Objavljeno: 24.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Acerola

Jeste li znali da postoji voće koje ima čak 90 puta više C vitamina od naranče i limuna? Riječ je o aceroli, odnosno trešnji s Kariba ili iz Meksika, čiji crveni plodovi veličine do 2 centimetara spadaju u skupinu superhrane zbog brojnih ljekovitih svojstava.

100 grama plodova acerole sadrže od 1000 do 5000 miligrama C vitamina što je čak 50 puta više nego kod ploda limuna te 40 puta više od plodova naranče. Američki Indijanci su je koristili prije polaska u borbu za osvježenje i jačanje organizma.

Zanimljivo je spomenuti da iako se njezini plodovi nazivaju trešnjama, zapravo se ne radi o njima, a najsličniji su višnjama.

Acerola, latinski Malpighia glabra, je manje listopadno stablo koje može narasti do pet metara. Neki smatraju da izvorno potječe s poluotoka Yucatan s kojeg se kasnije proširilo na cijelu Sjevernu Ameriku. Danas se uzgaja u Srednjoj i Južnoj Americi, Floridi i Teksasu. Za uzgoj i rast aceroli je potrebna topla klima.

Upotreba acerole

Acerola se može jesti u sirovom ili kuhanom obliku, a budući da se obično uzgaja u dalekim krajevima, a brzo se kvari, najčešće se konzumira u obliku praha kao dodatak prehrani. Osim u obliku praha, često se može nabaviti u kapsulama ili u raznim tinkturama. Možete je naći u svim bolje opremljenim trgovinama zdrave hrane.

Prah accerole možete miješati u žitarice za doručak, smoothieje, sokove, razne voćne kaše i voćne salate. Preporučuje se u vrijeme gripe i prehlade i za jačanje imuniteta kod djece i odraslih.

Ako kupite organsku acerolu s certifikatom, ona je sigurna za upotrebu. No, kao i svi ostali dodaci prehrani, može uzrokovati neke nuspojave kao što su povraćanje, grčevi u trbuhu, proljev, vrtoglavica, nesanica, glavobolja, često mokrenje i drugi.

Svi koji pate od bolesti bubrega ili gihta trebali bi izbjegavati namirnice koje sadrže visoku dozu C vitamina pa tako u ovom slučaju i acerolu, jer bi se u protivnom mogli pojačati simptomi.

Prije nego što započnete s konzumacijom acerola, posavjetujte se s liječnikom, posebice ako spadate u skupinu kroničnih bolesnika, dojilja i trudnica.

Ljekovita svojstva acerole

Plodovi acerole, osim visokih postotaka vitamina C, sadrže i druge korisne sastojke za zdravlje tijela. Bogati su vitaminima C, B1, B2, B3, B5 te mineralima željeza, kalcija, magnezija, fosfora, kalija, cinka.

Zbog visokih doza C vitamina, acerola se koristi kao antioksidans za podizanje imuniteta, kod iscrpljenosti i umora. Pomaže u apsorpciji željeza pa se koristi kod anemije uz dodatke željeza. Vitamin C doprinosi i stvaranju kolagena koji je bitan za održavanje zdravlja kože, zuba, desni i krvnih žila.

Upravo zbog bogatstva vitamina C preporučuje se kod sportaša i svih onih kojima je potrebno poboljšanje tjelesne aktivnosti.

U tradicionalnoj medici koristi se u sprječavanju prehlade i gripe, za snižavanje lošeg kolesterola, kod urinarnih infekcija, proljeva, reume, tuberkuloze te narušenog rada jetre.

Acerola regulira šećer u krvi tako što sprječava njegovo naglo dizanje i padanje, koristi se kod prevencije srčanih bolesti i nakupljanja plaka na krvnih žilama, kod krvnih ugrušaka i kod karcinoma. Zbog bogatstva kalija, acerola poboljšava cirkulaciju, širi krvne žile i snižava visoki krvni tlak.

Antioksidansi iz acerole neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala, a dokazno usporavaju razvoj karcinoma pluća. Utječu na zdravlje očiju i kože te zaustavljaju starenje.

Foto: EduSantosDG/Pixabay

Martina Lovaković

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Vodiči za početnike

zeleni smoothie

Sirova hrana – vodič za početnike

Sirova prehrana, sirovojedstvo ili raw food uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, samoniklo ...

Više

punjene gljive

Veganstvo – vodič za početnike

Veganstvo se temelji se isključivo na biljnoj prehrani. Radi se o prehrani iz koje su strogo isključene ...

Više

salata-od-matovilca

Vegetarijanstvo – vodič za početnike

Ako razmišljate o prelasku na vegetarijansku prehranu, ali ne znate otkuda krenuti i kako započeti s ...

Više

Baza znanja

sjemenke bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? ...

Više

zeleni smoothie

Najbolji veganski proteinski dodaci

Izbjegavanjem proizvoda životinjskog podrijetla i prakticiranjem veganstva, ne mora odmah za sobom ...

Više

lješnjaci

Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka bogate je i kremaste teksture, idealno je za vegane, a dodatan plus mu je što nema ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Impressum
  • Uvjeti korištenja

Vezano

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.