Ne znam jeste svi, kao i ja, ovisni o ukusnom doručku koji je u isti tren lagan ali i zasitan obrok. Ako jeste, mislim da će vam se u topla ljetna jutra svidjeti ovaj moj prijedlog. Proso je bezglutenska, zdrava i lako probavljiva žitarica, koja je bogata vitaminima i mineralima te biljnim vlaknima i proteinima, a ima i izuzetno nizak glikemijski indeks.
Još jedna čar prosene kaše jest da joj svaki dan možete dodati drugo svježe i ukusno voće, koje sada u sezoni imamo na raspolaganju te ćete joj tako povećati vitaminsku vrijednost a sebe uveseliti zdravim i nutritivnim obrokom koji svojim izgledom i okusom može oponašati najfiniji desert, a ujedno biti izuzetno zdrav i povrh svega možete uživati bez grižnje savjesti.
Recept za finu prosenu kašu
Kako pripremiti i kuhati proso
Za početak prilikom nabave kupite već oljušteni proso, a prije kuhanja ga dobro isperite i ocijedite. Samo kuhanje vam neće oduzeti previše vremena ali je pametnije ako to učinite ranije tako da vam se stigne lijepo ohladiti. Skuhani i ohlađeni proso možete nekoliko dana čuvati u hladnjaku.
U zdjelu ulijte 2 i pol šalice vode i stavite na vatru, kada voda zakuha uspite šalicu ispranog prosa te kuhajte na laganoj vatri petnaestak minuta, maknite posudu sa vatre te pustite proso još dvadesetak minuta da upije tekućinu. Nakon toga ga pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Sastojci za prosenu kašu
- 10 tostiranih lješnjaka
- 6 datulja bez koštica
- 2 male žl. kakaa
- 1 mala žl. cimeta
- 1 žl. meda (javorog ili agavinog sirupa)
- Malo naribane korice neprskane naranče
- 1 dl bademova mlijeka (ili bilo koje drugo mlijeko po izboru)
- 2 šalice kuhanog prosa
Priprema prosene kaše (za dvije porcije)
- U blender ubacite lješnjake i datulje te fino usitnite.
- Zatim dodajte veliku žlicu meda, kakao, cimet i naribanu koricu naranče te mlijeko i izblendajte.
- Dodajte proso i ponovno blendajte dok ne dobijete lijepu, kremastu smjesu. Dodajte još mlijeka po potebi da kaša bude kremasta i lijepo gusta za jesti na žlicu.
- Istresite u dvije zdjelice, šalice ili u čemu vam je zgodno servirati te ukrasite sjeckanom voćem. Ja sam u svojoj kombinaciji koristila naranču, kumkwat, jagode i datulje. Vi naravno možete isprobati bezbroj drugih kombinacija koje mogu biti savršeno jednostavne sa tek nekoliko sastojaka prema vašem osobnom afinitetu npr. proso, med i mlijeko je osnova, a druge sastojke možete sami birati ili ih u potpunosti izbaciti što prepuštam vašem ukusu i mašti na volju.
Preostaje vam samo udobno se smjestiti u omiljenom društvu, jer porcija je ipak za dvoje. Dobar tek i lijep dan vam želim.
Odgovori