• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Prosena kaša

Objavljeno: 19.06.2019. Autor: Sandra Majerić

Slatka kaša od prosa koju ćete obožavati

  • Recept za finu prosenu kašu
    • Kako pripremiti i kuhati proso
    • Sastojci za prosenu kašu
    • Priprema prosene kaše (za dvije porcije)

Ne znam jeste svi, kao i ja, ovisni o ukusnom doručku koji je u isti tren lagan ali i zasitan obrok. Ako jeste, mislim da će vam se u topla ljetna jutra svidjeti ovaj moj prijedlog. Proso je bezglutenska, zdrava i lako probavljiva žitarica, koja je bogata vitaminima i mineralima te biljnim vlaknima i proteinima, a ima i izuzetno nizak glikemijski indeks.

Još jedna čar prosene kaše jest da joj svaki dan možete dodati drugo svježe i ukusno voće, koje sada u sezoni imamo na raspolaganju te ćete joj tako povećati vitaminsku vrijednost a sebe uveseliti zdravim i nutritivnim obrokom koji svojim izgledom i okusom može oponašati najfiniji desert, a ujedno biti izuzetno zdrav i povrh svega možete uživati bez grižnje savjesti.

Recept za finu prosenu kašu

Kaša od prosa

Kako pripremiti i kuhati proso

Za početak prilikom nabave kupite već oljušteni proso, a prije kuhanja ga dobro isperite i ocijedite. Samo kuhanje vam neće oduzeti previše vremena ali je pametnije ako to učinite ranije tako da vam se stigne lijepo ohladiti. Skuhani i ohlađeni proso možete nekoliko dana čuvati u hladnjaku.

U zdjelu ulijte 2 i pol šalice vode i stavite na vatru, kada voda zakuha uspite šalicu ispranog prosa te kuhajte na laganoj vatri petnaestak minuta, maknite posudu sa vatre te pustite proso još dvadesetak minuta da upije tekućinu. Nakon toga ga pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Sastojci za prosenu kašu

  • 10 tostiranih lješnjaka
  • 6 datulja bez koštica
  • 2 male žl. kakaa
  • 1 mala žl. cimeta
  • 1 žl. meda (javorog ili agavinog sirupa)
  • Malo naribane korice neprskane naranče
  • 1 dl bademova mlijeka (ili bilo koje drugo mlijeko po izboru)
  • 2 šalice kuhanog prosa

Priprema prosene kaše (za dvije porcije)

  1. U blender ubacite lješnjake i datulje te fino usitnite.
  2. Zatim dodajte veliku žlicu meda, kakao, cimet i naribanu koricu naranče te mlijeko i izblendajte.
  3. Dodajte proso i ponovno blendajte dok ne dobijete lijepu, kremastu smjesu. Dodajte još mlijeka po potebi da kaša bude kremasta i lijepo gusta za jesti na žlicu.
  4. Istresite u dvije zdjelice, šalice ili u čemu vam je zgodno servirati te ukrasite sjeckanom voćem. Ja sam u svojoj kombinaciji koristila naranču, kumkwat, jagode i datulje. Vi naravno možete isprobati bezbroj drugih kombinacija koje mogu biti savršeno jednostavne sa tek nekoliko sastojaka prema vašem osobnom afinitetu npr. proso, med i mlijeko je osnova, a druge sastojke možete sami birati ili ih u potpunosti izbaciti što prepuštam vašem ukusu i mašti na volju.

Kaša od prosa

Preostaje vam samo udobno se smjestiti u omiljenom društvu, jer porcija je ipak za dvoje. Dobar tek i lijep dan vam želim.

Autor Sandra Majerić

Moje ime je Sandra. Moja najveća strast je izrada kolača i torti, osmišljavanje i isprobavanje novih recepata. Veselim se što ćemo se družiti uz moje recepte, nadam se da ću vas inspirirati da u ovom gotovanskom svijetu ne kupujete kolače, već da skupa sa mnom zasučete rukave, osjetite fino brašno pod prstima i mirisne začine u nosu. Što još čekamo? Izaberite recept i počnimo peći!

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka