Ukusan, sladak i hranjiv puding od prosa koji ima okus pravog tradicionalnog čokoladnog pudinga, ali za razliku od njega koristi kontrolirane i nutritivno bogate sastojke.
Ne sadrži laktozu, gluten i rafinirane šećere, a najveća prednost mu je jednostavnost recepta. Uvjeravam vas da, kada jednom pojedete ovaj puding uskoro ćete ga poželjeti i drugi put.
Ovo je apsolutni hit koji izaziva ovisnost, ali u pozitivnom smislu i to sve zahvaljujući prosu, bezglutenskoj žitarici slatko orašastog okusa koja pruža niz hranjivih tvari za organizam.
Ističe se sadržajem magnezija koji štiti srce i krvne žile te pomaže u regulaciji visokog krvnog tlaka. Sadrži oko 15 % bjelančevina, puno vlakana i malo šećera. Zbog sadržaja željeza kao i svoje hranjive vrijednosti preporučuje se tijekom trudnoće i dojenja.
Recept za puding od prosa
Sastojci za čokoladni sloj:
- 290 g skuhanog i ohlađenog prosa
- 60 ml svježeg soka od naranče
- 1 žlica ribane neprskane narančine korice
- 3 ½ žlice sirovog kakao praha
- 10 natopljenih i očišćenih svježih datulja
- 2 žlice javorovog sirupa
Sastojci za kremu od naranče:
- 280 g ohlađenog i skuhanog prosa
- 30 ml soka od naranče
- 1 ½ žlica ribane neprskane narančine korice
Priprema:
- Proso potopite na nekoliko sati u vodi u koju ste dodali prstohvat soli. Zatim ga stavite u sito i isperite pod mlazom vruće vode na način da miješate i protresete sito sve dok ne izađe čista voda.
- U lonac za kuhanje dodajte proso i 2 ½ šalice vode s prstohvatom soli.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta dok se kaša ne zgusne.
- Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Kada se smjesa ohladila odvojite 290 g skuhanog prosa i pomiješajte u blenderu sa svim sastojcima za čokladni sloj.
- Miješajte do fine kremaste smjese.
- Okus slatkoće prilagodite svom ukusu.
- Uzmite zdjelice i napunite smjesom te stavite u hladnjak da se stisne.
- Kada se smjesa stisnula pripremite kremu od naranče.
- Za kremu od naranče stavite u blender 280 g skuhanog prosa sa svim ostalim sastojcima pa miješajte do fine kremaste smjese.
- Izlijte na čokoladni sloj i ostavite da se stisne.
Preporučujem da prilikom konzumacije pomiješate oba sloja jer dobijete prefini okus nama omiljene Jaffa slastice.
Odgovori