• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Objavljeno: 24.02.2019. Autor: Helena Jakoliš

Puding od prosa s kakaom i narančom

Ukusan, sladak i hranjiv puding od prosa koji ima okus pravog tradicionalnog čokoladnog pudinga, ali za razliku od njega koristi kontrolirane i nutritivno bogate sastojke.

Ne sadrži laktozu, gluten i rafinirane šećere, a najveća prednost mu je jednostavnost recepta. Uvjeravam vas da, kada jednom pojedete ovaj puding uskoro ćete ga poželjeti i drugi put.

Ovo je apsolutni hit koji izaziva ovisnost, ali u pozitivnom smislu i to sve zahvaljujući prosu, bezglutenskoj žitarici slatko orašastog okusa koja pruža niz hranjivih tvari za organizam.

Ističe se sadržajem magnezija koji štiti srce i krvne žile te pomaže u regulaciji visokog krvnog tlaka. Sadrži oko 15 % bjelančevina, puno vlakana i malo šećera. Zbog sadržaja željeza kao i svoje hranjive vrijednosti preporučuje se tijekom trudnoće i dojenja.

Recept za puding od prosa

Sastojci za čokoladni sloj:

  • 290 g skuhanog i ohlađenog prosa
  • 60 ml svježeg soka od naranče
  • 1 žlica ribane neprskane narančine korice
  • 3 ½ žlice sirovog kakao praha
  • 10 natopljenih i očišćenih svježih datulja
  • 2 žlice javorovog sirupa

Sastojci za kremu od naranče:

  • 280 g ohlađenog i skuhanog prosa
  • 30 ml soka od naranče
  • 1 ½ žlica ribane neprskane narančine korice

Priprema:

  1. Proso potopite na nekoliko sati u vodi u koju ste dodali prstohvat soli. Zatim ga stavite u sito i isperite pod mlazom vruće vode na način da miješate i protresete sito sve dok ne izađe čista voda.
  2. U lonac za kuhanje dodajte proso i 2 ½ šalice vode s prstohvatom soli.
  3. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta dok se kaša ne zgusne.
  4. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  5. Kada se smjesa ohladila odvojite 290 g skuhanog prosa i pomiješajte u blenderu sa svim sastojcima za čokladni sloj.
  6. Miješajte do fine kremaste smjese.
  7. Okus slatkoće prilagodite svom ukusu.
  8. Uzmite zdjelice i napunite smjesom te stavite u hladnjak da se stisne.
  9. Kada se smjesa stisnula pripremite kremu od naranče.
  10. Za kremu od naranče stavite u blender 280 g skuhanog prosa sa svim ostalim sastojcima pa miješajte do fine kremaste smjese.
  11. Izlijte na čokoladni sloj i ostavite da se stisne.

Preporučujem da prilikom konzumacije pomiješate oba sloja jer dobijete prefini okus nama omiljene Jaffa slastice.

Autor Helena Jakoliš

Ja sam Helena Jakoliš, savjetnica zdrave prehrane i mlada autorica kuharice Zdravo i slasno bez glutena, koja je iz svoje teške zdravstvene situacije, gdje sam kroz dugi niz godina zbog nedijagnosticirane celijakije razvila brojne bolesti, izvukla najbolje što sam mogla i pomogla ne samo sebi, nego i tisućama drugih u sličnim situacijama. Ujedno sam i autorica istoimenoga bloga i strastvena zaljubljenica u dobru fotografiju. Svoju ljubav prema pravoj, izvornoj i nutritivnoj prehrani provodim i na svom radnome mjestu u Farmacia spec. prodavaonici gdje sam pokrenula uslugu Zdravog kutka. Misija mi vas je inspirirati i pomoći vam da postignete uravnoteženi stil prehrane pomoću čiste, izvorne i nutritivno bogate hrane. "Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana."

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka