• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Objavljeno: 24.02.2019. Autor: Helena Jakoliš

Puding od prosa s kakaom i narančom

Ukusan, sladak i hranjiv puding od prosa koji ima okus pravog tradicionalnog čokoladnog pudinga, ali za razliku od njega koristi kontrolirane i nutritivno bogate sastojke.

Ne sadrži laktozu, gluten i rafinirane šećere, a najveća prednost mu je jednostavnost recepta. Uvjeravam vas da, kada jednom pojedete ovaj puding uskoro ćete ga poželjeti i drugi put.

Ovo je apsolutni hit koji izaziva ovisnost, ali u pozitivnom smislu i to sve zahvaljujući prosu, bezglutenskoj žitarici slatko orašastog okusa koja pruža niz hranjivih tvari za organizam.

Ističe se sadržajem magnezija koji štiti srce i krvne žile te pomaže u regulaciji visokog krvnog tlaka. Sadrži oko 15 % bjelančevina, puno vlakana i malo šećera. Zbog sadržaja željeza kao i svoje hranjive vrijednosti preporučuje se tijekom trudnoće i dojenja.

Recept za puding od prosa

Sastojci za čokoladni sloj:

  • 290 g skuhanog i ohlađenog prosa
  • 60 ml svježeg soka od naranče
  • 1 žlica ribane neprskane narančine korice
  • 3 ½ žlice sirovog kakao praha
  • 10 natopljenih i očišćenih svježih datulja
  • 2 žlice javorovog sirupa

Sastojci za kremu od naranče:

  • 280 g ohlađenog i skuhanog prosa
  • 30 ml soka od naranče
  • 1 ½ žlica ribane neprskane narančine korice

Priprema:

  1. Proso potopite na nekoliko sati u vodi u koju ste dodali prstohvat soli. Zatim ga stavite u sito i isperite pod mlazom vruće vode na način da miješate i protresete sito sve dok ne izađe čista voda.
  2. U lonac za kuhanje dodajte proso i 2 ½ šalice vode s prstohvatom soli.
  3. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta dok se kaša ne zgusne.
  4. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  5. Kada se smjesa ohladila odvojite 290 g skuhanog prosa i pomiješajte u blenderu sa svim sastojcima za čokladni sloj.
  6. Miješajte do fine kremaste smjese.
  7. Okus slatkoće prilagodite svom ukusu.
  8. Uzmite zdjelice i napunite smjesom te stavite u hladnjak da se stisne.
  9. Kada se smjesa stisnula pripremite kremu od naranče.
  10. Za kremu od naranče stavite u blender 280 g skuhanog prosa sa svim ostalim sastojcima pa miješajte do fine kremaste smjese.
  11. Izlijte na čokoladni sloj i ostavite da se stisne.

Preporučujem da prilikom konzumacije pomiješate oba sloja jer dobijete prefini okus nama omiljene Jaffa slastice.

Helena Jakoliš

Autor Helena Jakoliš

Ja sam Helena Jakoliš, savjetnica zdrave prehrane i mlada autorica kuharice Zdravo i slasno bez glutena, koja je iz svoje teške zdravstvene situacije, gdje sam kroz dugi niz godina zbog nedijagnosticirane celijakije razvila brojne bolesti, izvukla najbolje što sam mogla i pomogla ne samo sebi, nego i tisućama drugih u sličnim situacijama. Ujedno sam i autorica istoimenoga bloga i strastvena zaljubljenica u dobru fotografiju. Svoju ljubav prema pravoj, izvornoj i nutritivnoj prehrani provodim i na svom radnome mjestu u Farmacia spec. prodavaonici gdje sam pokrenula uslugu Zdravog kutka. Misija mi vas je inspirirati i pomoći vam da postignete uravnoteženi stil prehrane pomoću čiste, izvorne i nutritivno bogate hrane. "Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana."

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Vodiči za početnike

zeleni smoothie

Sirova hrana – vodič za početnike

Sirova prehrana, sirovojedstvo ili raw food uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, samoniklo ...

Više

punjene gljive

Veganstvo – vodič za početnike

Veganstvo se temelji se isključivo na biljnoj prehrani. Radi se o prehrani iz koje su strogo isključene ...

Više

salata-od-matovilca

Vegetarijanstvo – vodič za početnike

Ako razmišljate o prelasku na vegetarijansku prehranu, ali ne znate otkuda krenuti i kako započeti s ...

Više

Baza znanja

sjemenke bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? ...

Više

zeleni smoothie

Najbolji veganski proteinski dodaci

Izbjegavanjem proizvoda životinjskog podrijetla i prakticiranjem veganstva, ne mora odmah za sobom ...

Više

lješnjaci

Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka bogate je i kremaste teksture, idealno je za vegane, a dodatan plus mu je što nema ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Impressum
  • Uvjeti korištenja

Vezano

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.