• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Objavljeno: 08.03.2019. Autor: Helena Jakoliš

Briljantne bezglutenske košarice s kikiriki maslacem

  • Sastojci za čokoladni sloj:
  • Sastojci za krem sloj:
  • Priprema:
  • Napomene:

Jako sam uzbuđena što konačno s vama mogu podijeliti recept za savršeno hranjive, bogate i ukusne košarice čiju osnovu čini maslac od kikirikija u dodatku sa sirovim kakao prahom i ekstraktom vanilije. Sastojci su vrlo jednostavni i vjerujem da ih mnogi od vas imaju pri ruci. Zato ne propustite super zabavnu izradu u kojoj mogu uživati svi ukućani, uključujući i djecu.

Košarice su prirodno bez glutena, nemaju mliječnih proizvoda i rafiniranih šećera, a ujedno sadrže nutrijente koje će vašem tijelu dati energiju.

Sirovi kakao prah je odličan izvor magnezija, željeza i antioksidansa. Za razliku od klasičnog kakao praha ne sadrži šećere i ne obrađuje se na temperaturama većim od 42°C.

Maslac od kikirikija sadrži pravu riznicu nutrijenata: zdrave masnoće, proteine i vlakna. Danas na policama trgovine uglavnom pronalazimo maslace s puno dodataka šećera, soli i palminog ulja. Preporuka je to izbjegavati i zamijeniti sa zdravijim alternativama (uključujući i domaću izradu), naravno, u umjerenim količanama.

I za kraj uživajte u najboljoj stvari ikad.

Sastojci za čokoladni sloj:

  • 3 ½ žlice maslaca od kikirikija
  • 2 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 1 ½ žlica punomasnog kokosovog mlijeka
  • 1 ½ žlica kakao praha
  • 3 žlice javorovog sirupa

Sastojci za krem sloj:

  • 3 ½ žlice maslaca od kikirikija
  • 2 ½ žlice esktra djevičanskog kokosovog ulja
  • 1/2 žličice vanilije
  • 1 ½ žlica punomasnog kokosovog mlijeka
  • 2 ½ žlice javorovog sirupa

Priprema:

  1. Za čokoladni sloj na vodenoj kupelji lagano rastopite maslac i ulje pa im dodajte ostale sastojke. Sve dobro pomiješajte dok se svi sastojci podjednako ne otope.
  2. Uzmite silikonske kalupe i napunite ih smjesom do polovice.
  3. Stavite u zamrzivač na kratko da se stisne.
  4. Za to vrijeme pripremite drugi sloj sve na isti način kao i prvi, pa napunite košaricom sa ostatkom smjese.
  5. Vratite u zamrzivač na kratko vrijeme da se stisne.
  6. Kada su se stisnuli izvadite iz košarice i uživajte u nebeskoj poslastici.

Napomene:

Što se tiče okusa slatkoće sami sebi prilagodite dozu.

Punomasno kokosovo mlijeko dobijete na način da kupite limenku gustog mlijeka,stavite u hladnjak preko noći, ujutro izvadite, pažljivo otvorite i žlicom uzme vrhnje koje se stvorilo na vrhu limenke.

Autor Helena Jakoliš

Ja sam Helena Jakoliš, savjetnica zdrave prehrane i mlada autorica kuharice Zdravo i slasno bez glutena, koja je iz svoje teške zdravstvene situacije, gdje sam kroz dugi niz godina zbog nedijagnosticirane celijakije razvila brojne bolesti, izvukla najbolje što sam mogla i pomogla ne samo sebi, nego i tisućama drugih u sličnim situacijama. Ujedno sam i autorica istoimenoga bloga i strastvena zaljubljenica u dobru fotografiju. Svoju ljubav prema pravoj, izvornoj i nutritivnoj prehrani provodim i na svom radnome mjestu u Farmacia spec. prodavaonici gdje sam pokrenula uslugu Zdravog kutka. Misija mi vas je inspirirati i pomoći vam da postignete uravnoteženi stil prehrane pomoću čiste, izvorne i nutritivno bogate hrane. "Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana."

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka