Čupavci su oduvijek bili omiljena poslastica mog djetinjstva. No kada sam prešla na bezglutensku prehranu, morala sam naučiti kako zamijenti klasično pšenično brašno i dobiti onaj fini, mekani i sočni biskvit. Napravila sam nekoliko izmjena, a ovaj put donosim vam recept za čupavce u sirovoj verziji.
Neću vam pretjerivati kada vam kažem da je ovo nešto najbolje do sada i da se nećete osjećati krivima zbog sadržaja sastojaka, s obzirom na to da je ova delicija napravljena od orašastih plodova koji su bogati izvor proteina i zdravih masnoća poput kokosovog ulja. Zvuči vam prilično dobro, zar ne? I uz sve to obogaćni su domaćom čokoladom izuzetno bogatog okusa.
Ovo je savršena delicija u onim trenucima kada vas uhvati žudnja za slatkim. A što je najbolje od svega je to da danima ostaju sočni.
Recept za čupavce bez glutena
Sastojci za biskvit
- 180 g indijskih orašćića
- 130 g badema
- 200 g kokosovih ljuskica + kokosove ljuskice za uvaljati čupavce
- 50 ml ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- 30 g kokosovog maslaca
- 1 žlica punomasnog kokosovog mlijeka
- 4-5 žlica meda
Sastojci za čokoladnu glazuru
- 80 g kakao maslaca
- 40 g ekstra dj.kokosovog ulja
- 4 ½ do 5 žlica meda ili javorovog sirupa
- 4 do 5 žlica sirovog kakao praha
Priprema čupavaca
- Za čupavce sameljite orašaste plodove i kokosove ljuskice u multipraktiku.
- Posebno na vodenoj kupelji rastopite ulje i maslac, pa dodajte sve sastojke smjesi orašastih plodova. Smiksajte do fine teksture.
- Uzmite pravokutni kalup, obložite ga papirom za pečenje i u njega ravnomjerno nanesite smjesu.
- Stavite na kratko vrijeme u zamrzivač da se stisne.
- Za to vrijeme na vodenoj kupelji lagano rastopite kakao maslac, kokosovo ulje i med.
- Maknite sa kupelji, dodajte kakao prah i dobro pomiješajte.
- Izvadite čupavce i svaki uvaljajte u čkoladnu glazuru i kokosove ljuskice.
Vrlo jednostavno i brzo. U slast!
Odgovori