• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

bruschetta s rajcicom

Objavljeno: 15.02.2019. Autor: Maja Savanović

Bruschetta s rajčicom i ciabatta koju ćete obožavati

  • Recept za vegansku ciabattu
    • Sastojci:
    • Priprema:
  • Recept za nadjev od rajčica

Ova veganska bruschetta je svježa, ukusna i čini savršeno predjelo. Također ju je brzo i jednostavno pripremiti (ako imate gotov kruh ili pecivo) dok izgleda prilično gurmanski i impresivno, što je odlično ako na večeri (ili ručku) imate gosta kojeg želite impresionirati.

No, nisu li sve bruschette veganske, pitate se? Da, obično jesu, većina vrsta kruha je zapravo veganska, no ne i sve vrste tako da morate biti pažljivi koji kruh uzimate. Francuski baguette ili ciabatta, su gotovo uvijek veganski. No, ipak je ovo portal namijenjen i veganima, tako da volimo provjeriti apsolutno sve i svakako savjetujemo provjeriti deklaraciju ako kupujete u trgovinama.

Recept za vegansku ciabattu

Sastojci:

  • 8 šalica brašna
  • 2 žlice suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • 1/3 šalice maslinovog ulja
  • 2 1/4 šalice tople vode

Priprema:

  1. Stavite brašno i kvasac u zdjelu i dobro promiješajte.
  2. Napravite rupu u sredini i ulijte maslinovo ulje.
  3. Dodajte vodu postupno dok mijesite.
  4. Zatim dodajte sol i nastavite mijesiti dok se tijesto ne odlijepi od stranica posude.
  5. Stavite tijesto na lagano brašnom posutu površinu i ručno mijesite dok se više ne lijepi za prste. Formirajte kuglu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže sat vremena na toplom mjestu, daleko od propuha.
  6. Nakon sat vremena, tijesto preklopite na 4 dijela.
  7. Na lagano brašnom posutoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 2 cm.
  8. Presavijte vrh tijesta na trećinu i preklopite dno tijesta poput novčanika.
  9. Isto tako, preklopite lijevu stranu prema sredini i desnu preko nje.
  10. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da se opet diže sat vremena.
  11. Stavite tijesto na lim za pečenje i raširite ga vrhovima prstiju (ne valjkom), na debljinu od oko 2 cm. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže još sat vremena.
  12. Zagrijte pećnicu na 220°C.
  13. Lagano pobrašnite vrh tijesta i izrežite ga na pravokutnike.
  14. Stavite kriške tijesta na lim za pečenje.
  15. Stavite posudu napunjenu kipućom vodom u pećnicu, tako da se kruh ne osuši.
  16. Pecite pojedinačne kriške tijekom 15 minuta. Kora mora biti zlatna. Provjerite boju prije nego što ciabattu izvadite iz pećnice.

Napomena: Tijesto prije pečenja ne morate oblikovati na ovaj način. Možete ga prilagoditi obliku koji god vam treba.

Recept za nadjev od rajčica

  1. Nasjeckajte rajčice na pola, a zatim žličicom izvaditi sjemenke.
  2. Zatim usitnite rajčice i ubacite u posudu za miješanje.
  3. Dodajte sjeckani bosiljak, zdrobljeni češnjak, sol, crni papar, maslinovo ulje i balsamico.
  4. Sve promiješajte, a zatim ostavite da odstoji oko 10 minuta kako bi se okusi sjedinili.

Svaku krišku ciabatte premažite maslinovim uljem (sa svih strana).

Stavite na pladanj s papirom za pečenje i stavite ga u pećnicu na otprilike 10-15 minuta, okrećući ga sa svih strana dok se malo ne “tostira” (također to isto možete napraviti i u grill tosteru).

Kad je gotovo stavite nadjev, pokapajte malo maslinovog ulja i malo morske soli te mljevenog crnog papra i dobili ste fantastično predjelo.

Dobar tek!

Foto: TiBine/Pixabay

Autor Maja Savanović

Ja sam Maja Savanović, mama jednom dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Vege.hr prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka