Ova veganska bruschetta je svježa, ukusna i čini savršeno predjelo. Također ju je brzo i jednostavno pripremiti (ako imate gotov kruh ili pecivo) dok izgleda prilično gurmanski i impresivno, što je odlično ako na večeri (ili ručku) imate gosta kojeg želite impresionirati.
No, nisu li sve bruschette veganske, pitate se? Da, obično jesu, većina vrsta kruha je zapravo veganska, no ne i sve vrste tako da morate biti pažljivi koji kruh uzimate. Francuski baguette ili ciabatta, su gotovo uvijek veganski. No, ipak je ovo portal namijenjen i veganima, tako da volimo provjeriti apsolutno sve i svakako savjetujemo provjeriti deklaraciju ako kupujete u trgovinama.
Recept za vegansku ciabattu
Sastojci:
- 8 šalica brašna
- 2 žlice suhog kvasca
- 2 žličice soli
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 2 1/4 šalice tople vode
Priprema:
- Stavite brašno i kvasac u zdjelu i dobro promiješajte.
- Napravite rupu u sredini i ulijte maslinovo ulje.
- Dodajte vodu postupno dok mijesite.
- Zatim dodajte sol i nastavite mijesiti dok se tijesto ne odlijepi od stranica posude.
- Stavite tijesto na lagano brašnom posutu površinu i ručno mijesite dok se više ne lijepi za prste. Formirajte kuglu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže sat vremena na toplom mjestu, daleko od propuha.
- Nakon sat vremena, tijesto preklopite na 4 dijela.
- Na lagano brašnom posutoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 2 cm.
- Presavijte vrh tijesta na trećinu i preklopite dno tijesta poput novčanika.
- Isto tako, preklopite lijevu stranu prema sredini i desnu preko nje.
- Pokrijte plastičnom folijom i pustite da se opet diže sat vremena.
- Stavite tijesto na lim za pečenje i raširite ga vrhovima prstiju (ne valjkom), na debljinu od oko 2 cm. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže još sat vremena.
- Zagrijte pećnicu na 220°C.
- Lagano pobrašnite vrh tijesta i izrežite ga na pravokutnike.
- Stavite kriške tijesta na lim za pečenje.
- Stavite posudu napunjenu kipućom vodom u pećnicu, tako da se kruh ne osuši.
- Pecite pojedinačne kriške tijekom 15 minuta. Kora mora biti zlatna. Provjerite boju prije nego što ciabattu izvadite iz pećnice.
Napomena: Tijesto prije pečenja ne morate oblikovati na ovaj način. Možete ga prilagoditi obliku koji god vam treba.
Recept za nadjev od rajčica
- Nasjeckajte rajčice na pola, a zatim žličicom izvaditi sjemenke.
- Zatim usitnite rajčice i ubacite u posudu za miješanje.
- Dodajte sjeckani bosiljak, zdrobljeni češnjak, sol, crni papar, maslinovo ulje i balsamico.
- Sve promiješajte, a zatim ostavite da odstoji oko 10 minuta kako bi se okusi sjedinili.
Svaku krišku ciabatte premažite maslinovim uljem (sa svih strana).
Stavite na pladanj s papirom za pečenje i stavite ga u pećnicu na otprilike 10-15 minuta, okrećući ga sa svih strana dok se malo ne “tostira” (također to isto možete napraviti i u grill tosteru).
Kad je gotovo stavite nadjev, pokapajte malo maslinovog ulja i malo morske soli te mljevenog crnog papra i dobili ste fantastično predjelo.
Dobar tek!
Foto: TiBine/Pixabay
Odgovori