• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

bruschetta s rajcicom

Objavljeno: 15.02.2019. Autor: Maja Savanović

Bruschetta s rajčicom i ciabatta koju ćete obožavati

SADRŽAJ

  • Recept za vegansku ciabattu
    • Sastojci:
    • Priprema:
  • Recept za nadjev od rajčica

Ova veganska bruschetta je svježa, ukusna i čini savršeno predjelo. Također ju je brzo i jednostavno pripremiti (ako imate gotov kruh ili pecivo) dok izgleda prilično gurmanski i impresivno, što je odlično ako na večeri (ili ručku) imate gosta kojeg želite impresionirati.

No, nisu li sve bruschette veganske, pitate se? Da, obično jesu, većina vrsta kruha je zapravo veganska, no ne i sve vrste tako da morate biti pažljivi koji kruh uzimate. Francuski baguette ili ciabatta, su gotovo uvijek veganski. No, ipak je ovo portal namijenjen i veganima, tako da volimo provjeriti apsolutno sve i svakako savjetujemo provjeriti deklaraciju ako kupujete u trgovinama.

Recept za vegansku ciabattu

Sastojci:

  • 8 šalica brašna
  • 2 žlice suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • 1/3 šalice maslinovog ulja
  • 2 1/4 šalice tople vode

Priprema:

  1. Stavite brašno i kvasac u zdjelu i dobro promiješajte.
  2. Napravite rupu u sredini i ulijte maslinovo ulje.
  3. Dodajte vodu postupno dok mijesite.
  4. Zatim dodajte sol i nastavite mijesiti dok se tijesto ne odlijepi od stranica posude.
  5. Stavite tijesto na lagano brašnom posutu površinu i ručno mijesite dok se više ne lijepi za prste. Formirajte kuglu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže sat vremena na toplom mjestu, daleko od propuha.
  6. Nakon sat vremena, tijesto preklopite na 4 dijela.
  7. Na lagano brašnom posutoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 2 cm.
  8. Presavijte vrh tijesta na trećinu i preklopite dno tijesta poput novčanika.
  9. Isto tako, preklopite lijevu stranu prema sredini i desnu preko nje.
  10. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da se opet diže sat vremena.
  11. Stavite tijesto na lim za pečenje i raširite ga vrhovima prstiju (ne valjkom), na debljinu od oko 2 cm. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže još sat vremena.
  12. Zagrijte pećnicu na 220°C.
  13. Lagano pobrašnite vrh tijesta i izrežite ga na pravokutnike.
  14. Stavite kriške tijesta na lim za pečenje.
  15. Stavite posudu napunjenu kipućom vodom u pećnicu, tako da se kruh ne osuši.
  16. Pecite pojedinačne kriške tijekom 15 minuta. Kora mora biti zlatna. Provjerite boju prije nego što ciabattu izvadite iz pećnice.

Napomena: Tijesto prije pečenja ne morate oblikovati na ovaj način. Možete ga prilagoditi obliku koji god vam treba.

Recept za nadjev od rajčica

  1. Nasjeckajte rajčice na pola, a zatim žličicom izvaditi sjemenke.
  2. Zatim usitnite rajčice i ubacite u posudu za miješanje.
  3. Dodajte sjeckani bosiljak, zdrobljeni češnjak, sol, crni papar, maslinovo ulje i balsamico.
  4. Sve promiješajte, a zatim ostavite da odstoji oko 10 minuta kako bi se okusi sjedinili.

Svaku krišku ciabatte premažite maslinovim uljem (sa svih strana).

Stavite na pladanj s papirom za pečenje i stavite ga u pećnicu na otprilike 10-15 minuta, okrećući ga sa svih strana dok se malo ne “tostira” (također to isto možete napraviti i u grill tosteru).

Kad je gotovo stavite nadjev, pokapajte malo maslinovog ulja i malo morske soli te mljevenog crnog papra i dobili ste fantastično predjelo.

Dobar tek!

Foto: TiBine/Pixabay

Maja Savanović

Autor Maja Savanović

Ja sam Maja Savanović, mama jednom dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Vege.hr prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Vodiči za početnike

zeleni smoothie

Sirova hrana – vodič za početnike

Sirova prehrana, sirovojedstvo ili raw food uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, samoniklo ...

Više

punjene gljive

Veganstvo – vodič za početnike

Veganstvo se temelji se isključivo na biljnoj prehrani. Radi se o prehrani iz koje su strogo isključene ...

Više

salata-od-matovilca

Vegetarijanstvo – vodič za početnike

Ako razmišljate o prelasku na vegetarijansku prehranu, ali ne znate otkuda krenuti i kako započeti s ...

Više

Baza znanja

sjemenke bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? ...

Više

zeleni smoothie

Najbolji veganski proteinski dodaci

Izbjegavanjem proizvoda životinjskog podrijetla i prakticiranjem veganstva, ne mora odmah za sobom ...

Više

lješnjaci

Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka bogate je i kremaste teksture, idealno je za vegane, a dodatan plus mu je što nema ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Impressum
  • Uvjeti korištenja

Vezano

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.