SADRŽAJ
Sejtan ili seitan visokoproteinsko je vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od pšeničnog brašna, a zbog čega se često naziva i pšeničnim mesom. Naime, sejtan je pšenični gluten do kojeg dolazimo čestim ispiranjem škroba. Naizmjeničnim ispiranjem i kuhanjem, dobivamo čisti gluten koji je po teksturi sličan mesu te kao takav može poslužiti kao vegetarijanska i veganska zamjena za meso.
Seitan ustvari potječe iz kineske kuhinje, a u zapadnim se zemljama najčešće koristi kao zamjena za meso i visokoproteinski obrok u veganskim i makrobiotičkim jelima.
Njegov okus je neutralan što mu ostavlja mogućnost za korištenje u raznim jelima i dobivanje novih okusa koji ovise o aromama i začinima koje koristimo. Naime, sejtan ih upija i kao takav nudi razne varijacije i pripremu na velik broj načina.
Seitan se može kupiti u svim trgovinama zdrave hrane kao svježi, dimljeni ili marinirani.
Recept za pripremu domaćeg sejtana
Sejtan vrlo lako možete pripremiti i sami kod kuće, a trebat će vam samo dva sastojka – polubijelo ili crno brašno i voda.
Sastojci:
- 1,5 kilograma polubijelog brašna T-850
- 900 mililitara vode
Priprema sejtana
Od 1,5 kilograma brašna dobit ćete oko pola kilograma sejtana.
Zamijesite tijesto tako što ćete brašnu postepeno dodavati vodu. Tijesto bi trebalo biti nešto tvrđe izrađeno od onog za pripremu kruha. Mijesite ga 10-ak minuta, odnosno sve dok ne postane kompaktno i glatke teksture. Nakon toga, prelijte ga s malo mlake vode i ostavite da odstoji pola sata.
Sada uzmite tijesto i naizmjenično ga ispirite u toploj i hladnoj vodi. Voda ne bi smjela biti vruća. Ovaj postupak provodi se iz razloga dobivanja čistog glutena. Stoga ga okrećite i lagano prstima gnječite sve dok voda potpuno ne pobijeli. Vodu morate promijeniti svaki put kad uočite da je bijela, a tijesto ispirati sve dok ne postane čista bjelančevina.
Postoji mogućnost da vam se tijesto od čestog ispiranja počne raspadati. Tada ga stavite u cjedilo i nastavite postupak.
Posljednje ispiranje tijesta trebalo bi biti hladnom vodom. Nakon toga, sejtan stavite u cjedilo i ostavite neko vrijeme da se iscijedi.
Slijedi oblikovanje tijesta po želji. U slučaju da želite manje odreske seitana, oblikujte ga u tanji valjkasti oblik, a ako želite veće odreske, oblikujte ga u veliku kuglu.
Zamotajte ga u mokru kuhinjsku krpu ili gazu, a njihove krajeve zavežite u čvor.
Zakuhajte vodu u koju ste stavili sol, tri žlice sojinog umaka, češnjak, mrkvu i lovorov list pa kuhajte seitan u krpi na laganoj vatri, sat vremena. Nakon toga, ostavite ga u vodi sve dok se ne ohladi. Nakon toga ga izvadite iz gaze i narežite na odreske.
Voda u kojoj se kuhao sejtan može poslužiti kao umak ako u nju dodate još malo sojinog sosa, maslinovo ulje i začine po želji.
Priprema jela sa sejtanom
Tako pripremljen seitan se može konzumirati u sendvičima i raznim salatama, a može se upotrijebiti i za daljnju pripremu. Možete ga narezati na sitne kockice i koristiti u pripremi umaka kojim ćete preliti tjesteninu, rižoto ili palentu, izmrviti na sitne komadiće te koristiti u pripremi veganskog bolonjeza, punjenih paprika ili musake.
Seitan možete iskoristiti i za pripremu ražnjića, konzumirati kao običan odrezak uz varivo, tjesteninu, rižu ili jela od povrća. Velike odreske možete peći, pirjati ili pohati.
Sejtan se može i dimiti te kao takav koristiti u jelima u kojima se koriste dimljene verzije mesa.
Marinirani sejtan
Neutralni okus sejtana možete poboljšati i marinadom i različitim začinima. Tako pripremljen bit će ukusan i idealan za pripremu ukusnih veganskih sendviča.
Glavni sastojak marinade za sejtan je sojin umak kojem ćete dodati maslinovo ulje, senf, đumbir u prahu i češnjak.
Marinadu prelijte preko sejtana i ostavite da tako odstoji preko noći. Sljedeći dan ga možete odmah konzumirati ili pripremati dalje dodajući ga u razna jela.
Ljekovita svojstva sejtana
Iako se sejtan priprema od pšenice, sadrži neznatan udio ugljikohidrata. Naime, 100 grama sejtana sadrži čak 24 grama proteina pa se stoga s pravom koristi kao zamjena za meso.
Ako ćete ga kombinirati sa sojinim umakom ili grahom, dobit ćete potpuni protein, odnosno esencijalne aminokiseline potrebne za pravilno funkcioniranje organizma.
Seitan je niskokalorična namirnica bez štetnih masnoća. 100 grama sejtana sadrži 150 kalorija, 24 grama proteina, 7 grama ugljikohidrata i 1,5 grama masti.
S obzirom na to da je sejtan ustvari čisti gluten, ne preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili su intolerantne na gluten.
Foto: nclm/Wikimedia
Odgovori